10 неизказани изисквания за това как трябва да изглеждат стюардесите

10 неизказани изисквания за това как трябва да изглеждат стюардесите

Стюардесите се появили на самолетните полети в началото на 20-ти век и тогава само мъже можели да бъдат на тази позиция. Първата жена стюардеса е 25-годишна медицинска сестра през 1930 г. и към 1936 г. жените почти напълно прокудили мъжете в тази област. Изискванията и разпоредбите за момичетата стават по-строги от година на година и те се отнасят не само до тяхното физическо състояние и компетентност, но и до външния им вид.

Строгите норми от миналия век

Преди 50-60 години изискванията за стюардесите били много по-строги - те трябвали да контролират теглото си, формата на тялото си и да се придържат към определен дрес код, който през 60-те и 70-те години ги задължавал да носят къси тесни поли. Една жена, работеща по онова време, казва, че по-рано, под дрехите си, стюардесите са били накарани да носят специална дреха, която придава на тялото й правилната форма. Ако случайно стюардеса напълнее, навърши 32-35 години или се омъжи, тя бива освободена.

Днес авиокомпаниите вече не контролират личния живот на служителите си и нямат необичайни изисквания към тях, но все пак стюардесите трябва да изглеждат добре. Ето основните изисквания към стюардесите в днешно време:

Няма нужда от топ модели

Противно на общоприетото схващане, стюардесата не е задължително да има физика, подобна на модел. Минималната височина трябва да бъде 170 см и тя трябва да може да достигне до 2 м с протегната ръка. Това се изисква, за да може да слага неща в горните отделения в самолета и да може да ги сваля. Изискванията за тегло на стюардесата зависи от възрастта. Изискванията могат да варират в зависимост от авиокомпанията.

Възрастта има значение, но дори възрастни жени могат да бъдат стюардеси

Минималната възраст за работа във въздуха е от 18 до 21 години, в зависимост от държавата и закона за пълнолетие. Максималната възраст обикновено не се споменава, защото това ще звучи като дискриминация, но след 30-32 години обикновено започват да работят като наземен персонал. Но това не се случва при всички авиокомпании. Американската стюардеса Бет Неш през 2017 г. е била на 81 години и е работила активно като стюардеса.

Перфектна, чиста кожа

Стюардесата е лицето на компанията. Ето защо тя не трябва да има белези по лицето или видимите си части на тялото. Същото се отнася за пъпки, рождени белези и татуировки. Татуировката на гърба или на бедрото е подходяща за повечето компании, но дори малка рисунка на глезена, китката или врата почти гарантира, че няма да бъдете наети като стюардеса.

Острото зрение е задължително

Стюардесите трябва да имат перфектно зрение. В противен случай те ще трябва да носят контактни лещи. По правило авиокомпаниите позволяват носенето на очила, които са проектирани да отговарят на критериите за имидж на компанията. Въпреки това, някои компании все още предпочитат контактните лещи и ще им бъде разрешено да работят с очила само ако имат медицинско противопоказание за носене на лещи. 

Холивудска усмивка

Стюардесите винаги се усмихват на пътниците и техните усмивки трябва да бъдат красиви. В идеалния случай този служител трябва да има бели и прави зъби. Скобите са разрешени в някои авиокомпании, докато други няма да ги толерират. Това, което никога не е добре дошло на лицето, са много криви или липсващи зъби. Дори ако временно липсва зъб, вероятно стюардесата няма да има право да работи, докато не се оправи.

Забравете за ярката коса

Това, което стюардесата може да направи с косата си, често е силно ограничено. Известно е, че авиокомпаниите забраняват някои прически. Неестествените цветове на косата, като розово или синьо, често също могат да бъдат забранени. Мъжете стюарди също могат да имат ограничения относно начина, по който оформят косата си.

Без лак за нокти в ярки цветове

За стюардесите е задължително да имат маникюр. Дължината на ноктите и цветът им се определят от правилата на всяка авиокомпания. Обикновено френски маникюр или лак в телесен цвят. 

Гримът също е задължителен

Гримът също може да е задължително нещо. Например, някои авиокомпании може да изискват от стюардесите да носят червило или гланц. Препоръчителен е лек грим, в по-неутрални цветове.

Те трябва да носят токчета, когато са на летището

Политиките на различните авиокомпании се различават, но повечето от тях задължават стюардесите да се появят, носейки само високи токчета, когато са на летищата. Изглежда красиво и представително, макар че не е много удобно. По време на полет жените сменят обувките си с по-практични и удобни.

Без допълнителни аксесоари, но е необходимо да носите ръчен часовник

Разрешено е само минималното количество аксесоари: обеци с разумен размер, часовник и не повече от 2 пръстена на ръката, включително халката. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay