"Ти си огромна!" и други неща, които не трябва да казвате на бременна жена

"Ти си огромна!" и други неща, които не трябва да казвате на бременна жена

След като започнете да се показвате и всички раберат, че сте бременна, мнозина започват да говорят само за това. Сякаш фактът, че друг човек расте във вас, дава на всеки човек на планетата разрешение да каже всичко, което му идва в главата.

Признавам, че много от тези приказки на са от зла умисъл. Много хора не знаят какво да правят чувствата си, предизвикани от новината или не знаят какво да ви кажат. Така че, в крайна сметка чувате много повтарящи се фрази, коментари и въпроси, които могат да ви развеселят, да ви поласкаят или в някои случаи да ви разтревожат.

Нелепо е да изсипвате пред една бремнна жена изрази като:

"Огромна си! Близнаци ли ще имаш?"

"О, Боже. Толкова си слаба, дори не разбрах, че си бременна."

"По-добре търпи сега. Това е последният ти шанс!"

"Естествено раждане ли ще искаш?"

"Изглежда, че няма да имаш проблеми с кърменето!"

"На път си да се взривиш!"

и други подобни.

Ако сте загрижени за наддаването на тегло по време на бременност, коментарите за вашия размер могат да ви изпратят до Google за два часа изследване на опасността от гестационен диабет. Жените, които получават коментари от рода на "Дори не изглеждаш бременна!", може да се притеснят за правилното развитие на бебето.

Много от коментарите на близките ви за бременността са непредсказуеми, но едно нещо, което можете да предвидите е, че хората ще коментират и това как вие приемате коментарите, които не ви допадат.

Разбирането, че бременността е еднаква за всички жени, ще ви накара да приемате коментарите по-малко лично. Важно е също да знаете, че мъжът на опашката в хранителния магазин или жената на бензиностанцията не са медицински експерти. Жените носят плода по много различни начини и само вие и вашият лекар знаете всичко за тялото и бременността ви. Затова говорете с него, ако имате някакви притеснения. Що се отнася до досадните коментари в автобуса, можете просто кажете:" Благодаря, чувствам се наистина добре " и да продължите напред. Не е нужно да провеждате разговор, който не ви носи нищо положително.

Почти съм сигурна, че в корема на всяка бременна жена има някакъв невидим магнит, който привлича ръцете на повечето хора. Имам непреодолимото желание да съм по всяко време близо до приятелка, която е бременна и да трябва непрекъснято да казвам на околните да не действат първосигнално и да питат първо. Не всяка дама  обича да я пипат по корема.

Напълно разбираемо е, ако докосването от приятели или непознати е неприятно за вас и е задължително да се дръпвате и да казвате на околните да не го правят или да ги информирате, че ви кара да се чувствате неловко. Достатъчно е просто да им кажете: "Можете да гледате, но не и да пипате!" или "Който чупи, купи". Хуморът е лесен начин за поставяне на необходимата граница. Също така е напълно приемливо да сте прями. Кажете им, че ви е неприятно да правят това, без да уточнявате дали това е емоционална или физическа неприязън.

Много хора не са наясно как въобще трябва да се държат с бременна жена и вие сте тази, която трябва да ги постави на мястото им.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay