10 неочаквани признака на стареенето

10 неочаквани признака на стареенето

Когато стане дума за стареене, повечето хора си представят бръчки и загуба на еластичност на кожата. Всички жени знаят за тези признаци на стареене и опитват да се справят с тях по всякакви начини. Понякога обаче пренебрегваме някои по-сериозни сигнали, които тялото ни изпраща. 

1. По-бавни реакции

Времето за реакция на човек може да стане по-бавно с възрастта. Когато сте млади, можете да реагирате бързо каквото и да се случи, но като остарявате, броят на счупените чаши или автомобилните злополуки може значително да се увеличи.

2. Нужно е повече време за зарастване на рани 

Един от най-илюстративните признаци на стареенето е фактът, че синките по кожата и раните по тялото ви се нуждаят от повече време, за да се излекуват. Човешката кожа има невероятен капацитет за регенерация. Когато този процес не работи толкова гладко, както преди, това означава, че тялото не работи правилно.

3. Намалена способност за носене на тежки неща 

Ако ви е трудно да преместите туба с вода например, а преди сте я носили без проблем, не се очудвайте. Мускулните тъкани губят масата си с възрастта и влияят на вашата сила и издръжливост.

4. Влошено зрение

Известно е, че зрението се влошава с възрастта. Хората над 40 годишна възраст имат затруднения с фокусирането на предмети, които са на близо. Някои хора дори трябва да носят очила, когато четат.

5. Качване на килограми

Излишните килограми са типични за остаряващите хора. Не се притеснявайте, с правилна диета и спорт всичко ще се нареди.

6. Хората често ви подканват да побързате

Ако ви е трудно да поддържате темпото на околните, това също може да бъде знак за стареене. Скоростта на ходене е много обективен индикатор за състоянието на мускулите, както и за бързината на изпращане на сигнали.

7. Неправилна работа на вестибуларния апарат

Частичната загуба на физическо равновесие също е знак за процеса на стареене. Например, човек на 80 години не може да стои на един крак със затворени очи. 

8. Плоско чело

Разбира се, външните признаци на стареене са лесни за забелязване. Някои хора обаче не знаят, че не само бръчките могат да разкрият възрастта, но и плоското чело. Този ефект е резултат от атрофията на мастната тъкан - това кара челото да загуби формата си, докато все още може да бъде доста гладко и без бръчки.

9. По-плоски устни

Устните са склонни да губят естествения си ярък цвят с възрастта, тъй като много жени използват червило, перманентен грим и други продукти. Но има и друг знак за стареене- устните стават по-плоски.

10. Анхедония

Анхедонията е неспособност да се влезе в приятно състояние или да се усети удоволствие, както и загуба на интерес от всички области на дейност, които обикновено носят удоволствието. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay