10 грешки при готвене, които често допускаме

10 грешки при готвене, които често допускаме

Често навиците, бързината или дори някои митове, в които сме вярвали, когато става въпрос за приготвяне на нещо, правят ястията не толкова вкусни, колкото ни се иска. 

Ето кои са най-често срещаните грешки, които хората правят при готвене:

1. Готвене на месо директно от фризера

Много често се срещат хора, които изваждат парче месо от фризера и го слагат на котлона, във фурната или на скарата. Това е голяма грешка, тъй като месото, въпреки че може да изглежда сготвено отвън, ще бъде сурово отвътре. Препоръчително е да извадите месото от фризера вечерта преди да го приготвите. Можете да го поставите в хладилник до 24 часа преди готвене, така че да има цялото време, необходимо за размразяване.

2. Използване на един нож за всички храни 

Тези, които смятат, че пестят работа, като използват един нож за всичко, грешат. Използването на правилния нож за всяко рязане прави целия процес по-лесен и по-бърз. За да нарежете месо, изберете голям нож; за зеленчуци, плодове и дори обезкостяване, изберете малък нож; за рязане на хляб, назъбеният нож е идеален.

3. Разбъркване на току-що сварен ориз

Понякога по-малко е повече. За да видят как е или дори да го опитат, някои хора правят грешката да разбъркват ориза, но единственото, което постигат, е да го направят на каша. Това е така, защото простото разбъркване на ориза освобождава нишесте, а също и зрънцата се начупват.

Трябва да избягвате да го разбърквате по време на готвене. От друга страна, трябва да използвате правилното количество вода - обикновено една чаша вода за всеки 1/2 чаша ориз, в зависимост от вида му - и да изчакате времето за готвене, без да го разбърквате, т.е. 15 до 25 минути за бял ориз и около 45 минути за кафяв ориз.

4. Нарязвате пържолата си веднага щом е готова

В допълнение към приготвянето на месото веднага щом го извадим от хладилника, друга много често срещана грешка е да го нарежете веднага щом се изпече. Препоръчително е да го оставите да почине няколко минути, след като го извадите от фурната или го свалите от скарата, тъй като топлината вътре в месото му помага да завърши готвенето и със сигурност ще бъде сочно. 

5. Използване на грешен тип олио

Не всички видове олио и масло са еднакви. Някои са идеални за пържене и сотиране, докато други придобиват лош вкус, ако се използват при високи температури. Чистият зехтин е с по-тъмен цвят и по-силен вкус и е идеален за приготвяне на сосове и сотиране при ниски температури. Въпреки това, не е най-добрият вариант да се използва за температури по -високи от 191ºC.

6. Поставяне на продуктите в тенджерата докато е студена

Друга често срещана грешка е да слагате храната в тигана или тенджерата, когато е още студена, което я кара да абсорбира повече мазнина. Винаги първо трябва да загреете съдовете, да сложите мазнина и, докато се нагрява, да добавите съставките. Можете да изчакате 2-3 минути, докато тиганът се нагорещи.

7. Не опитвате храната докато готвите

Няма нищо лошо да опитате храната, докато готвите, стига да има добри хигиенни условия. Важно е да проверите дали дресингът е добър или дали месото, пастата или каквото и да приготвяте, са добре сготвени. Това ви позволява да избегнете грешки и ви дава време да коригирате и поправите ястието си.

8. Добавяне на олио (или масло) към водата, в която ще готвите паста

Това е мит, който трябва да бъде развенчан веднага. Добавянето на мазнина към водата за паста не само не пречи на тестото да залепне за тенджерата, но също така може да направи пастата по-тежка, което затруднява залепването на соса. Това е така, защото мазнината не се смесва с водата.

9. Изхвърляне на водата, в която сте готвили пастата

Обикновено изхвърляме водата, в която сме варили тестените изделия. Това е голяма грешка, защото тази вода се използва, за да се направи соса по-кремообразен и вкусен. Затова се препоръчва тази течност да се прехвърли в съд и да се смеси със соса. 

10. Нарязване на лука по грешен начин

Очите ни сълзят, когато режем лука на филийки. По този начин се отделят газовете, които дразнят очите ни. Трябва да режете лука с остър нож, следвайки посоката на ивиците. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay