10 странни стереотипа, свързани с бременността

10 странни стереотипа, свързани с бременността

Бременността е много специален момент. Всеки около бъдещата майка се опитва да я предпази от всички опасности. Ето защо хората са готови да използват и вярват в различни неща, дори и в най-лудите суеверия. Много от тях са напълно фалшиви, но някои могат да се основават на логически основания.

Ето най-популярните суеверия, на които някои хора все още вярват.

1. Майките не трябва да ядат риба, защото бебето може да не говори дълго време

Почти всички видове риби, особено речните риби, могат да съдържат паразити, които са опасни за хората. Последиците могат да бъдат много по-сериозни от бавното развитие на говора при детето. Ако обаче рибата е приготвена на висока температура или е била замръзнала, тогава можете да я ядете, без да се притеснявате за това. Единствените изключения са видовете риба, които съдържат много живак като риба тон, акула, марлин, риба меч, скумрия, щука и други. Консумирането на такива риби, когато сте бременна, може да бъде опасно както за вас, така и за вашето дете.

2. Не трябва да минавате под стълба - бебето ще бъде слабо

Това суеверие се е разпространило в цяла Западна Европа. Стълба, която се опира на стената, прави триъгълник, който е символ на Светата Троица. Смята се, че една жена, която минава през триъгълника, ще разбие троицата и ще има проблеми с бебето. По-логична причина да стоите далеч от стълби е защото стълбата може да падне и да ви нарани.

3. Ако отворите всички прозорци в къщата, раждането няма да бъде трудно

И не само прозорците - в Русия, Беларус и Украйна, хората отворят всичко възможно: врати, гардероби, шкафове, кутии, чекмеджета и т.н. Смята се, че тези действия ще помогнат на шийката на матката да се отвори. Отварянето на всички прозорци и шкафове обаче е необходимо поради други причини: докато майката и детето са в родилния дом, роднините трябва да почистят къщата и да проветрят всички помещения.

4. Ако ядете бели храни, бебето ще бъде с по-светла кожа

В Китай, Индия и някои други страни, където се смята, че бялата кожа е еталон на красотата, хората мислят, че ако ядат светло оцветени храни, кожата на детето ще бъде по-светла Между другото, това суеверие също работи в обратна посока: ако ядете тъмна храна, пиете много кафе и чай, детето ще бъде по-тъмно. Това съвсем не е вярно. Цветът на кожата зависи само от комбинацията от гени. Суеверието най-вероятно се основава на факта, че цветните плодове и зеленчуци често причиняват алергични реакции.

5. Не можете да ходите на гробището - това ще доведе до нещастие

Много арабски държави, както и Израел, Източна Европа и Филипините следват това суеверие. Смята се, че детето може да бъде призовано от духа на предците си, или че детето ще има лош нрав и ще плаче много. Основата за това нелогично суеверие може да е от някои религиозни ограничения или да пази бременна жена от стрес. 

6. Черупки от яйца на шията

В някои руски села бременните жени носят празно яйце на врата си. Те вярват, че докато яйцето е в безопасност, детето им също ще бъде в безопасност. По този начин бъдещите майки са запазени в безопасност, тъй като яйцето е символ на тяхната бременност.

7. Трябва да ядете пикантни храни, за да може бебето да няма коса

Хората в Тайланд и някои други страни в Югоизточна Азия вярват в това. Някои хора вярват, че яденето на пикантна храна е лошо за зрението на бъдещото дете. Вярно е, че пикантните храни не са най-добрият избор за бременна жена, но по други причини.
На първо място, пикантните храни стимулират глада и по този начин допринасят за увеличаване на теглото. На второ място, някои подправки имат лечебни свойства. Например, чесънът е много полезен по време на бременност, но ако се яде в големи количества, може да причини контракции на матката и дразнене на уринарния тракт. Накрая, пикантните храни ви карат да пиете вода, което води до подуване.

8. Не можете да родите, ако не сте с пусната коса

Много хора - дори някои лекари и акушерки - вярват в това суеверие и оставят косата на бъдещите майки пусната. Те вярват, че помага на шийката на матката да се отвори. Йогите имат различно обяснение: шийката на матката е енергично свързана с устата и устните. Ако косата е на опашка, лицето е напрегнато и трябва да бъдете напълно спокойни, за да се отвори шийката на матката.

9. Трябва да ядете всичко, което искате

В миналото хората вярвали, че бременните жени трябва да ядат всичко, което искат - каквото тялото й иска, е точно това, от което се нуждае. В това суеверие все още вярват много хора от различни страни. В Гана хората мислят, че ако майката не яде каквото иска, нейното бебе ще има криво гърло. В Италия, Турция, Гърция и Египет хората се страхуват, че бебето ще има белег по тялото, а в Армения те мислят, че бебето ще бъде алчно, когато порасне.
Съвременната медицина препоръчва по-адекватен подход към храненето: никой не се нуждае от допълнителни килограми! Но когато човек иска да яде нещо неподходящо, това е признак на психическо разстройство и може да бъде наистина опасно. Така че бъдещите майки трябва да разчитат на мненията на лекарите си.

10. Можете да прогнозирате пола на бебето по начина, по който то рита

Това е наистина популярно суеверие, за което може да сте чули. В много страни хората вярват, че е възможно да се предвиди полът на бебето по начина, по който се удря в утробата. Ако ударът е от лявата страна, бебето ще бъде момче и ако ударът е от дясната страна, ще имате момиче.
За съжаление, това е само суеверие, което няма нищо общо с реалността. Единственият надежден начин за определяне на пола на бъдещото ви бебе е да посетите Вашия лекар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay