10 луди факта за клоуните

10 луди факта за клоуните
Pexels

Клоуните са се появявали в безброй романи, представления и филми през последните 200 години.

Тези понякога страшни, но шантави герои се срещат както на детски рождени дни, така и във филми на ужасите.

Но откъде идват клоуните и защо са толкова популярни по целия свят?

Ето 10 луди факта за клоуните, които трябва да знаете:

1. Думата "клоун" се появява за първи път през 1560 г.

Първата писмена документация за думата клоун на английски се появява в текст през 1560 г. Clowne или cloyne се използва в текстове за означаване на "селски", "груб" и "селянин". Твърди се, че произходът на думата клоун идва от исландската дума klunni. Преводът на думата klunni означава тромав човек.

2. 2016 беше годината на Голямата клоунска паника

През 2016 година, най-вече в Америка, имаше хиляди страшни клоуни, които бяха навсякъде- в парка, в училищните дворове, по улиците и т.н. Смята се, че тази тенденция се е появила като рекламен трик за пускане на предстоящ филм на ужасите. 

3. Clowns International е асоциация на клоуни

Clowns International, известен преди като Международен клуб на цирковите клоуни, е създаден през 1947 г. от цирковия ентусиаст Стан Булт. 

Организацията е създадена по традиция, започнала в началото на 40-те години на миналия век от собственика на цирка Били Смарт.

Всяка година клоуните подновявали цирковите си договори и Смарт имал идеята да отбележи събитието, като посети гроба на Джоузеф Грималди в Лондон.

Клоуните били насърчавани да посещават гроба и да полагат венци, за да отдадат почит на бащината фигура на индустрията на клоуните.

Тази традиция се повтаря година след година до 1947 г., когато Стан Булт решава да създаде Clowns International.
Идеята била да се обединят клоуни по целия свят, за да споделят знания и да могат да общуват с хора от цирка.

4. Джоузеф Грималди е първият известен клоун

Грималди се смята за бащата на клоуните, той е сред едни от първите клоуни, които се представят професионално и е най-известният в индустрията с приноса си. 

За първи път се появява на сцената в Англия през 1802 г. като клоуна "Джоуи", който става известен със своя хумор и физически трикове.

През 1802 г. Грималди става единственият постоянен клоун в театъра Sadler’s Wells в Лондон.

Някои от първите професионални сценични клоуни, заедно с Грималди, са Уилям Кемпе и Робърт Амин, като и двамата са работили с Шекспир през 17-ти век.

5. Клоуните рисуват лицата си, за да преувеличат израженията

Грималди е изобретателят на боята за лице, която клоуните носят като сценичен грим. Първата поява на Грималди с боя за лице била, когато играел героя си Джоуи клоуна.

Театърът, наречен Sadler’s Wells в Лондон, е затворен за ремонт през 1801 г. и е отворен отново през 1802 г. с клоуна Джоуи в главната роля.

Грималди искал да направи изключително представление за повторното откриване, така че прекарал известно време в прекрояване на своя герои и визия. 

Това е моментът, в който започва тенденцията за боядисване на лицето. Той започна с бял основен слой, който покривал лицето и шията му. След това добавил червени триъгълници на бузите си, ухилени червени устни и гъсти вежди, за да преувеличи изражението си.

Биографът на Грималди, Андрю Макконъл Стот, обясни, че това е било ключово по онова време и тази боя за лице се е превърнала в един от най-влиятелните театрални дизайни от 1800 г.

6. Пениуайз е най-страшният клоун 

Клоуните са били използвани във филми на ужасите и книги от много години като мистериозни и зли герои. Но най-страшният известен зъл клоун е Пениуайз от романа на Стивън Кинг "То".

Танцуващият клоун Пениуайз е герой в романа, който преследва деца и има способността да променя формата си и да манипулира реалността.

Пениуайз идва да преследва децата на Мейн на всеки 27 години и предизвиква шум, тъй като не може да се види от възрастни.

7. Първият измислен клоун- убиец е през 1892 г. 

Първият клоун-убиец, който се появява на сцената, е в операта на Руджеро Леонкавало, озаглавена "Pagliacci". Италианската дума "Pagliacci" означава клоун, а операта разказва историята на една любовна афера. Тази любовна афера и предателство карат героя, облечен като клоун, да намушка любимата си.

Операта се изпълнява в стила commedia dell'arte, който е италиански стил на изпълнение, който включва актьорите, носещи маски и облечени като клоуни.

8. Шутът не е клоун

Може би си мислите, че клоун и шут са едно и също нещо, тъй като и двамата са колоритни артисти. Но те всъщност са два различни типа герои. И двамата носят цветни дрехи. Шутът обаче е известен като артист, който се шегува и подиграва, и импровизира на място.

Разликата е, че клоунът прави глупак от себе си, докато шутът прави хора от публиката на глупаци. 

Клоуните се свързват с цирка, докато шутовете са били частно забавление на кралските особи през Средновековието. 

9. Кулрофобия е страхът от клоуни

Страхът от клоуни е реално нещо и според проучване, проведено през 2016 г. от университета Чапман, 7,8% от участвалите американци се страхуват от клоуни.

Проучването разглежда основните страхове на американците и клоуните попадат в първите четири най-често срещани отговора в рамките на личните страхове.

10. Има международна седмица на клоуните

Международната седмица на клоуните е приета в законодателството на САЩ от президента Ричард Никсън на 2 август 1971 г. 

Празнува се всяка година през първата седмица на август с цел популяризиране на индустрията на клоуните.
Първите тържества възникват през 50-те години на миналия век с по-малки събирания и доброволчески представления, които се провеждат с цел популяризиране.

През 1967 г. Американският клуб на клоуните насърчава своите членове да пишат до Конгреса, за да направят седмицата официална.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay