12 неща, които добрите родители правят за децата си

12 неща, които добрите родители правят за децата си

Въпреки че порасналите деца често обвиняват родителите си за проблемите в своя живот, психолозите разкриват, че това не е най-здравословният подход. Но родителите все пак се опасяват, че техните методи на възпитание и отглеждане може всъщност да разрушат бъдещето на детето им. Е, родителството е наистина една от най-важните задачи, но това не е сложна наука и има прости неща, които добрите родители правят, за да отглеждат качествено децата си.

Всеки родител се нуждае от успокоение от време на време, затова създахоме този списък- за да се убедите, че отглеждате детето си добре. Ето какво правят добрите родители:

1. Дават на децата си достатъчно свободно време

Много родители искат децата им да успеят толкова много, че започват да пълнят деня им с извънкласни занимания. Въпреки че детето ви посещава уроци по пиано, математика, тренировки по футбол и танци може да бъде от полза за цялостното му развитие, но прекалено много неща за правене го поставят под голям стрес. Децата в крайна сметка са деца и трябва да им оставяте повече време за игри. Лишаването им от свободното време ги кара да се чувстват претоварени и може да причини емоционални изблици и проблеми с поведението.

2. Не се стараят прекалено много да бъдат перфектни родители

Родителството може да бъде трудно и трябва да се опитаме да направим всичко възможно, за да направим децата си щастливи. Има обаче огромна разлика между това "да направим всичко възможно” и "да бъдем перфектни.” Когато родителите си поставят невъзможни цели, те лишават детето си от ценни преживявания. Често родителите, които се опитват да бъдат перфектни, никога не изразяват истинските си емоции и се опитват да държат всичко под контрол. Те се чувстват виновни за това, че не отговарят на невъзможните очаквания и в крайна сметка внасят неудовлетвореност във връзката, която имат с детето си.

3. Те не наказват децата си, а вместо това им дават ценни уроци

Децата имитират поведението на родителите и се учат от техните действия. Така че, ако детето направи нещо нередно, родителите трябва да използват положителни методи за възпитание и да им обяснят защо това поведение е неприемливо. Наказанието на детето няма да свърши работа, защото детето не разбира последиците от поведението си. По-добре е да предоставите на детето възможността да осъзнае и поправи грешката си с помощта на родителите си.


4. Те създават щастливи спомени за децата си

Спомените от детството ни помагат да разберем как трябва да реагираме на определени събития и да възприемаме света. Изследванията показват, че децата, които имат много щастливи спомени, растат по-здрави и по-доволни от живота. Те са склонни да имат по-положителна перспектива за живота и по-добри умения за справяне със стреса. Тези деца са по-малко склонни да страдат от депресия и са по-склонни да изграждат по-здравословни отношения с хората.

5. Те показват любов

Показването на любов и обич намалява вероятността от психологически и поведенчески проблеми и прави детето по-издръжливо на стрес. Това също така засилва емоционалната връзка между родителите и детето, като кара детето да се чувства по-защитено. По този начин родителите учат детето си как да изразява любов и да се грижи за хората, което ще му помогне да изгради по-стабилни отношения в бъдеще.

6. Те дават приоритет на усилията, вместо на резултатите

Понякога нещата не вървят по начина, по който сме планирали, колкото и да се стараем, така че родителите трябва да подготвят децата си за реалността. Децата трябва да бъдат научени да не се натъжават от провала, а да гледат на него повече като  на предизвикателство и трябва да се научат да са готови да го преодолеят. Те трябва да знаят, че провалът може да не е резултат от липсата им на интелигентност или талант, а възможност за бъдещо развитие. Това отношение влияе върху начина на мислене и им помага да се справят с проблемите по-късно.

7. Те молят децата си за помощ в домакинската работа

Според проучване децата, които вършат домакинска работа, стават по-щастливи, когато пораснат. Свързано е с това, че помагането вкъщи учи децата, че те са част от обществото и трябва да дават своя принос. Тези деца разбират, че работата е съществена част от живота и че никой няма да я свърши вместо тях. Когато пораснат, те са по-активни на работното място и имат по-добри умения за работа в екип.

8. Те учат децата си да разпознават емоциите си

Родителите могат да насърчават положителните емоции и да се опитват да потиснат негативните. Въпреки това, игнорирането на негативни емоции не ги кара да изчезнат. По-добре е да обясните на децата, че е нормално и здравословно да чувстват редица емоции, но е важно да разберат какво ги е предизвикало. Родителите трябва да научат децата си как да преживяват нещата и как да реагират на емоциите си по зрял и здравословен начин.

9. Те оставят децата си да бъдат себе си

Добрите родители не потискат личността на детето и не се опитват да ги превърнат в някой друг. Някои родители могат да сравняват детето си с други деца с надеждата, че ще придобие някои черти или за да го мотивират. Но това отношение се отразява на самочувствието му и прави детето по-недоволно и огорчено от родителите си. Това също влияе върху техния бъдещ живот, като ги кара да мислят, че не са достатъчно добри в сравнение с другите.

10. Те имат собствен живот

Родителите посвещават почти цялото си време и енергия на децата си, но за тях е важно да имат собствен живот. Детето трябва да има модел за подражание, който наистина се радва на живота и не се съсредоточава само върху децата си и дома си. Това има дори връзка с бъдещите перспективи за кариера на детето: изследванията показват, че децата на работещите майки са по-склонни да имат по-големи доходи и да работят на по-високи позиции.

11. Те създават силни емоционални връзки в семейството

Децата се нуждаят от сигурна среда, за да се чувстват сигурни и да изследват света около тях. Освен това им помага да се справят със стреса и им дава повече възможности за реализиране на идеите им. Децата придобиват социални умения, които им помагат да формират здравословни взаимоотношения с други хора в бъдеще. Те не се страхуват от отхвърляне и контактуват по-открито с хората около тях. Тези деца показват по-добри резултати в училище, тъй като имат подкрепата на семейството си и доверие.

12. Те правят разлика между детето си и поведението му

Детето трябва да знае, че родителите му ще го обичат, независимо какво се случва и че неговото поведение не може да промени това. Но ако се държи неправилно, родителите трябва да обяснят защо това ги разстройва и какви са последствията от действията им. Основната цел не е да се контролира детето чрез вина и срам, а да бъде научено на съпричастност и добро поведение.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay