2 гигантски черни дупки ще се сблъскат след 3 години и ще можем да видим това явление от Земята

2 гигантски черни дупки ще се сблъскат след 3 години и ще можем да видим това явление от Земята
unsplash

Рядко събитие в астрономията, известно като "сливане на черни дупки", ще се случи след 3 години. 2 масивни черни дупки ще се сблъскат и ще се слеят, образувайки една гигантска черна дупка. Това позволява на учените да изучават свойствата и поведението на черните дупки по-подробно, тъй като точката на сближаване ще бъде видима от Земята, чрез телескопи. Смята се за значимо и вълнуващо събитие и вероятно ще предизвика голям интерес сред учените и тези, които обичат науката.

Може да видим нещо, което никой човек досега не е виждал

Учените с нетърпение очакват историческия момент, тъй като това ще бъде първият път, когато гравитационни вълни, излъчвани от подобно събитие, са регистрирани на Земята. Скорошно проучване казва, че това ще бъде "първото наблюдавано сливане на супермасивна двоична черна дупка в човешката история". Сблъсъкът ще се превърне в голямо откритие в астрономията.

Кога ще се случи?

Учените са наблюдавали странно поведение от галактика на около милиард светлинни години, което предполага, че 2 свръхмасивни черни дупки се сливат в нейния център. Изследователите прогнозираха, че ако сигналите, идващи от галактиката SDSS J1430+2303, са точни индикации за сблъсък на 2 свръхмасивни черни дупки, това ще се случи след 3 години.

 

 

Черните дупки са известни със своето интензивно гравитационно привличане, което не позволява дори на светлината да излезе, което ги прави предизвикателство за наблюдение. Въпреки това, нови наблюдения предполагат, че учените може да са засекли за първи път светлина от възможен сблъсък между 2 черни дупки.

Към момента не е ясно как свръхмасивните черни дупки стават толкова големи, но се смята, че те могат да се образуват чрез сливането на 2 по-малки черни дупки, известни като двоични черни дупки. Ето защо предстоящото събитие е от голямо значение, тъй като може да помогне да се хвърли светлина върху това как се образуват и развиват свръхмасивните черни дупки. Находката е от съществено значение и за разбирането на природата на тези мистериозни и поглъщащи обекти дупки.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay