10 признака, че тялото ви се нуждае от повече калций

10 признака, че тялото ви се нуждае от повече калций

Калцият е основен минерал, който е най-известен със своята важна роля в здравето на костите. Телата ни също така се нуждаят от него за стабилизиране на кръвното налягане, регулиране на хормоналната секреция и за правилно протичане на нервните сигнали. Когато не получавате достатъчно калций, може да страдате от недостиг на калций, който може да бъде идентифициран от определени симптоми.

Ето най-честите признаци:

1. Суха кожа 

Хипокалцемия или липсата на калций в тялото ви може да се забележи върху кожата ви. Това състояние обикновено прави кожата ви да изглежда люспеста и суха. Също така е установено, че дефицитът на калций има тясна връзка с развитието на кожни проблеми като екзема и псориазис.

2. Умора

Недостатъчното количество калций в тялото засяга цялостното физическо здраве. Така че, ако страдате от екстремна умора, летаргия, липса на енергия спрете да пиете енергийни напитки и опитайте да балансирате диетата си. 

3. Депресия

Оказва се, че калцият също е от съществено значение за регулиране на настроението ви. Този елемент е естествен успокоител, който има успокояващи и релаксиращи ефекти. Така че колкото по-малко консумирате калций, толкова по-депресирани и раздразнителни може да се чувствате.

4. Инсомния

Докато спите, нивата на калций се покачват и падат по-бързо. Така че, ако тялото ви няма калций, най-вероятно няма да имате задоволителен дълбок сън. Този проблем е пряко свързан с ролята на калций в създаването на мелатонин, хормон, който ни помага да заспим.

5. Парестезия (мравучкане)

Парестезията включва куп неврологични симптоми, свързани с тежък дефицит на калций. Сред тях може да се появи изтръпване и мравучкане около устата или по пръстите на ръцете и краката, мускулен тремор и дори слаба памет и халюцинации.

6. Често боледуване

Калцият играе важна роля в поддържането на здрава имунна система, тъй като помага на тялото ви да се бори срещу вируси и бактерии. Недостигът на калций намалява съпротивлението на организма Ви срещу патогенни атаки и в резултат на това ще се разболявате по-често.

7. Чупливи нокти

Подобно на костите, ноктите ви също се нуждаят от определено количество калций, за да бъдат здрави и силни. Така че, когато страдате от недостиг на калций, ноктите ви стават прекалено сухи, слаби и склонни към чупене и разцепване. 

8. Трудност при преглъщане

Въпреки че може да звучи доста изненадващо, недостигът на калций може да доведе до дисфагия - или затруднено преглъщане. Това усещане за стягане е причинено от лошо свиване на мускулите в гърлото. В тежки случаи може дори да доведе до спазми в ларинкса и необичайни промени в гласа.

9. Зъбобол

Огромното количество калций в тялото ви се съхранява в костите и зъбите ви, така че те обикновено са първите, които страдат от дефицита на калций. Поради липсата на този жизненоважен елемент, зъбите ви могат да започнат да жълтеят и да се разпадат.

10. Мускулни крампи

Мускулните крампи в бедрата, прасците, ръцете и подмишниците, които се появяват най-вече през нощта, могат да бъдат един от ранните симптоми на дефицит на калций. Крампите могат да бъдат последвани от мускулни болки при движение и ходене. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay