10 стайни растения, които бавно ви тровят

10 стайни растения, които бавно ви тровят

Стайните растения са неизменна част от домовете ни. Те внасят уют и свежест в домовете ни, но трябва да внимаваме с растенията, които избираме, защото някои растения могат да бъдат опасни за здравето ни. 

Ето кои са растенията, които бавно ви тровят:

1. Дифенбахия

Въпреки че има красиви цветни листа, Дифенбахия е едно от основните растения, което може да доведе до интоксикация.

Случайното излагане може да причини мехури в устата, диария, гадене и повръщане, усещане за парене в устата и гърлото, подуване и болка.

2. Сансевиера

Сансевиера е растение, известно в България като "свекървен език", което се среща в почти всеки дом. Това растение съдържа вещество, наречено сапонин, което може да бъде токсично при поглъщане.

Тъй като сапонините могат да причинят гадене, повръщане и диария, по-добре е да държите домашните любимци далеч от тях!

3. Замиокулкас

Замиокулкас Замиофолия или ЗЗ може да причини болка, дразнене на кожата и подуване при поглъщане. Ако влезете в контакт с него, изплакнете мястото с течаща вода и се обърнете към медицински специалист, ако е необходимо.

4. Алое

Растението алое има различни приложения и присъствието му в този списък може да ви изненада! Според учените това растение съдържа вещества, способни да причинят диария, алергии и бъбречни проблеми.

5. Невенчета

Ако се погълне, невенът, могат да причини стомашно-чревен дискомфорт. Сокът от растението може също да причини кожни обриви.

6. Филодендрон

Филодендронът съдържа вещество, наречено калциев оксалат, което може да причини болка и затруднено преглъщане. Въпреки че това растение може да изглежда красиво, не забравяйте да държите домашните любимци далеч от него.

7. Каладиум

Листата му във формата на сърце са красиви и може да изглеждат приветливи, но внимавайте, това растение може да бъде опасно и отровно.

Ако животните и децата влязат в контакт с листа от каладиум, може да се появи лигавене и затруднено дишане. В тези случаи е най-добре да се свържете със специалист по токсикология или център, специализиран в справянето с отравяния.

8. Дяволски бръшлян

Дяволският бръшлян има големи, красиво оформени листа, които го правят много елегантен по отношение на декора.

Подобно на гореспоменатите растения, това растение има вещества като калциев оксалат, които могат да причинят дразнене на устните, езика и устата, прекомерно лигавене и дори повръщане.

9. Еуфорбия тирукали

Колкото и красива да изглежда, Еуфорбия тирукали има разяждащ сок, който може да причини силно дразнене на кожата и очите. Ето защо с това растение трябва да се работи особено внимателно, като се използват ръкавици и предпазни средства за очите.

Ако растението влезе в контакт с очите, може да се появи зачервяване, сърбеж и усещане за парене и дори да има отрицателен ефект върху зрението на хората.

10. Напръстник

Това красиво лилаво цвете присъства в декоративни градини или се използва като стайно растение.
Това, което малко хора знаят, е, че листата, цветята и дори семената му съдържат вещество, известно като дигоксин, което може да бъде фатално за животните и хората, които го поглъщат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay