Tри българки учени с награда от 5000 евро за проекти с изключително регионално значение

Новаторските идеи на дамите, сред които изследване на качеството на въздуха у нас, бяха отличени по програмата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО

Tри българки учени с награда от 5000 евро за проекти с изключително регионално значение
Официална церемония „За жените в науката“ 2019

Д-р Евгения Сарафова, д-р Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката" за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните смели научни проекти на официална церемония в Софийски университет "Св. Климент Охридски" на 19 ноември със специалното участие на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Това е третата поред година, в която г-жа Йотова подкрепя с присъствието си каузата на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката.

Стипендиите "За жените в науката" са едни от най-очакваните научни награди в България, които се отпускат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени. Отличията имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите иновативни научни проекти с награда от по 5000 евро всяка, като всеки един от проектите е впечатляващ със своя висок потенциал за приложимост.

Проектът, с който д-р Евгения Сарафова впечатли журито на "За жените в науката” за 2019 г., е фокусиран върху изследването на качеството на въздуха в 4-те най-големи български града. В основата на изследването e комбинирането на данни от сателити на Европейската космическа агенция и наземни данни. Чистота на въздуха е особено наболял проблем у нас, като към момента София е на 6-о място в света по мръсен въздух. Това прави проекта на д-р Сарафова не само интересен, но и изключително актуален и с голямо локалнo значение. В момента д-р Сарафова е главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски, съорганизатор на Българския географски фестивал и е сред основателите на образователния уебсайт Географ БГ.  През 2015 г.  тя е и сред номинраните за "Жена на годината".

Tри българки учени с награда от 5000 евро за проекти с изключително регионално значениед-р Евгения Сарафова

Втората стипендиантка за 2019 г.  д-р Мария Джумалиева-Стоева, е първата победителка в историята на конкурса, която е възпитаничка на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методи". В момента тя е постдокторант в Института по математика и информатика при БАН и главен асистент във Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет. Интересът на д-р Джумалиева-Стоева към науката датира от гимназията, но едва в университетските си години тя се влюбва необратимо в математиката и алгоритмичното програмиране. Проектът, с който печели стипендията "За жените в науката", е фокусиран върху теория на кодирането и цели конструирането на нови видове нелинейни кодове, които имат пряко приложение при защита на информацията.

Tри българки учени с награда от 5000 евро за проекти с изключително регионално значениед-р Мария Джумалиева-Стоева

Д-р Юлия Романова е името на третата стипендиантка по програмата "За жените в науката" тази година. Тя е амбициозен млад химик и в момента е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски". В периода 2012-2017 г. придобива международен научен опит, работейки като постдокторант в Университета на Намюр и Университета на Съри. Носителка е на националната награда на фондация "Еврика" за 2011 г. за изключителни постижения в науката. Проектът, с който д-р Романова печели стипендията "За жените в науката" за 2019 г., е фокусиран върху създаването на нови органични материали, които ще бъдат използвани в соларните клетки с цел повишаване на техния капацитет.

Tри българки учени с награда от 5000 евро за проекти с изключително регионално значениед-р Юлия Романова

Тази година стипендиантската програма "За жените в науката" се провежда в България за 9-и пореден път в партньорство между L'Oréal България, СУ "Св. Климент Охридски" и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. От създаването си през 1998 г. и до днес "За жените в науката" продължава да е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 29%* от изследователите в световен мащаб). През последните 21 години "За жените в науката" е подкрепила и отличила над 3100 жени учени в 117 държави.

"Заедно с ЮНЕСКО ние стартирахме инициативата "За жените в науката" преди 21 години, за да постигнем равенство между половете в науката и да осигурим на жените изследователи признанието, което заслужават. Ние сме оптимисти, че със силни местни партньори като Националната комисия за ЮНЕСКО-България и Софийския университет, както и обществената подкрепа на всички вас, ще успеем в нашата мисия! Бих искала също искрено да поздравя тазгодишните стипендиантки и всички български жени учени за смелостта да изберат кариера в науката и да им благодаря за тяхната непоколебима енергия и мотивация! Продължавайте да бъдете такива вдъхновяващи модели за подражание!" – каза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L'Oréal България, по време на церемонията по награждаването на тазгодишните стипендиантки.

Събитието бе уважено от редица официални лица и висши представители на научната общност, сред които Дончо Барбалов – заместник-кмет на Столична община, направление "Финанси и стопанска дейност", Н. Пр. Флоранс Робин – Посланик на Франция в България, Мария Спасова – заместник-председател на Национална комисия за ЮНЕСКО – България, проф. Николай Витанов – заместник-ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Тази година програмата получи и силна медийна подкрепа от страна на: сп. Наука, БНР, Dnevnik.bg, Капитал, агенция "Фокус", радио N-JOY, сп. ELLЕ, Rozali.com, MomichetataOtGrada.com, сп. Story, Glamour, сп. EVA, Missbloom.bg, сп. Grazia, сп. Икономист, Woman.bg, Novinite.com, Jenite.bg, ClubZ.bg, Kafene.bg.

Новото десето издание на "За жените в науката" предстои да започне след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2020 г. в търсене на най-талантливите българки учени.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030 г.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Спорят две блондинки: -Това е той. -Не е той. -Той е. -Абе не е той. -Хайде да го питаме. -Добре. -Извинете, това вие ли сте? -Да, аз съм. Двете блондинки едновремено една на друга: -Видя ли, бе!?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти