12 храни, които могат да имат странен ефект върху вашата психика

12 храни, които могат да имат странен ефект върху вашата психика

Все по-модерно е да се ядат здравословни храни. Когато погледнем рафтовете в магазините за хранителни стоки и проучим съставките на всяко едно нещо, което ядем, е лесно да видим кои храни са по-полезни за нашите тела и кои са по-вредни. Но научните изследвания са доказали, че е трудно да се каже какво наистина е полезно за нашето здраве и какво не е, тъй като много храни всъщност съдържат много различни химикали, за които дори не знаем, че съществуват.

Открихме някои храни, които могат да имат както отрицателни, така и положителни ефекти върху нашата психика:

Оризът съдържа бързи въглехидрати, които карат глюкозните молекули бързо да попадат в кръвта. Вашето ниво на захар може да се промени драстично, което може да има отрицателен ефект върху здравето на мозъка и нервната система.

Пуканките съдържат протеини, фосфор, желязо, силиций и магнезий, които позволяват на нервната система да функционира правилно. А витамин В, който се съдържа в пуканките, също помага за борба с депресията и стреса.

Рибата Тон съдържа много живак. А много живак в тялото може да доведе до проблеми с паметта. Също така съдържа полихлориран бифенил, който е синтетичен химикал, който засяга хормоните и нарушава функцията на нервната система.

Свинската мас съдържа рядка арахидонова киселина. Тя се намира в тъканите на тялото и е незаменима, когато става въпрос за подпомагане на нормалната мозъчна функция. Тя също така помага за борбата с болестта на Алцхаймер.

Зърнените култури съдържат глутен, който е необходим, за да растат. Антителата (протеиновите съединения, които предотвратяват размножаването на микроорганизми и унищожават токсичните продукти) в глутена също могат да атакуват химикалите, които са много важни за нас. Така че, ако имаме липса на тези химикали, можем да страдаме от пристъпи на паника и депресия.

Черният шоколад съдържа флавоноиди, които са отговорни за активирането на мозъчните клетки. Тази храна прави съдовете по-големи, стимулира мозъчната функция и снабдява мозъка с кислород.

Сиренето съдържа тирамин, който се произвежда при разграждането на протеина. Тираминът може значително да повиши кръвното налягане и да предизвика мигрена.

Печените картофи са богати на калий, който изпраща кислород в мозъка. Също така съдържат глюкоза, витамин В и аминокиселини, които увеличават кръвоснабдяването на мозъка, за да се гарантира, че получава цялата необходима енергия за функциониране.

Фасулът съдържа танинова киселина. Ако тялото ви има твърде много от него, то ще има проблеми с разграждането на минерали, като желязо. Това може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването на мозъка и развитието на анемия.

Куркуминът, който е основната съставка на къри, съдържа много антиоксиданти и се бори със стареенето на мозъка. Той поддържат когнитивните функции, които обикновено се влошават с възрастта.

Шафранът съдържа много минерали, витамин В и витамин С. Той подобрява мозъчната функция и дори помага при някои заболявания.

Канелата прави мозъка по-активен, защото съдържа тези изключително важни съставки: цинамилов алкохол и цинамалдехид. Миризмата на канела ни помага да решаваме задачи, които изискват много внимание, визуална памет и бързи реакции.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay