Грешки, които допускаме при използването на съдомиялната машина

Грешки, които допускаме при използването на съдомиялната машина

Съдомиялната машина е гениално изобретение. Ядеш, слагаш чинията в миялната, пускаш и я това е. Този уред ни спестява време и пари, но истината е, че хората допускат много грешки при използването на съдомиялна машина. Ето кои са най-често срещаните грешки:

1. Предварително измиване на съдовете

Предварителното изплакване на съдовете ви може да не е най-ефективният начин за почистването им, особено ако сте закупили съдомиялна машина през последните 5 години. Новите съдомиялни машини имат специален сензор, което означава, че ако уредът реши, че съдовете ви не са много замърсени, ще използва по-кратък цикъл.

Освен това по този начин съдомиялната консумира много повече вода и електричество. 

2. Нагревателят на водата е настроен на под 48 градуса 

Съдомиялните машини, които са свързани само към тръбата за топла вода, може да не се почистват правилно. Ниската температура на водата, влизаща в съдомиялната машина, може да е проблем, ако нямате вграден нагревател. За да сте сигурни, че всичко ще бъде идеално чисто, уверете се, че водата ви се нагрява достатъчно.

Грешки, които допускаме при използването на съдомиялната машина

3. Не тече топла вода от крановете ви 

Това може да помогне на вашата миялна машина да работи по-ефективно, като черпи гореща вода директно от тръбите за първия цикъл. Нещо особено полезно през зимата със студени тръби например.

Средно на миялната машина са й нужни около 2 минути, за да загрее водата с 1 градус и повечето цикли трябва да са на 57-60ºC. Ако водата е само на 40° C, измиването ви ще отнеме допълнителни 60 минути!

4. Случайно блокиране на пръскачката

Когато слагаме големи съдове на долния рафт, това може да попречи на водата да достигне до съдовете на горния ред. По-добре измийте големите тенджери и тави на ръка. 

Грешки, които допускаме при използването на съдомиялната машина

5. Не почиствате гумените уплътнения 

Гумата събира бактерии с течение на времето от мръсните предмети в миялната машина, които обичат влажните места. Това може да се оправи със стара четка за зъби и сапунена вода на всеки няколко месеца, за да се предотврати натрупването.

6. Не използвате препарат за изплакване

Ако вашите съдове излизат от миялната мокри и с петна, може би проблемът е в препарата, който използвате или не използвате. Важно е да използвате препарат за миялната, вместо да разчитате само на водата. Препаратът пречи на образуването на петна. 

7. Смесване на съдове с различна степен на замърсяване

Някои съдове се нуждаят от по-дълъг цикъл на миене, докато други изискват по-кратък. Например, не може да миете заедно чаши и загорели тави. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay