12 интересни факта за живота на Джаки Кенеди

12 интересни факта за живота на Джаки Кенеди

Жаклин Кенеди е била и все още е една от най-обичаните първи дами на САЩ. Тя е много интересна личност и има интригуващ живот. Минала е през ада, но минава през него с такава грация и красота, че оставя отпечатък в историята и в сърцата на всички.

Ние сме очаровани от драматичния житейски път на Джаки Кенеди и искаме да споделим с вас няколко интересни факта, които вероятно не знаете...

1. Преди Джон Кенеди, Джаки била сгодена за друг мъж, когото познавала само от няколко месеца

Жаклин Бувиер за малко да не стане Джаки Кенеди и една от най-обичаните първи дами на САЩ. Тя се сгодила за първото си гадже, нюйоркския борсов брокер Джон Хъст, през януари 1952 г. (само няколко месеца след като се запознали) и била лудо влюбена. Годежът бил обявен в списание "Ню Йорк Таймс", а сватбата била планирана за юни, но през март, Джаки напуска годеника си, след като го опознава по-добре.

2. Потеклото на Джаки било фалшифицирано

Майката на Джаки винаги преследвала статута на семейство от висша класа. Въпреки че в действителност Джаки била само 1/8 французойка, тя има френско моминско име- Бувиер и вярвала, че майка й е потомка на френските католически аристократи. В действителност обаче нейните предци са били ирландски селяни, които имигрирали в Америка.

3. Тя приема предложението за брак на Джон Ф. Кенеди месец, след като той я пита дали ще се омъжи за него

Вторият път й отнело повече време да вземе решение за годеж: след като Джон Кенеди й предлага, тя предприема 30-дневно пътуване до Европа, за да помисли. По време на това пътуване, тя дори присъства на коронацията на кралица Елизабет II, и приема предложението чак след връщането от това пътуване.

4. Тя е мразела своята сватбена рокля

Ако сте в центъра на вниманието, нещата не винаги вървят така, както искате. Роклята на Джаки била от висшата мода, достойна за бъдещата Първа дама, но това не променя факта, че тя буквално я е намразила: тя твърди, че роклята "акцентира върху плоските й гърди" и "я кара да изглежда като абажур."


5. Тя всъщност е мразела цялата сватба

Сватбената рокля не била единственото нещо, което Джаки не харесва на сватбата си: самата церемония била различна от това, което Джаки искала да бъде. Тя искаше това да е малко събитие, в тесен кръг, но церемонията била голямо публично събитие.

Също така Джаки искала баща й да я заведе до олтара, но това не се случва. Майката на Джаки казва на бившия си съпруг, че не е добре дошъл на церемонията и с малко съдействие тя успява да направи така, че той да се напие преди сватбата и да не може да присъства. В крайна сметка вторият баща на Джаки я отвежда до олтара, а тя е бясна, заради това.

6. Джаки е загубила 3 деца

Джаки Кенеди ражда първото си дете, дъщеря Каролайн, през 1957 г. Но преди това тя е претърпяла спонтанен аборт и след това е родила мъртво бебе. След раждането на сина си Джон-младши тя губи още един син Патрик, който умира от бебешка белодробна болест, 2 дни след раждането.

7. Платили са й 1 милион долара, за да не подаде молба за развод

Бракът също не бил много приятно изживяване за Джаки: тя знаела, че съпругът й има любовници, страдала емоционално, заради спонтанните аборти и като цяло двамата не били щастливи заедно. Точно преди президентските избори, Джаки иска развод. Бащата на Джон Кенеди обаче, опасявайки се, че разводът ще унищожи шансовете на сина му да стане президент, й предлага 1 милион долара, за да не подава молба за развод.

8. Джаки обичала гриловано сирене и дремките

Джаки Кенеди беше истинска икона и невероятна дама, която много хора гледаха с възхищение. Но дългите разходки в свободното й време не били единственото й хоби: ако Джаки нямала никакви срещи през някой следобед, тя обичала да хапва гриловано сирене и след това да поспи.

9. Тя отворила училище в Белия дом

Джаки била много предпазлива относно децата си и не искала да са под светлината на прожекторите. Пресата затруднявала дъщеря й Каролайн да пътува до града за училище и поради това Джаки превърнала третия етаж на Белия дом в училище. Тя поканила и някои други деца- децата на администрацията на Кенеди да присъстват. Това се превърнало в напълно работеща детска градина с 10 ученици, професионални учители и 16 домашни любимци.

10. Тя получила награда "Еми"

Когато се преместила в Белия дом, Джаки обновява къщата, която изглеждала твърде модерна за историята си, като добавя антики. През 1962 г. големите телевизии излъчват "Обиколка на Белия дом", така че обществеността може да види Белия дом отвътре, показан от самата Първа дама. За тази обиколка Джаки получава специална награда Еми и оттогава се превърнала в първата и единствена първа дама с Еми.

11. Тя не съблича розовия си костюм след смъртта на Джон Кенеди

Въпреки че розовият костюм, с който била облечена в този ден, бил покрит с кръв, след като съпругът й бил застрелян в Тексас, Джаки отказва да смени дрехите си и по-късно през деня се появява със същия костюм. Тя прави това, защото искала хората да видят какво са направили и какво се е случило с нейния съпруг.

12. Тя е редактор на автобиографията на Майкъл Джексън

Джаки Кенеди имала кариера като редактор на книги и тя била редактор на автобиографията на Майкъл Джексън Moonwalk, която била публикувана през 1988 г. и достигнала номер едно в списъка на най-продаваните книги в New York Times. Жаклин била фен на музиканта и искала той да разкаже историята си, затова тя осигурила сделката за книгата и платила на Джексън аванс в размер на 300 000 долара. По молба на Майкъл Джексън тя също е написала 3 параграфа за предговор, въпреки че никога не е искала да пише името си върху книгите, върху които е работила.

13. Тя е преминала през електрошокова терапия

Джаки не била щастлива в брака си и страдала от ужасна депресия. Постоянно е имала спорове със съпруга си, един от най-големите от тях се случва през 1957 г., когато Джон Кенеди се прибира късно в къщи с любовница. Джаки излиза от къщата, носейки само чехъл и Кенеди извикал линейка. Тя била откарана в психиатрична болница, където прекарва една седмица и претърпява 3 лечения с електрошокова терапия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay