„Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин – ново луксозно издание на вечната класика

Излезе ново издание с твърди корици на най-обичаната класика на Джейн Остин „Гордост и предразсъдъци“ с нов превод от Стоянка Сербезова-Леви.

„Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин – ново луксозно издание на вечната класика

По книжарниците излезе ново луксозно издание на "Гордост и предразсъдъци", любима класика на поколения читатели от британската авторка Джейн Остин. Новият превод е дело на Стоянка Сербезова-Леви, чрез който нови читатели ще могат да се докоснат до познатата история на героинята Елизабет Бенет.

Всепризната истина е, че заможният ерген се нуждае от съпруга. Или поне е истина, добре позната на сестрите Бенет и особено на тяхната майка. Семейство от пет дъщери без нито един син в началото на XIX век може да бъде тежка съдба, когато това означава, че няма кой да наследи имота. Единствената възможност за сестрите да продължат да живеят като дами е да се омъжат добре.

Но имотът на мистър Бенет, макар и да осигурява покрив над главите на момичетата, не е достатъчен, за да примами подходящи кандидати за ръцете им. Когато в малкото градче, в което живеят, плъзва новината, че луксозното имение Недърфийлд има нов собственик – богат, неженен собственик – това е цялата информация, от която възрастната мисис Бенет има нужда. Ясно е като бял ден, че една от нейните дъщери трябва да стане следващата господарка на Недърфийлд. И тя е готова да ги поставя в какви ли не ситуации, за да постигне целта си.

„Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин – ново луксозно издание на вечната класика

Елизабет Бенет не е съгласна с майка си по много въпроси, особено що се отнася до социални и сватовнически умения, но е склонна да помага с каквото може, ако това ще подсигури щастието на сестрите ѝ. Може би с изключение на това да изтърпи най-добрия приятел на новия им съсед – мистър Дарси. Дарси е надменен, студен и горделив точно толкова, колкото тя е жизнерадостна, общителна и остроумна. Двамата се намразват от пръв поглед. А казват, че първите впечатления никога не грешат. Нали?

"Гордост и предразсъдъци"("Сиела") е калейдоскопичен портрет на Англия от началото на XIX век, разказан с неповторимото чувство за хумор на Джейн Остин. Тънката социална критика на епоха, в която дори любовта е право, което трябва да бъде защитено, печели заслужено място на романа в златния фонд на световната литература.

Романът е сред най-адаптираните за екран класически произведения, дал основа за повече от 20 интерпретации. Сред тях са минисериал с участието на Колин Фърт като мистър Дарси и филм с Кийра Найтли в ролята на Елизабет Бенет. "Гордост и предразсъдъци" също така е основа за бестселъровия роман на Хелън Филдинг "Дневникът на Бриджит Джоунс".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay