Как да предпазите дома си от крадци по време на празниците

Как да предпазите дома си от крадци по време на празниците
unsplash

През декември се случват доста влизания с взлом и кражби, което е съвсем нормално. Домовете ни са пълни с нови джаджи, подаръци и други скъпи предмети, а това, което улеснява крадците е, че често не сме вкъщи. Има някои неща, които можете да направите, за да държите крадците далеч от дома ви:

1. Сложете коледната елха далеч от прозорците си

Много хора обичат да показват своето коледно дърво, като го поставят до прозорец. Също така, често държим подаръците си под елхата с дни, докато дойде време да бъдат отворени. Ако случаят е такъв, крадците могат бързо да намерят тези ценни предмети и да започнат да наблюдават къщата ви, за да видят кога ще излезете, за да могат да влязат. Ето защо е най-добре да държите дървото някъде, където външни лица не могат лесно да го видят, и съхранявайте подаръците на друго място.

2. Настройте светлините на дървото с таймер

Независимо дали сте вкъщи или ще пътувате за празниците, добре е да сложите таймер или смарт устройство, с което да можете да включвате и изключвате коледните лампички. Това ще заблуди крадците, че сте си вкъщи, когато всъщност не сте и домът ви ще бъде защитен. 

3. Не публикувайте твърде много неща в социалните мрежи

Ако някой се е насочил конкретно към вас и вашия дом, има вероятност да ви е открил в социалните мрежи. По този начин, когато не сте вкъщи и публикувате снимки или постове, които го показват, домът ви е застрашен. Крадците ще знаят, че не сте в града и ще действат съвсем спокойно. За да избегнете подобни неприятни случки, не публикувайте твърде много информация в социалните мрежи. 

4. Не оставяйте скрит ключ извън дома си

Някои хора имат навика да оставят ключ под изтривалката или на друго "скришно" място. Крадците обаче знаят за това и ще го намерят. Добре е да оставите ключ от дома си, за спешни случаи, но го оставете на близък или на някой съсед. 

5. Помолете някой съсед да взима писмата ви

Едно от първите неща, които крадците гледат, е дали сте взели писмата си. Оставените писма означават, че няма никой вкъщи. За да заблудите крадците, помолете някой съсед да събира писмата ви. Така ще създадете впечатлението, че сте си вкъщи.

6. Направете снимки на всички ценни вещи преди да тръгнете

Би било полезно, ако сте подготвени и за това, че някой ще влезе с взлом в къщата ви и ще открадне ценни предмети. Разумна предпазна мярка би била да направите снимки на вашите ценности, като бижута, произведения на изкуството и електронни устройства. По този начин ще знаете какво точно липсва, когато се върнете и можете да споделите снимките с полицията.

7. Съхранявайте инструменти, градинско оборудване и стълби в някакво помещение или гараж

Крадците често се оглеждат, за да намерят нещо, което да им помогне да влязат в къщата ви, като стълба или други инструменти, които да им помогнат да пробият прозорец или врата. Ето защо е най-добре да съхранявате всички тези инструменти в помещение или гараж, който е заключен. Това ще затрудни и забави крадците, което осигурява повече време евентуално някой да ги хване, преди да са влезли в дома ви.

8. Не свързвайте външните лампички към тока през прозореца

Хората често свързват външните си лампички чрез удължители през прозорците. По този начин прозорците не се затварят плътно, което улеснява крадците. Не правете това. Можете да си вземете генератор, който да поставите отвън и да свържете украсата към него.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay