10 признака, че тялото ви се нуждае от детоксикация

10 признака, че тялото ви се нуждае от детоксикация

Въпреки че нашите тела имат способността да се самопочистват от време на време, те ни дават и знаци, че им е необходима допълнителна помощ. Вашата имунна система, бъбреците и черния дроб работят едновременно за отстраняване на токсините от тялото ви веднага щом влязат в него.

Въпреки това, когато тези токсини превишават способността на организма да ги отстранява, те се съхраняват в нас в продължение на дълги периоди от време, докато не предприемем действия, за да ги премахнем напълно.

Какво знаем за токсините?

Както всички знаем, токсинът е вредно чуждо вещество, което влиза в тялото. Ако то не се отстрани от имунната система, може да се съхранява в тялото в продължение на години, без да показва никакви признаци, че е там. Само когато нивата на токсините се увеличат до такава степен, че тялото не е в състояние да се справи, започвате да изпитвате различни симптоми, което сигнализира за необходимостта от детоксикация.

Откъде идват токсините:
Екологични токсини: Тези токсини обикновено идват от промишлени места, където има коли, замърсяване на водите и въздуха, радиация, пестициди и хербициди; или в почистващи продукти, спрейове за коса, парфюми и грим.
Токсини от начина на живот: Токсините от начина на живот обикновено идват от химикали, които поставяме в телата ни като захар, лекарства, преработени храни, алкохол, кофеин и тютюн.
Метаболитни реакции: Когато нашето тяло започне да разгражда протеини, захари и мазнини, естествено отделя токсични отпадъци. Когато диетата не съдържа достатъчно хранителни вещества, токсините се натрупват в организма.
Чревни микроорганизми: Стомашно-чревния тракт се запълва с дрожди и бактерии, които спомагат за усвояването на храната от организма. Когато има излишен растеж на бактериите в чревния тракт, тогава токсините навлизат в кръвообращението и водят до различни състояния.
Емоционални токсини: Стресът, страхът или травмиращите събития могат да засегнат както нервната, така и хормоналната система, което пречи на тялото да се детоксикира само.
Ето няколко признака, че тялото ви се нуждае от спешна детоксикация:
1. Качвате килограми
Не спирате да качвате килограми, независимо, че тренирате и се храните здравословно? Може причината за това да е, че тялото ви е пълно с токсини. Много токсини са липофилни, което означава, че те се съхраняват в телесните мазнини. Липофилните токсини съдържат пестициди и диоксини, които карат организма да произвежда повече мастни клетки, за да съхранява повече токсини в тях. Това прави почти невъзможно  отслабването, докато не се отървете от токсините в тялото.
2. Постоянна умора
Спите достатъчно много, а се чувствате уморени постоянно? И за това може да са виновни токсините. Когато в тялото ви има много токсини, това причинява стрес на надбъбречните жлези, което ви кара да се чувствате изморени. 
3. Безсъние
Ако тялото ви постоянно е стресирано и не можете да се отпуснете, може би има дисбаланс в нивата на кортизол. Кортизолът е хормон, който тялото освобождава (особено вечер), за да облекчи стреса. Когато има дисбаланс в кортизола, нивата на кортизола вечер се повишават. Това означава, че се чувствате по-енергични и активни вечер, отколкото сутрин. Дългосрочното безсъние от своя страна причинява сериозни здравословни проблеми.
4. Проблеми с мисленето 
Токсините могат да засегнат мозъка директно. Това включва мононатриев глутамат (MSG) и / или аспартам. Както аспартамът, така и MSG имат способността да убиват мозъчните клетки и да предотвратяват окисляването на мозъка. MSG обикновено присъства в силно преработените храни и меса, докато аспартамът се намира в напитки без съдържание на захар, дъвки и паста за зъби. Важно е да премахнете тези токсини от живота си.
5. Постоянно главоболие
Ако страдате от необясними главоболия, отново можете да обвините токсините. Токсините, които могат да повлияят на мозъка, като аспартам и мононатриев глутамат, също могат да причинят продължително главоболие, след като сте консумирали храни, които ги съдържат, както споменахме по-горе. Има обаче и допълнителни токсини, които могат да доведат до главоболия, като оцветители, консерванти и тежки метали.
6. Промени в настроението 
Ако имате промени в настроението през целия ден, това е знак, че в тялото ви има хормонален дисбаланс. Токсините като ксеноестрогени причиняват хормонални дисбаланси, които могат да засегнат и двата пола. Ксеноестрогенът е синтетична смес от хормони, които действат като естроген в тялото. Ксеноестрогените обикновено се намират в промишлени съединения като фталати, BPA и PCBs. Избягването на използването на пластмаси, особено в кухнята, може да намали нивата на ксеноестрогените в организма.
7. Неприятни миризми на тялото
Ако постоянно имате лош дъх, лошо миришещи газове и изпражнения, това може да е знак, че черният дроб и дебелото черво се борят за премахване на силно токсично натоварване. Ако чувствате, че сте подути за дълги периоди от време, не се чувствате гладни и лошият мирис на тялото е упорит, тогава трябва да помогнете на вашето тяло да изхвърли токсините. 
8. Запек
От жизненоважно значение е ежедневното отстраняване на отпадъците от тялото ни. Ако усетите, че нямате ежедневно движение на червата, поради липсата на антиоксиданти във вашата диета, токсините се абсорбират в кръвта. Пиенето на много вода заедно с диета, богата на антиоксиданти и фибри, може да елиминира запека.
9. Болки в мускулите
Ако страдате от повторно възникващи и необясними мускулни болки, това може да е признак за силно токсичен товар в тялото ви. Токсините имат способността да стимулират болковите рецептори, разположени в мускулите, които след това водят до мускулни спазми. Токсините обикновено имат незабавен ефект върху мускулите, тъй като те обикновено идват от храна, която е била изядена през деня. Ако сте имали необясними мускулни крампи, обърнете внимание какво сте яли през деня, за да видите кои храни може да го причиняват.
10. Реакции на кожата
Черният дроб е отговорен за премахването на повечето токсини от тялото. Когато тялото е претоварено с токсини, черният дроб не може да смогне и други органи се опитват да изхвърлят тези токсини през кожата, например. Когато кожата се опитва да премахне токсините от тялото, тя реагира лошо на процеса, защото ги възприема като отрова. Това води до акне, кожни обриви, екзема, дерматография.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay