10 начина да се справите с кървящите венци

10 начина да се справите с кървящите венци

Около 600 милиона души имат някакъв проблем с венците си. Но добрата новина е, че повечето от тези проблеми могат да бъдат разрешени у дома. А кървящите венци са първият признак на заболявания на венците като гингивит и пародонтит.

Ето как да се справите с кървящите венци:

1. Използвайте марля

Подобно на всяко друго кървене, притискането на марля върху мястото, от където кървят венците, ще го спре. Но ако кървенето на венците е постоянен проблем, трябва да посетите лекар.

2. Използвайте студен компрес за намаляване на отока и топъл компрес за облекчаване на болката

Използвайте студен компрес или кубче лед, за да спрете кървенето и да намалите отока. Дръжте кубчето лед директно върху венеца, върху мястото, от което кърви. Ако кръвта продължава да тече след 10 минути, отидете на лекар незабавно.

Ако имате болка, използвайте топъл компрес.

3. Изплаквайте устата си със студена вода

Добавете 1 ч. л. морска сол към чаша хладка вода. Разбъркайте, за да разтворите солта. Отпийте една глътка от тази вода и я задръжте в устата си около 30 секунди, след което я изплюйте. Направете това 4-5 пъти. Правете това сутрин и вечер. Солената вода намалява подуването на венците и помага за спиране на кървенето на венците. Освен това създава временна високо алкална среда в устата, като по този начин затруднява оцеляването на бактериите.

4. Опитайте орален иригатор

Орален иригатор е устройство, което изстрелва водни струи, за да почисти добре венците. Можете също така да добавите към него вода за уста за по-добър антибактериален ефект. Почистването на венците намалява шансовете за инфекция, която може да накара венците ви да кървят.

5. Използвайте вода за уста без алкохол

Използването на вода за уста е чудесен начин за премахване на възпалението на венците, което причинява кървене на венците и елиминира бактериите от устата.

6. Използвайте чаени торбички

Сложете пакетче чай във вряща вода. След 2 минути го извадете и оставете да изстине. Сложете торбичката чай върху проблемната област на венците. Оставете за 5 минути. Чаят съдържа танинова киселина, която може да помогне за облекчаване на инфекциите на венците.

7. Яжте хрупкави зеленчуци

Яденето на хрупкави зеленчуци, като целина и моркови, помага, като премахва остатъците от храната от зъбите и по този начин предотвратява заболяванията на венците. Яденето им също помага да се генерира слюнка, която допълнително почиства устата. 

8. Яжте повече листни зеленчуци

При дефицит на витамин К може да е нужно повече време, за да се съсири кръвта ви. Това може да бъде причината, поради която кървенето на венците продължава по-дълго от обикновено. Зелените листни зеленчуци като спанак, кейл и маруля са отличен източник на витамин К. Включването им в диетата ви трябва да помогне.

9. Чай от лайка

Сварете чаша вода и сложете в нея една торбичка чай от лайка. Оставете чая да се охлади. След като изстине, изпийте чая. Лайката има противовъзпалителни и мускулно-релаксиращи свойства. Чаят от лайка също успокоява разстроения стомах и може да успокои язвите на стомаха.

10. Нанесете мед

Изплакнете устата си с хладка вода и използвайте мед, за да масажирате венците си в продължение на 10 минути всяка сутрин. Медът има естествени антибактериални и антисептични свойства поради вещество, наречено прополис. Но не забравяйте да нанасяте мед само на венците си, а не на зъбите си, особено ако имате кариеси, тъй като това може да причини болка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!   

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay