Защо домът ви е толкова прашен?

Защо домът ви е толкова прашен?
Pexels

Имате ли усещането, че домът ви е по-мръсен от обикновено? Сякаш има прах по мебелите постоянно, независимо, че я почиствате всеки ден? Не сте сами, бъдете сигурни. 

Въпреки че виновникът за по-обилното количество прах може да бъде нещо елементарно, като оставяне на прозорците отворени или строеж в близост до дома ви, има и много източници на прах, за които не се замисляме обикновено. 

Натрупването на прах върху повърхностите в дома не само кара дома ви да изглежда по-мръсен, а и може да повлияе на здравето ви. 

Научете защо се събира толкова много прах в дома ви и как можете да се справите с този проблем:

Защо жилището ви е толкова прашно?

Във всеки дом има доста скрити източници на прах. Натрупването на прах в дома ви често е резултат от лош въздушен поток. Комбинацията от лош въздушен поток и рядко почистване може да накара праха и праховите акари да се настанят удобно в няколко зони в дома ви.

Праховите акари живеят в матраци, възглавници и тапицерия. Така че, ако нямате антиалергични калъфки за матраци и възглавници, може да помислите за закупуването им, тъй като те могат да предотвратят настаняването на нови прахови акари в тези зони и дразненето на тези с алергии и астма.

Пердетата също събират много прах. Можете да изберете щори вместо завеси, тъй като се почистват много по-лесно. Другият вариант е просто да перете пердетата поне веднъж в месеца. 

Килимите са друг основен източник на прах. Вероятно не искате да се разделите с тях, така че просто ги почиствайте редовно.

Колкото и странно да прозвучи, котките, кучетата и като цяло домашните любимци също са източници на прах. Можете да контролирате това като къпете редовно своите животинки. 

Колко често трябва да бършете прах?

Не забравяйте, че почистването на прах не се отнася само до изтриване на праха върху твърдите повърхности. Включва също пускане на прахосмукачка и редовно пране на всички тексилни елементи. В идеалния случай това трябва да се прави всяка седмица, ако е възможно. 

Въпреки че звучи леко плашещо, можете да разпределите задачите си. Например, да пускате прахосмукачката в определен ден, в друг да перете чаршафи, пердета и т.н., на следващия да почиствате мебелите и т.н. 

Как да се отървете от праха в дома си?

Едно лесно решение за намаляване на праха е да почиствате с прахосмукачка по-често. Ако вече почиствате с прахосмукачка веднъж седмично или по-често и вашата прахосмукачка е в добро състояние (ако не е, време е да я смените),  може да се наложи да смените или почистите филтъра. 

Ако домът ви има големи проблеми с праха или имате домашни любимци, може да помислите за инвестиране в прахосмукачка робот. Можете дори да го програмирате да почиства дома ежедневно. Най-хубавото от всичко е, че роботизираните прахосмукачки са чудесни за елиминиране на прах под големи мебели, където стандартната прахосмукачка не може да почисти. 

Също така трябва да почиствате филтрите на климатиците минимум веднъж месечно, а ако го правите по-често, още по-добре. 

Друг добър вариант е да закупите пречиствател за въздух. Освен с другите замърсявания, този уред се справя и с праховите частички. 

Как да се отървете от акарите?

Ако вие или някой от вашето семейство имате алергии или астма, праха не е единственото, от което трябва да се отървете. Въпреки че самите прахови акари са микроскопични, техните части от тялото и отпадъци могат да бъдат мощен алерген, причинявайки кихане, хрема, сърбящи очи, затруднено дишане и др. За съжаление е почти невъзможно да премахнете акарите завинаги, но има стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите значително ситуацията. В допълнение към намаляването на натрупването на прах, както обяснихме вече, честото пране на вашето спално бельо с гореща вода, може да убие праховите акари, и да отърве спалното ви бельо от мъртви кожни клетки, които акарите използват като храна.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay