10-те “закона” при избора на правилните мебели

Списък с 10-те златни правила на обзавеждането, които ще ви помогнат по-лесно да изберете правилните мебели, които най-добре пасват на дома ви, а и на вашата собствена същност

Ако сте се изправяли поне веднъж пред предизвикателството, наречено обзавеждане, то със сигурност сте наясно, че това е сложен, а често и дълъг процес, наситен с много колебания, промени в мнението, съобразяване с един куп второстепенни фактори, а и неизменното главоболие.

Именно по тази причина се консултирахме със специалистите от Хипермаркет за мебели и аксесоари КОМО, благодарение на които изготвихме списък с 10-те златни правила на обзавеждането, които ще ви помогнат по-лесно и съвсем безболезнено да изберете правилните мебели, които най-добре пасват на дома ви, а и на вашата собствена същност.

1. Планирайте
Изгответе мислено цялостната си концепция за желаното от вас обзавеждане, най-добре не сами, за да получите и външно мнение. Скицирайте и правете чертежи, колкото и "нескопосани” да смятате че са те - това ще ви помогне както да изчистите визията си, така и след това, когато общувате с консултантите в мебелните магазини. Винаги се съобразявайте с пространството, с което разполагате - все пак не е нужно всеки квадратен сантиметър от жилището ви да бъде затрупан с мебели.

10-те “закона” при избора на правилните мебели
Модерно обзавеждане за трапезария от Como

2. Направете списък
Съобразете се с наличните си мебели и определете от какво точно имате нужда. Все пак обзавеждането не се изчерпва с легло, холна гарнитура и кухня. Помислете за онези малки детайли, които ще превърнат апартамента ви в дом - кокетна холна масичка, кът за четене или пък местенце за релакс. Може да почерпите вдъхновение като разгледате каталозите и интернет страниците на мебелни производители.

Изгответе си бюджет, но в никакъв случай не пестете, защото в случая максимата "който купува евтино, всъщност купува скъпо” важи на пълни обороти. А високото качество изисква първоначална инвестиция, но с веремето се отблагодарява и дори ви пести пари в дългосрочен план.

3. Изберете гама
Набележете си цветова гама и я следвайте. Ако целта ви е максимално изчистена и стилна визия, то най-добре интериорът ви да бъде издържан в максимум 2-3 цвята. Ако пък желаете по-весел и артистичен дом, то разполагате с пълната свобода да експериментирате с нюансите и техните съчетания, както при стените, така и при мебелите.

10-те “закона” при избора на правилните мебели
Модерна ъглова гарнитура от Como
4. Изберете и стил
Важно е да постигнете хармония както при цветовете, така и в стилово отношение. Ако например сте сред почитателите на антиките и "аристократичната” визия в интериора, то вмъкнете люлеещ се стол, реставриран стар скрин или пък ретро закачалка.

5. Изберете и подходящ материал
Втората важна стъпка е да изберете материал за вашите мебели. Вземете решение дали искате да бъдат от истинско дърво, или ПДЧ плоскости, или пък да ги комбинирате. Важно е да имате представа как искате да изглеждат стаите в дома ви и какъв да бъде дизайнът им. Тогава ще се ориентирате по-лесно и с материалите.

6. Проучете пазара
Както вече споменахме, много е важно да разгледате внимателно каталозите и сайтовете на мебелните магазини. Така не само ще изчистите концепцията си и ще се ориентирате по-добре какво ви е нужно, но и ще се запознаете с опциите за специална поръчка. Защото невинаги това, което се предлага, отговаря на изискванията ви за цвят, размери и изпълнение. Информирайте се и за допълнителните услуги, които фирмите предлагат – консултирайте се с дизайнери, възползвайте се от безплатна доставка или заявете допълнително монтаж, а вие се отпуснете и се наслаждавайте на това, което сами сте сътворили. Следете и за положителни отзиви и коментари от доволни клиенти.

За щастие в днешно време обаче можем сами да планираме всичко – в Хипермаркет за мебели и аксесоари КОМО например консултантите могат да ви запознаят с различните възможности за поръчка на даден модел, за да получавате това, което наистина пасва на жилището ви.

10-те “закона” при избора на правилните мебели
Обзавеждане за спалня MALEA от Como

7. Планирайте умно
Изгответе си целесъобразен план. Изберете практична мебел и я използвайте като основа, около която ще се завърти интериорът на стаята. Избягвайте декорациите поне в началото. Не правете грешката да изберете аксесоар, който да ви попречи в подреждането, само защото много сте го харесали.

8. Не бързайте
Невинаги в дома всичко е готово и може да бъде обзаведено. Затова докато пристигне поръчковата спалня например ще имате достатъчно време да боядисате стените или пък да сложите паркет или ламинат.

9. Изберете леглото
Тъй като спалнята е може би най-важното място в едно жилище, трябва да се замислите и върху избора си на легло. Можете да се спрете на обикновена спалня или такава с механизъм за повдигане, в която да складирате различни неща. Това е важно, защото ще определи останала част от обзавеждането на спалнята ви.

10-те “закона” при избора на правилните мебели
Комплект за обзавеждане на спалня BARCELONA от Como

10. Наслаждавайте се
На последно място, но не и по важност, трябва да се забавлявате. Не се напрягайте в избора си или относно бюджета. Все пак не забравяйте, че това е един забавен процес, който ще ви донесе много приятни емоции. Дайте воля на въображението си и имайте търпение – рано или късно ще откриете онова, което сте си представяли.

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



20
Не е посочен 04.04.2014|16:15
полезни съвети, някои съм ги спазвала
19
Не е посочен 02.04.2014|16:55
И след това до колкото знам не всички могат да се връщат с изключение на дефектите.
18
Не е посочен 31.03.2014|16:51
МНого хубави съвети, определено ще се възползва.
17
Не е посочен 31.03.2014|16:31
Добри съвети, тези покупки по начало добре си се обмислят, тъй като не са евтини инвестиции.
16
Не е посочен 31.03.2014|13:29
Горе-долу това са верните насоки които трябва да се следват при обзавеждане на нов дом
15
Не е посочен 28.03.2014|16:17
Трябва внимателно да избираме мебелите си .
14
Не е посочен 28.03.2014|15:38
Определено за мен леглото е най-важно трябва да е удобно.
13
Не е посочен 28.03.2014|15:11
добре е да се знае, скоро ще правя ремонт и от тук си откраднах няколко идеи :)
12
Не е посочен 28.03.2014|14:50
Много полезна инфиормация :)
11
Не е посочен 28.03.2014|14:13
По този повод е добре да се обзавежда с предварителен план и по възможност да се оправя стая след стая.
10
Не е посочен 28.03.2014|12:35
Много добри съвети, благодаря .
9
Не е посочен 27.03.2014|18:02
Всичките изглеждат много добре .
8
Не е посочен 27.03.2014|16:18
Страхотни съвети, много е важно наистина да се планира предварително и добре всичко.
7
Не е посочен 27.03.2014|15:45
В днешно време има толкова интелигентни решения за дома, че хората имат огромен избор.
6
Не е посочен 27.03.2014|15:25
Полезни съвети, благодаря.
5
Не е посочен 27.03.2014|15:10
Благодарим за съветите .
4
Не е посочен 27.03.2014|14:41
Всички тези неща са много важни, за да не се получи в крайна сметка един невъобразим кич в дома и смесване на стилове, цветове и прочие.
3
Не е посочен 27.03.2014|13:51
много ми харесаха съветите ви.
2
Не е посочен 27.03.2014|13:38
Много полезни съвети, добре е като купуваме мебели да търсим и качество най-вече,защото те се ползват с години.
1
Не е посочен 27.03.2014|13:21
ох,един ден ако имам собствен дом и го обзавеждам ще го направя толкова щур и цветен с кеф да се прибирам :))
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay