3 основни грешки, които правим в организацията на кухнята

3 основни грешки, които правим в организацията на кухнята

Кухнята е място, което винаги трябва да е прилежно подредено и да блести от чистота, защото именно в нея приготвяме харната за цялото ни семейство. Но кухненското пространство лесно може да попадне в състояние на пълна бъркотия, ако не сме го разпределили по най-подходящия начин. Често се случва да не разполагаме с достатъчно място и тенджерите ни да са наредени една в друга, а пред тях да има купища с други съдове. И когато ни потрябва един конкретен прибор или съд се налага да извадим почти цялото съдържание на шкафа, за да стигнем до него. Друг път пък прибираме храната в хладилника по неподходящ начин и след това се чудим защо се е развалила толкова бързо.

Днес ще посочим кои са най-често срещаните грешки, които допускаме в организацията на кухнята и ще ви дадем примери как да ги поправите.

Неправилно съхранение на ястия и сурова храна

Ястието е готово, хапвате и след като съдът се охлади и прибирате храната със все тавата в хладилника. Или пък супата си остава в тенджерата, докато не се изконсумира напълно. Оказва се обаче, че това съхранение на храната не е правилно и води до някои последствия като бързо разваляне, неприятна миризма в хладилника или дори повреда на съдовете.

В кухнята има едно златно правило - съдовете за готвене са годни само за приготвяне на храна, но не и за нейното съхранение. Това е така, защото те не позволяват херметическо затваряне и храната е в контакт в кислорода през цялото време. Същевременно много от съдовете са изработени от неръждаема стомана или алуминий и при контакт с киселинна храна се образуват петна, а понякога самото покритие се нарушава. В зависимост от материала, понякога е опасно да готвим храна в съдове с измяна в покритието. Имайте предвид, че самият алуминий е вреден за здравето и е добре храната да не престоява в него след готвене. Ако можете напълно да го избегнете, още по-добре.

3 основни грешки, които правим в организацията на кухнята

Вместо да правите гореизброените грешки, закупете кутии с капаци (най-добре да са от стъкло или полипропилен -PP), които се затварят херметически. По този начин ястията ви ще останат свежи за по-дълъг период от време. Този тип съдове е подходящ и за съхранение на сурова храна като месо или заготовки от плодове и зеленчуци.

Друг практичен вариант са универсалните силиконови капаци, които могат да паснат на всяка купа у дома ви. Те отново затварят съда плътно и храната ви не влиза в контакт с други вещества. Ние обичаме да използваме и многократни zip lock торбички, които са напълно подходящи за съхранение на хранителни продукти.

3 основни грешки, които правим в организацията на кухнята

Още едно предимство тук е фактът, че кутиите са с малки размери, за разлика от обемните тенджери, което помага при домакинства с малки хладилници.

Неправилно съхранение на подправки и основни храни

Не можем да отречем, че често ни се случва да отворим пакета с боб и след като извадим необходимото количество, да завържем пликчето с ластик и да го приберем отново в шкафа. Вероятно не виждате нищо нередно в това, но всъщност дори и да оставим опаковката отворена в шкафа няма да има никаква разлика.

3 основни грешки, които правим в организацията на кухнята

Правилното съхранение на подправки и основни храни като брашно, боб, леща, паста и други е в кутии и буркани с капаци. Съответно подправките можете да прехвърлите в малки бурканчета, които да надпишете с етикети. В противен случай рискувате храната ви да бъде нападната от молци и мушици, за които пакетите с храна са най-благоприятното място да снесат ларвите си. Друг враг на храната е влагата, която може да създаде условия за плесен и ухъл. Когато продуктите са затворени в кутии с капаци, насекомите и влагата няма да имат никакъв достъп до тях.

Да не говорим, че отворените пакети лесно се късат и съдържанието им се разпилява навсякъде, а когато са в буркани тази бъркотия може лесно да бъде избегната.

Не използвате пространството по най-оптималния начин

Вече споменахме трупането на тенджери и купи едни върху други и поставянето на други съдове пред тях. По този начин работата в кухнята се превръща в кошмар, защото едвам успявате да достигнете до съда, който ви е необходим в момента.

3 основни грешки, които правим в организацията на кухнята

А на пазара се предлагат толкова много практични решения. Едни от тях са тези помощни "рафтове", които предоставят възможността на един ред да се поставят повече неща. Това предлага по-лесен достъп и със сигурност по-приятно прекарване на времето в кухнята. Решението е идеално за малки помещения или кухни с остарял дизайн с недостатъчно налични шкафове.

3 основни грешки, които правим в организацията на кухнята

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay