10 начина, по които нараняваме родителите си

10 начина, по които нараняваме родителите си

С напредването на връзрастта се появяват много проблеми- заболявания, самота. 75% от хората в пенсионна възраст имат поне 1 хронично заболяване. За съжаление ние често пренебрегваме родителите си, а те се нуждаят просто от малко внимание...

Ето 10 начина, по които повечето пораснали деца нараняват родителите си:

1. Пренебрегвате родителите

Липсвате им. Имат нужда от вас и искат да прекарвате време заедно. Има хора, които избират да настанят родителите си в дом за възрастни хора, но в повечето случаи те се чувстват самотни там, въпреки че са заобиколени от много хора.

2. Казвате неща, които не бива

Понякога казваме много болезнени за нашите родители фрази. Винаги, преди да кажете нещо, помислете самите вие как бихте се почувствали ако чуете това, когато остареете, от децата си.

3. Не се интересувате от тяхното здраве

Има хора, които никога няма да се оплачат, освен ако не попитате. Интересувайте се от здравето на родителите си, попитайте ги как се чувстват, придружете ги до лекарския кабинет, ако е необходимо. Така ще се чувстват обичани.

4. Не им помагате финансово

Не става въпрос да ги издържате изцяло, но понякога може да им давате пари, за да направят нещо различно или да напълните хладилника с храна. Тези неща ще останат в съзнанието им дълго време.

5. Пренебрегвате семейни събирания и празници

Да, понякога отношенията с нашите родители могат да бъдат трудни, но пренебрегването им не винаги е решение. Семейните празници и събирания са важни за тях, така че отделете от времето си и не ги пропускайте. 

6. Никога не казвате "Благодаря"

Счита се за грях, когато ние надценяваме себе си, но подценяваме другите, включително родителите си. Казвайте "Благодаря", "Обичам те" и т.н., тези думи са изключително ценни.

7. Криете информация за себе си

Ние сме деца на нашите родители - разбира се, че се тревожат за нас! Казването на неща като "Мамо, това не е твоя работа" ще я накарат да се притеснява относно това, което се случва в живота ви. Споделяйте подробности от живота си с родителите си, без да навлизате в много подробности, ако има неща, които биха ги притеснили. 

8. Дразните се, когато трябва да повтаряте нещо

Понякога имаме достатъчно търпение да повтаряме нещата на чужденци или колеги, но не и на нашите родители. Но не забравяйте, че те остаряват и спомените им не винаги са толкова добри.

9. Не запазвате спомени

Вероятно всеки от вас има снимки от детството. Както тогава вашите родители са запечатвали спомени за вас, така и вие трябва да го правите.

10. Отнасяте се с тях като с малки деца

Те не са деца и имат повече житейски опит от вас. Не ги третирайте като деца и им дайте необходимата независимост.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay