За детското очно здраве с любов и внимание

Д-р Мариела Облашка, офталмолог, отговаря на вашите въпроси в рамките на рубриката "Питайте специалиста", свързани с детското очно здраве

След като преди време обобщихме кои са най-честите оплаквания на малки и големи, свързани със зрението, както и какви са причините за тях, идва ред и на първата част от вашите въпроси към офталмолога д-р Мариела Облашка, на които тя отговаря в рамките на рубриката "Питайте специалиста”.

В поредица от няколко статии ще обърнем внимание на всички от вас, споделили за офталмологичните си проблеми. Днес в центъра ще бъдат децата, а от отговорите на д-р Облашка ще научите кога за първи път трябва да заведете хлапето си на преглед, как да разберете дали има проблем с очите, кога най-рано може да се говори за лазерна корекция и още куп интересни въпроси, зададени от самите вас.

За детското очно здраве с любов и вниманиеThinkstock/Guliver
Здравейте! Имам близначки на 8 години, на едната ѝ откриха астигматизъм и малък диоптър на двете очи, различен. Трябва ли да носи постоянно очилата и има ли шанс с времето да се оправи, или ще се влоши? На колко време трябва да ходи на преглед?
По правило децата с астигматична корекция в очилата би трябвало да ги носят непрекъснато. Дали детето ще махне някога очилата зависи от степента на астигматизма и дали последният е съчетан с далекогледство или късогледство, както и техните стойности.

Късогледството расте заедно с физическото израстване. Всички рефракционни аномалии подлежат на премахване с лазер при навършени 24-25 години, но е много важно пациентите да отговарят на няколко чисто медицински изисквания, за да им разрешим лазерно премахване на диоптрите. Контролните прегледи при децата до 12-годишна възраст и носещи очила са два пъти в годината, единият от които задължително е с разширяване на зениците.

Здравейте д-р Облашка! Синът ми е на 17 години и е с късогледство (-3 диоптъра на едното око и -2 на другото). От две години отказва да носи очила или лещи. Имаше период, през който правеше упражнения за намаляване на диоптъра. Сега се отказа. На каква възраст е подходящо да се направи лазерна корекция на късогледството?
Лазерна корекция на късогледството се прави, когато е завършило физическото израстване на организма – 24-25 години. Ако пациентът отговаря и на още няколко изисквания, правим тази козметична операция. Ако се извърши на по-ранна възраст, съществува риск от частично връщане на диоптрите.

Здравейте! Детето ми скоро ще навърши 2 години и по този повод все повече се замислям коя е най-удачната възраст за първи път да посети офталмолог за профилактичен преглед. Какво е Вашето мнение?
Вече сте пропуснали първия профилактичен преглед за детето - този на 1годинка, който основно е свързан с вродени заболявания като глаукома, катаракта, тестове за кривогледство и други. Ако тогава всичко е наред, следващият преглед е на 3, когато поставяме децата пред детската таблица за определяне на зрението и прегледът протича като при възрастен човек. При необходимост се разширяват зениците и се търси реалния диоптър.

За детското очно здраве с любов и вниманиеThinkstock/Guliver
Здравейте, д-р Облашка! От дете страдам от късогледство, а съпругът ми има астигматизъм. Според Вас какви са шансовете дъщеря ни, която в момента е на 3 и половина, да наследи проблемите ни и има ли начин това да се предотврати?
Едва ли е разумно да имате излишни притеснения – просто заведете детето на очен преглед. По принцип всички рефракционни аномалии (далекогледство, късогледство, астигматизъм) са наследствени, но не винаги налагат носенето на очила. Тъй като не можем да си пренаредим гените, то няма и как да правите нещо превантивно.

Здравейте! Синът ми е на 5 и отскоро започна да мига постоянно, най-често и с двете очи едновременно. Педиатърката твърди, че това е на нервна почва, но все пак имам колебания, че може да има проблем със зрението. Какво бихте ме посъветвали?

Има 4 причини едно дете да мига често на тази възраст: алергичен конюнктивит, нуждата от очила и тяхното неносене, чревни паразити и поради някакъв стрес детето да мига като тик. Тъй кото първите две причини се доказват или отхвърлят при пълен очен преглед, задължително посетете офталмолог. Ако очният лекар няма притеснетия – направете тестове за паразити, поговорете с детето и се опитайте да изясните има ли емоционален проблем и ако е необходимо, направете консултация с психолог, психиатър.

За детското очно здраве с любов и вниманиеThinkstock/Guliver
Здравейте! На каква възраст според Вас е време детето да започне да носи слънчеви очила?
Всеки един момент в който детето е съгласно да търпи рамката на слънчевите очила на лицето си е подходящ . А до тогава, за да има защита от слънцето, трябва да се носи шапка с широка периферия. Задължително закупете очилата от оторизирани магазини, за да сте сигурни в качеството на защитата!

Здравейте! Синът ми е на 3 годинки и от месец е с очила, предписани за късогледство (1,5 диоптъра на едното и 2 на другото око). Проблемът е, че детето не иска да носи очилата и постоянно ги сваля, а понякога дори и хвърля демонстративно. Знам, че проблемът е по-скоро психологически, но все пак бихте ли дали някакъв съвет как да го приучим да носи очилата?
Много е тежко, когато нямата съдействието на детето, а с това късогледство той тепърва ще носи очила и/или контактни лещи – поне докато не порасне достатъчно, за да се направи лазерна корекция на диоптрите!

Сигурни сте, че детето е с минусова корекция, нали? Ако не – проверете с нов преглед очното състояние, задължително след 3-дневно разширение на зениците с атропин!

Насила няма как да накарате детето да носи очилата. Говорете и му обяснявайте повече, измислете игра, вие със съпруга ви носете очила (макар и слънчеви) в негово присъствие, сменете му рамката с нова- нещо различно на цвят и форма от старата с любим негов герой от филмчетата, нека детето само си я избере.

Ако е необходимо за навън му направете слънчеви очила с диоптър, за да има разнообразие. Поговорете с детските учителки и децата от групата, ако детето посещава детска градина – може просто някой да го е нагрубил по повод очилата. Успех!

Здравейте! До каква възраст бебешкото кривогледство е физиологично? Кога най-рано може да се търси консултация и преглед от специалист?
До около 6-месечна възраст кривенето на очите е физиологично,поради незрялост на нервната система. Ако имате наблюдения и притеснетия след това – веднага посетете очен лекар.

За детското очно здраве с любов и вниманиеThinkstock/Guliver
Ако тази статия ви е харесала и искате да следите гостуването на д-р Мариела Облашка, присъединете се към Jenite.bg във Facebook!

16 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.28
marieta georgievich 28.01.2014|18:23
Да много дечица носят очила, а никак е е хубаво.
27
marieta georgievich 28.01.2014|18:20
Трябва да се грижим за зрението им много.
26
Diana Nenova 28.01.2014|15:52
За съжаление все по-често срещан проблем у нас, тъй като и децата от ранна възраст се излагат на много рискова фактори, които спомагат за влошаване на зрението им.
25
Рени Чен 28.01.2014|14:12
Така е особено на един по-късен етап, а и особено когато има наследствена предпоставка е добре да има по-честа профилактика.
24
Emily Reed 27.01.2014|17:43
Важно е да има редовна профилактика, тъй като и децата ни са изложени на много и рискови фактори днес.
23
cvetence xristova 27.01.2014|17:13
Може би едно от най-важните неща, трябват и редовни прегледи.
22
cvetence xristova 27.01.2014|17:10
Много трябва да се внимава, з ада няма сериозни проблеми.
21
Victoria Peshev 27.01.2014|16:49
Много са важни и редовните прегледи, тъй като в днешно време с тази телевизия и компютри, децата от доста малки имат вече проблем с очите.
20
desislawa pawlewa 27.01.2014|16:06
не трябва да им се дава да гледат ТВ толкова малки
19
bilyanka razpilyanka 27.01.2014|14:32
Особено пък за рисковите групи деца, като недоносените, трябва да се вземат мерки от по-рано.
18
roni peteva 27.01.2014|09:09
Профилактични прегледи на очите, Задължително!
17
viki todorova 25.01.2014|10:50
Тази статия ще е от полза, дано повече хора се запознаят с нея.
16
Ruslana Hristova 25.01.2014|10:25
мисля скоро да заведа детето на преглед ;)
15
набръчкан мозък 24.01.2014|18:57
Здравето на очите е много важно, особено при малките .
14
кученцето пиджи 24.01.2014|18:52
Ходете редовно на прегледи, важно е !
13
Epifani Gancia 24.01.2014|17:10
Все по-често срещан проблем при децата днес, за това е хубаво от по-рано да се обръща внимание.
12
Liubomira Panajotova 24.01.2014|16:38
Такива рубрики са много интересни, тъй като чрез въпросите на други хора откриваш отговори на въпроси, които самите ние си задаваме често.
11
Пламена Христова 24.01.2014|16:14
Трябва редовно да се ходи на прегледи на всеки шест месеца, особено за децата.,
10
млад меринджей 24.01.2014|15:51
А бе това дигитално консултиране е много рисково. Ходете си на специалисти най-добре и си питайте на място.
9
Галена Богданка 24.01.2014|15:43
Сега има много съврменни методи за лечение на детските офтамологични проблеми, а и повечето детски очила са много готини ;) Аз нося от досат готдини очила и се замислям един ден за лазерна операция
8
Дива Самодива 24.01.2014|15:39
Така е, но сега има много готини модели, интересни, които са забавни. Не е като едно време.
7
Дива Самодива 24.01.2014|15:38
Хубаво би било да се обръща внимание на време на децата защото това води и до навременно възстановяване евентуално.
6
Nina Rosi 24.01.2014|15:23
Много полезна рубрика, това което мен най-много ме озадачи е - "По принцип всички рефракционни аномалии (далекогледство, късогледство, астигматизъм) са наследствени", това не го знаех...
5
Моника Катева 24.01.2014|14:25
все пак като пораснеш,вече разбираш,че някой има проблем с очите и да носи очила не е проблем и то никакъв :)
4
Yanitza Dikova 24.01.2014|14:19
Полезна информация, трудно е да се накарат деца да носят очила, помня като ученичка 4-5клас, имах нужда от очила, измислях си сто причини да не го правя, така ине носих докато сама не си купих като завърших училище...
3
Roberta Tododrova 24.01.2014|14:13
Много полезна статия и полезни съвети, наистина при децата е доста по-трудно особено с носенето на очила, защото се страхуват от нападките на другите деца и изпитват чувство на срам, като пораснат и могат да носят контактни лещи вече е значително по-лесно.
2
Виличка Лъжичкова 24.01.2014|14:09
Много полезна информация,добре е да се следи зрението на децата.
1
Счупено Пиронче 24.01.2014|13:44
Много полезна статия!
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти