4 мита, свързани с парите, които трябва да забравите, за да подобрите финансовото си положение

4 мита, свързани с парите, които трябва да забравите, за да подобрите финансовото си положение
Pexels

Митовете за парите са идеи за това как да управляваме парите си, които хората са склонни да приемат, че са верни, дори когато не са. Мнозина вярват и предават неточни съвети за парите, поради всякакви причини: Идеята изглежда вярна, преди е била истина или просто се надяват, че е истина. Каквато и да е причината, трябва да забравите за някои митове, за да подобрите финансовото си положение.

Ето четири мита за парите, които биха могли да вредят на финансовото ви положение:

Мит №1: След като следите парите си, нямате нужда от строг бюджет

Следенето на разходите е различно от определянето на бюджет. Това, че всяка сутрин проверявате баланса по сметката си, не означава, че контролирате парите си. Да имате бюджет означава да сте определили сума, която можете да си позволите да изхарчите за определено нещо. Да следите колко пари сте изхарчили не е същото. Създаването на бюджет ще ви помогне да разберете как вашите ежедневни разходи влияят на общото ви финансово състояние и евентуално дали бихте могли да ги намалите.

Мит №2: Програмите за "печелене на пари" от кредитни карти в крайна сметка ви струват пари

Има много видове кредитни карти, които ви обещават печалба. Връщане на някакъв процент от изхарчената сума, различни отстъпки за различни компании и стоки и т.н. Но в повечето случаи така наречената печалба всъщност е загуба, тъй като трябва да плащате огромни лихви и такси за обслужване.

Мит №3: Притежаването на жилище може да ви изкарва пари

Домът ви е мястото, на което прекарвате голяма част от живота си, местенцето на цялото семейство, "вашата крепост" и още много други неща, но не и нещо, от което ще изкарате пари. Много хора имат погрешното схващане, че ако инвестират много в дома си, един ден ще бъдат на печалба. Тези хора вярват в ценността на недвижимите имоти и това донякъде е вярно, но жилището се амортизира, изисква поддръжка и външни, независещи от вас фактори могат лесно да го обезценят. Закупуването на жилище трябва да бъде съобразено с финансите ви в момента, а не да бъде "дългосрочна инвестиция".

Мит №4: Изплащането на лизинг за кола е начин на живот и няма нищо лошо в него

Купуването на чисто нов автомобил е нещо страхотно и на днешно време не е непосилно. Съвсем възможно е почти всеки да си купи автомобил и да го изплаща няколко години, на месечни вноски. Проблемът е, че повечето хора влизат в един кръговрат и след като изплатят първата кола си взимат следващия модел и т.н. Тоест винаги изплащат кола. Истината е, че един автомобил след 3 или 5 години е абсолютно годен за шофиране и не е нужно да го сменяте с по-нов. Ако можете да си позволите да отделяте вноската, по-добре я внасяйте в депозит и събирайте тези пари, вместо постоянно да си купувате нов автомобил и съответно постоянно да изплащате лизинг.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти