8 неща, които всеки от нас може да направи, за да спасим планетата

8 неща, които всеки от нас може да направи, за да спасим планетата
Instagram

Газовете, съдържащи топлина, причиняват повишаване на температурата на земната повърхност и в резултат на това, морското равнище се е повишило. Това може да доведе до замърсяване на водоизточниците и селскостопански почви и загуба на местообитания за риба, птици и растения. Ниските острови, например, като Бангладеш и Холандия, могат потенциално да изчезнат напълно под водата.

Ето 8 неща, които всеки от нас може да направи, за да запазим природата:

1. Променете начина си на хранене

8 неща, които всеки от нас може да направи, за да спасим планетата Instagram

Индустриалните земеделски земи са вредни за животните и за цялата околна среда. Тези отрасли замърсяват въздуха и водата. Можете да започнете да решавате този проблем, като направите следното:

Спрете да ядете месо. Знаете ли, че за да се произведе 1 килограм месо, фабриките използват 2,400 галона вода?

Купувайте храна от местни фермери. Това ще помогне за намаляване на замърсяването на въздуха по 2 начина: не е нужно да стигате далеч, за да купите това, от което се нуждаете, а стоките не трябва да изминават дълъг път, за да стигнат до вас.

Отглеждайте собствената си храна. Дори ако имате малък апартамент, а не къща с градина или заден двор, винаги можете да отглеждате домати и други зеленчуци на прозореца.

2. Помислете за водата

8 неща, които всеки от нас може да направи, за да спасим планетата Instagram

Днес почти 60 милиона души са изправени пред криза на храните и водата вследствие на глобалното затопляне. Как можем да запазим водния баланс?

Купете пречиствателно устройство за водата. Водата, с която се къпете, ще бъде филтрирана и използвана в тоалетната, например.

Спирайте водата, докато миете зъбите, миете чинии или измивате косата си. Земята и портфейлът ви ще ви благодарят.

Използвайте слънцето, за да затоплите водата. Консултирайте се с експерти - тази технология е по-достъпна, отколкото изглежда.

3. Посадете дърво

8 неща, които всеки от нас може да направи, за да спасим планетата Instagram

Закупуването на разсад не е единственият начин това да се случи. Можете да съберете жълъди, кестени и други семена и да ги засадите. Мислите, че това 1 дърво, което сте засадили, няма да промени нищо? Ами ако всеки от нас засади едно дърво?

4. Правете си сами някакви неща

8 неща, които всеки от нас може да направи, за да спасим планетата Instagram

Храна: Опитайте да готвите, без да използвате полуготови продукти, колкото е възможно. Също така, купувайте големи опаковки от продуктите, за да намалите количеството на боклука. 

Продукти за тялото: Можете сами да направите шампоан, балсам за коса, крем и паста за зъби. Опитайте се да замените някои от тях за начало, след това заменете повечето от продуктите, които използвате. Само кокосовото масло може да замени 2 продукта: крем за тяло и продукт за измиване на лицето.

5. Уважавайте флората и фауната

8 неща, които всеки от нас може да направи, за да спасим планетата Instagram

Поради прогреса на човечеството, всички видове животни са загубили домовете си. Вероятно сте виждали птици да се къпят в нефтени язовири или еленчета да се скитат в покрайнините на населените места, просто защото няма къде да отидат. Ако имате малко пространство, бъдете гостоприемни за тези животни, които се нуждаят от помощ. Можете да направите вашия дом по-подходящ за животните, като направите следното:

Не използвайте пестициди.

Поставете къщичка за птици и купа за пиене, която винаги съдържа чиста вода и храна.

Засадете храсти, цветя и дървета, които могат да привлекат жителите на гората.

Нека живеят змиите, паяците, прилепите и други същества. Съществуването на тези животни означава, че екосистемата е здрава.

Използвайте електрическа или ръчна косачка за трева, а не тази, която работи с бензин.

6. Правете компост

8 неща, които всеки от нас може да направи, за да спасим планетата Instagram

Вместо да изхвърляте развалената храна в боклука, направете компост- място, на което да изхвърляте тези отпадъци, които след време ще се превърнат в тор, с която можете да отглеждате красиви цветя и вкусни зеленчуци и плодове.

7. Консумирайте по-малко, рециклирайте повече

8 неща, които всеки от нас може да направи, за да спасим планетата Instagram

Има голям остров в Тихия океан: Островът на боклука. Можете ли да си представите, че обхваща площ от 1,6 милиона квадратни километра?

Но можем да помогнем за предотвратяването на тази катастрофа. Всичко е просто: колкото по-малко консумирате, толкова по-малко изхвърляте. Опитайте се да не купувате излишни храни и дрехи, както и:

Предайте ненужните дрехи на центровете за рециклиране или ги продайте. Дрехата, която на вас ви е омръзнала, може да зарадва някой друг. А скъсаните и повредени дрехи могат да бъдат рециклирани.

Използвайте градския транспорт. По-малко автомобили означават по-малко изгорели газове.

Наемайте нещата, които можете да наемете! Например, можете да наемете рокля или костюм, вместо да купувате.

8. Използвайте торби за многократна употреба

8 неща, които всеки от нас може да направи, за да спасим планетата Instagram

Не използвайте найлонови торби. Във Великобритания се използват годишно около 8 милиарда найлонови торби. Това е повече от 130 найлонови торби на човек на година. Тези торбички са досадни и обикновено ги прибирате в шкафовете под мивката. Можете да използвате повторно една и съща торба от плат. А и ще спестите пари по този начин.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Все си мисля, че след години българските имена ще се върнат на мода и когато попитат младо семейство:- Как го кръстихте?Те ще отговорят:- Радка, на баба му Рейчъл.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти