"Бебе в епруветка" или една надежда за щастие

д-р Валентин Лачев
акушер-гинеколог, ендокринолог

Д-р Валентин Лачев ни разказва за всички специфики около сериозното начинание

"Бебе в епруветка" или една надежда за щастие
1 ОТ 3 вижте всички снимки д-р Валентин Лачев

Вече седем години д-р Валентин Лачев завежда сектора по ин витро оплождане към клиника "Свети Лазар" в град София. Завършил е Медицинска академия в столицата и има специализации в страната и чужбина по ендокринна гинекология, стерилитет и IVF, както и проведени курсовe по ехографска диагностика, колпоскопия, ендоскопска хирургия и много други.

Той е един от пионерите на ин витро оплождане в България. А ние го потърсихме, за да ни разкаже за спецификите на процедурата, нейната продължителност и евентуалните опасности, които може да крие.

Колко време е необходимо на една двойка, за да установи, че не е възможно да има бебе по естествен път?
Зависи от възрастта на пациентите. Ако са млади и правят опити, но неуспешни, то е редно след година и половина-две да се обърнат към гинеколог, за да се направят изследвания.

Когато обаче възрастта е по-висока, т.е. над 35, дори 40 години, тогава, ако в рамките на няколко месеца няма резултат, те трябва да се консултират със специалист. С възрастта шансът за забременяване намалява и възможността да има проблем с функцията на яйчниците или качеството на сперматозоидите нараства. Затова двойката не бива да изчаква.

А коя е възрастта, на която е препоръчително жената да роди?
Едно време в учебниците пишеше, че до 28-годишна възраст е желателно жената да е забременяла и родила първото си дете. Ако забременееше след тази възраст, ние я наричахме "възрастна първескиня".

Нещата се промениха от онова време. Двойките започват да се "сещат", че трябва да имат и дете на все по-голяма възраст. Обикновено времето минава бързо в други области за реализация и тези 28 години изглеждат като крехка възраст.

Природата обаче не се е променила. Правилото все още важи, но социалните и битовите условия са различни.

Има ли възрастови ограничения при ин витро процедурите?
Преди година и половина имаше ограничение с една наредба на Министерството на здравеопазването, където бе записано, че след 43-годишна възраст жените нямат право да правят опити за ин витро оплождане.

Аз винаги съм бил против нея, най-малкото защото противоречи на конституционното право на жената да бъде майка. Това беше една необмислена наредба, която ние променихме. Възрастта, след която жените нямат право на опити за ин витро, е когато влязат в т.нар. климакс, а това се случва на около 50 години.

Самото оплождане не крие рискове, но износването на плода на една такава висока възраст е опаснo за самата жена.

Фондът за асистирана репродукция към Министерството заплаща по 5 000 лева за процедура на одобрените двойки. Там е приета граница от 43 години, т.е. след тази възраст не е забранено да се прави ин витро, но не се заплаща от държавата, защото шансът е много малък.

Как една двойка може да кандидатства по фонда, на какви условия трябва да отговаря?
Първото условие е жената да не бъде над 43 години, а за партньора няма ограничения. Трябва да се направят изследвания в някой от центровете за ин витро оплождане. Там се изготвя документация, въз основа на която съвет към Фонда преценява дали двойката отговаря на условията. Те самите са изброени в наредбата и обикновено касаят някои по-сериозни проблеми в репродуктивната функция на мъжа и жената.

При мъжа е важно да няма отклонения в спермограмата. Основното при жената е да няма възпаления и изменения, водещи до запушване на маточните тръби. Сред проблемите се нареждат имунологични фактори, неизяснен стерилитет, ендометриоза и други.

В рамките на 1 година след одобрението, жената трябва да осъществи процедурата. Всяка дама има право общо на три безплатни опита, но на година може да се възползва от един.

А когато процедурата не се финансира от държавата, има ли ограничения в опитите?
Ако трябва да се пошегувам, съществуват финансови ограничения. Процедурата може да струва между пет и седем хиляди. Може и повече. Зависи какви стимуланти се използват.

Много жени идват, питайки дали стимулацията не изчерпва функцията на яйчниците им. Всяка жена се ражда с определен набор малки, да ги наречем яйцеклетки в яйчника, които са няколкостотин хиляди. Когато жената започне да овулира, всеки месец с менструацията се отделя определен брой от тях. И това продължава до около 45-годишна възраст.

Т.е. това изчерпване не става толкова бързо и лесно и една стимулация няма как да изразходи яйчниковия резерв. Описани са жени, които са правили ин витро опити 38 пъти. В практиката си аз не съм имал повече от 10.

Когато приключим един цикъл, ако той е неуспешен, обикновено минават 2-3 месеца, за да се възстанови нормалната функция на яйчниците.

Може ли да бъде определен среден процент успеваемост?
Да, макар че много се спекулира с тези резултати, тъй като съществува рекламният момент. Всяка лаборатория иска да се изтъкне, за да привлече пациенти.

Около 30% е много добър резултат за една лаборатория. Защо? Една жена, като биологичен вид, е така създадена, че не забременява всеки път, когато пожелае. Трябва да се има предвид, че средната възраст на жените, които идват при мен, е над 37 години. Те влизат във възраст, в която забременяването е трудно и е логично, че процентът намалява. Имам жени и на 50 години.

Фондът въведе критерий, според който разрешава на лабораториите да работят, ако постигат над 25% успеваемост.

Възможно ли е процедурата да крие рискове?
Всяка инвазивна процедура крие рискове. В ин витрото те са два.

При стимулацията на яйчниците може да се получи свръхстимулация. От една страна, искаме жената да реагира, да извадим повече яйцеклетки. Но от друга, ние може да я свръхстимулираме. Затова всеки ден я наблюдаваме с ултразвуков апарат, правим ѝ хормонални изследвания, за да преценим дозировката на лекарствата. Това намалява до минимум риска.

Вторият риск е при вземането на яйцеклетки. Това се случва чрез пункция, която се осъществява през влагалището и се набождат фоликули вътре в корема. Манипулацията се прави с венозна анестезия. Рисковете са, че можем да увредим кръвоносен съд и да предизвикаме кръвоизлив в корема. Може да се внесе инфекция. Затова работим само с еднократни материали специално тестирани за ин витро оплождане.

Това са много редки усложнения, но са възможни.

Как протича една ин витро процедура?
Тя не ангажира времето на жената. Стимулацията протича амбулаторно. Всеки ден се правят инжекции, дори някои жени сами си ги поставят. Обикновено две поредни седмици жените идват всеки ден за необходимите изследвания. Когато преценим, че жената е готова, се прави пункцията. След това тя трябва да остане три часа при нас, за да я наблюдаваме. След пункцията мъжът трябва да даде сперматозоиди.

Биологичната част трае от три до пет дни. Следва ембриотрансфер, т.е. връщане на ембриони в матката. Това е безболезнена манипулация.

Периодът от 14 дни е най-неприятен, защото всички просто чакаме. Ако организмът не ги приеме, те се изхвърлят като менструация.

Какви са новостите в ин витро процедурите?
Ние няма как да измислим нещо, което светът не е измислил. Нашата цел е да въведем по-бързо иновациите.

Опитваме се да замразяваме яйцеклетки, искаме да въведем тази методика. В момента правим опити да ги замразим и след замразяване те да са със същите качества.

При нас идват все по-възрастни жени, които нямат качествени яйцеклетки, те вече са изчерпали функцията на яйчниците си. И ние трябва да им предложим дарителски яйцеклетки. Това обаче изисква замразяване, което може да ни осигури набор от качествени дарителски яйциклетки.

Как стои въпросът с даряването на яйцеклетки?
Обикновено се използват жени, които дават съгласието си да дарят яйцеклетки, но не като онези, които си ги предлагат в интернет. Използваме яйцеклетки на жени, които идват за ин витро оплождане и ако те са млади и съгласни да дарят част от тях, ние ги взимаме. Това е дарителство, другото е търговия. Трябва да призная обаче, че ако има материален интерес, това ще улесни намирането на подходящи донори.

д-р Валентин Лачев
акушер-гинеколог, ендокринолог
65 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.6
katya noveva 09.10.2012|16:12
15 000 - в доста богата държава явно живеем!
5
tatqna dimitrova 09.10.2012|10:01
тези хора дават надежда на много двойки,но изискванията са твърде големи...дано все повече хора имат шанса за подобна процедура ако нямат щастието да заченат деца по естествен път
4
Калина Галинова 08.10.2012|13:26
Ваня, ти не си жена! Подозирам, че под този ник се крие мъж. Никоя жена няма да каже последните 2 изречения. Защото само една жена знае какво е да си майка и да износиш собственото си дете. Истина е, че има много жени, които са лишени от тези усещания и си зарязват дечицата. Но има много повече жени, които цял живот копнеят да гушнат своето бебе, но природата по някаква причина ги е лишила от това им рождено право. Дано в твоето семейство не се стигне до такъв момент. Защото тогава ще разбереш какво е да чукаш от врата на врата и да се молиш някой да ти помогне.
3
Марияна Петрова 08.10.2012|11:43
Е, за 50 годишни не се отпускат пари, но наистина е несъпоставимо с онкоболните, особено когато става въпрос за жена над 35 години. Това за някои може и да е ранна възраст и граница, но аз си мисля, че след тази възраст процедурата трябва да си е платена за тяхна си сметка. Ако не могат да намерят пари, да си осиновят и без това е пълно с деца по домовете.
2
vanya vaseva 08.10.2012|11:20
Защо държавата да разшири??? Не харесвам подобни платени и манипулиращи статии. Можеш ли да ми кажеш за какво й е на една лелко-бабка на 50 години капризът да има СВОЕ ДЕТЕ?!!!! Защо не си осинови. Знаеш ли, че онкоболните се бъркат за лекарства, без които няма да живеят, че държавата няма пари за апарати, че се мъчат. А тук, заради някакво тъпо лоби и капризи на нещастници държавата харчи 15 000 за една жена. Позор!
1
Mukka Dess 08.10.2012|10:54
Поздравления за хората от Свети Лазар, които дават надежда и помагат на много двойки да имат свое дете. Според мен проблемът за повечето от тях идва от финансовата страна, тъй като процедурите си остават доста скъпи, можем само да се надяваме държавата да разшири помощта си в това отношение.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти