3 основни грешки, които правим в организацията на кухнята

3 основни грешки, които правим в организацията на кухнята

Кухнята е място, което винаги трябва да е прилежно подредено и да блести от чистота, защото именно в нея приготвяме харната за цялото ни семейство. Но кухненското пространство лесно може да попадне в състояние на пълна бъркотия, ако не сме го разпределили по най-подходящия начин. Често се случва да не разполагаме с достатъчно място и тенджерите ни да са наредени една в друга, а пред тях да има купища с други съдове. И когато ни потрябва един конкретен прибор или съд се налага да извадим почти цялото съдържание на шкафа, за да стигнем до него. Друг път пък прибираме храната в хладилника по неподходящ начин и след това се чудим защо се е развалила толкова бързо.

Днес ще посочим кои са най-често срещаните грешки, които допускаме в организацията на кухнята и ще ви дадем примери как да ги поправите.

Неправилно съхранение на ястия и сурова храна

Ястието е готово, хапвате и след като съдът се охлади и прибирате храната със все тавата в хладилника. Или пък супата си остава в тенджерата, докато не се изконсумира напълно. Оказва се обаче, че това съхранение на храната не е правилно и води до някои последствия като бързо разваляне, неприятна миризма в хладилника или дори повреда на съдовете.

В кухнята има едно златно правило - съдовете за готвене са годни само за приготвяне на храна, но не и за нейното съхранение. Това е така, защото те не позволяват херметическо затваряне и храната е в контакт в кислорода през цялото време. Същевременно много от съдовете са изработени от неръждаема стомана или алуминий и при контакт с киселинна храна се образуват петна, а понякога самото покритие се нарушава. В зависимост от материала, понякога е опасно да готвим храна в съдове с измяна в покритието. Имайте предвид, че самият алуминий е вреден за здравето и е добре храната да не престоява в него след готвене. Ако можете напълно да го избегнете, още по-добре.

3 основни грешки, които правим в организацията на кухнятаPinterest

Вместо да правите гореизброените грешки, закупете кутии с капаци (най-добре да са от стъкло или полипропилен -PP), които се затварят херметически. По този начин ястията ви ще останат свежи за по-дълъг период от време. Този тип съдове е подходящ и за съхранение на сурова храна като месо или заготовки от плодове и зеленчуци.

Друг практичен вариант са универсалните силиконови капаци, които могат да паснат на всяка купа у дома ви. Те отново затварят съда плътно и храната ви не влиза в контакт с други вещества. Ние обичаме да използваме и многократни zip lock торбички, които са напълно подходящи за съхранение на хранителни продукти.

3 основни грешки, които правим в организацията на кухнятаemag.bg

Още едно предимство тук е фактът, че кутиите са с малки размери, за разлика от обемните тенджери, което помага при домакинства с малки хладилници.

Неправилно съхранение на подправки и основни храни

Не можем да отречем, че често ни се случва да отворим пакета с боб и след като извадим необходимото количество, да завържем пликчето с ластик и да го приберем отново в шкафа. Вероятно не виждате нищо нередно в това, но всъщност дори и да оставим опаковката отворена в шкафа няма да има никаква разлика.

3 основни грешки, които правим в организацията на кухнятаPinterest

Правилното съхранение на подправки и основни храни като брашно, боб, леща, паста и други е в кутии и буркани с капаци. Съответно подправките можете да прехвърлите в малки бурканчета, които да надпишете с етикети. В противен случай рискувате храната ви да бъде нападната от молци и мушици, за които пакетите с храна са най-благоприятното място да снесат ларвите си. Друг враг на храната е влагата, която може да създаде условия за плесен и ухъл. Когато продуктите са затворени в кутии с капаци, насекомите и влагата няма да имат никакъв достъп до тях.

Да не говорим, че отворените пакети лесно се късат и съдържанието им се разпилява навсякъде, а когато са в буркани тази бъркотия може лесно да бъде избегната.

Не използвате пространството по най-оптималния начин

Вече споменахме трупането на тенджери и купи едни върху други и поставянето на други съдове пред тях. По този начин работата в кухнята се превръща в кошмар, защото едвам успявате да достигнете до съда, който ви е необходим в момента.

3 основни грешки, които правим в организацията на кухнятаYouTube/ SisLetter

А на пазара се предлагат толкова много практични решения. Едни от тях са тези помощни "рафтове", които предоставят възможността на един ред да се поставят повече неща. Това предлага по-лесен достъп и със сигурност по-приятно прекарване на времето в кухнята. Решението е идеално за малки помещения или кухни с остарял дизайн с недостатъчно налични шкафове.

3 основни грешки, които правим в организацията на кухнятаYouTube/ SisLetter

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Все си мисля, че след години българските имена ще се върнат на мода и когато попитат младо семейство:- Как го кръстихте?Те ще отговорят:- Радка, на баба му Рейчъл.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти