10 съвета за здрави зъби

10 съвета за здрави зъби

Здравите зъби са изключително важни за цялостното здраве. Без тях не само не можете да се храните добре, но и са необходими, за да говорите правилно. Проблемите със зъбите са много неприятни и изискват много пари за лечение, така че най-добрият вариант е да не се стига до там. 

Ето няколко съвета за здрави зъби:

1. Добавяйте мляко към кафето и чая си 

За да поддържате зъбите си бели, трябва преди всичко да обърнете внимание на това, което поставяте в устата си. Оцветяването на емайла идва от химичните свойства на храните. Киселите храни оцветяват, защото увреждат емайла, а храните с високи нива на танини, като кафе или чай, оцветяват, защото променят рН на устата.

Балансирайте рН на устата си, като ядете нещо неутрално и богато на калций, след като сте яли кисели храни. Сипете мляко във вашето кафе или чай, за да отслабите киселинността му, и добавете още сирене към ястията с доматен сос. Казеинът, протеин, съдържащ се в млякото, намалява оцветяването на зъбите.

2. Яжте ананас

Ананасът е единствената храна, която съдържа съединението, бромелаин, което отлично предпазва емайла и разгражда петната по зъбите. Той също така намалява болката и подуването на венците поради своите противовъзпалителни свойства.

3. Не избелвайте зъбите си

Противно на това, което индустрията за красота би ви накарала да повярвате, зъбите ви не трябва да са бели. Естествено, с течение на времето те ще изглеждат като цвят слонова кост. Също така, не всички зъби имат един и същи цвят. В края на краищата те не са били поставени в устата ви, за да изглеждат красиви.

Избелването на зъбите отслабва вашия емайл. И след като емайлът изчезне, той няма да се върне. Затова е по-добре да избягвате въглен и избелваща паста за зъби - тя е твърде абразивна и ще изтрие зъбите ви. Вместо това използвайте флуоридна паста за зъби. Флуорът е ефективен и предпазва от кариеси. 

4. Стимулирайте производството на слюнка

Слюнката ви помага да защитите зъбите си, като постоянно ги почиствате, изчиствате лошите бактерии и укрепвате емайла с калций и фосфор. Ако устата ви спре да произвежда достатъчно слюнка, зъбите изсъхват, рН на устата се променя и бактериите, разрушаващи емайла, се развихряват. Пийте колкото се може повече чиста вода през целия ден и дъвчете дъвка без захар, за да стимулирате производството на слюнка.

5. Използвайте сламка, когато пиете оцветяващи напитки

Оказва се, че не само това, което пиете, влияе върху зъбите ви, но и върху начина, по който го пиете. Вашият метод на консумация на напитки може също да повлияе на вашето здраве. Правенето на дълги глътки и задържането на течността в устата може да допринесе за оцветяване и ерозия на емайла, тъй като зъбите се излагат на захарта и киселините в напитката. 

Пиенето на кафе със сламка предпазва зъбите от пожълтяване. 

6. Четкайте преди лягане

Четкането 2 пъти на ден е важно, но в случай, че можете да го направите само веднъж, направете го преди лягане. През нощта, когато не преглъщате и не изплаквате устата си, а производството на слюнка е бавно, натрупването на плака върху зъбите ви причинява проблеми. Това може да доведе до сухота в устата и повишен риск от кариес.

7. Не забравяйте да почиствате зъбите с конец

Конецът изважда биофилма между зъбите ви и насърчава доброто здраве на венците. Може да почиства частици храна и плака, където четката за зъби не може да достигне. 40% от плаката е между зъбите! Обърнете специално внимание на кътниците си. Не просто прокарвайте конец между зъбите - трябва да почиствате с конец под линията на венците, за да почистите плаката.

8. Не натискайте прекалено силно, докато четкате

Имайте предвид количеството натиск, който използвате, когато четкате - нямате нужда от много, в противен случай ще травмирате венците си и зъбите ви ще станат твърде чувствителни. Електрическа четка за зъби може да бъде полезна при определяне на времето и измерването на натиска. Също така винаги избирайте мека четка за зъби.

9. Носете шина през нощта, ако скърцате със зъби

Скърцането със зъби може да причини големи проблеми с челюстта, които е трудно да се поправят, или можете да счупите зъбите си и ако се влоши, ще ви трябват корони. Има специални силиконови шини, които можете да слагате през нощта. Те ще предпазят зъбите ви. 

10. Почиствайте езика си

Езикът е резервоар за бактерии и когато не се контролира, може да доведе до лош дъх и по-сериозни проблеми. Здравият език е равномерно розов, без червени, бели или жълти петна. Бялото обезцветяване не е причина за паника - това е просто смесица от мъртви клетки и остатъци от храна и може лесно да се отстрани с четка и конец.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay