13 физически симптома на тревожност, за които не сте знаели

13 физически симптома на тревожност, за които не сте знаели
Pexels

Това е чувство, което всеки от нас вероятно ще изпита в даден момент от живота си. Напълно нормално е да изпитвате леко безпокойство, особено ако преживявате нещо стресиращо, като интервю за работа, раздяла или преместване. Всъщност стресът може да ви помогне да се представите по-добре в стресови ситуации, тъй като може да ви помогне да останете съсредоточени.

Въпреки това, ако тревожността е тежка или продължи дълго време, тя може да причини както физически, така и психически проблеми. Това, което потърпевшите от него изпитват, но може да не знаят, е, че често изтощителните чувства, които са свързани с тревожността, могат да се проявят и да станат нещо повече от мисли в ума.

Всъщност сега ще изброим 13 физически симптома на тревожност, сред които главоболие, задух и безсъние.

Тук се задълбочаваме в тези 13 физически симптома на безпокойство, с одобрени от експерти решения какво да правим с тях и как да получим подкрепа.

Какво е безпокойство?

Тревожността е чувство на общо безпокойство, което може да възникне по няколко причини, например, ако се страхувате от нещо, свързано с бъдещето, провал, смущение, болест или загуба.

Когато сме разтревожени, тялото ни предизвиква подобна реакция като когато сме стресирани, произвеждайки хормона адреналин, за да ни помогне да се справим със ситуацията. Това активира реакцията "бий се или бягай", която е помогнала на нашите предци да се предпазят от опасност – или като са изправени пред заплаха, или като са избягали от нея.

Тъй като сме се адаптирали към съвременния живот, адреналинът все още ни помага, когато се чувстваме тревожни, дори и да не сме в непосредствена физическа опасност. Адреналинът може да ни накара да се чувстваме неудобно, тъй като когато се освободи в кръвта ни, той може да промени начина, по който функционира тялото ни.

Всеки изпитва собствена версия на тревожност в даден момент от живота си – и е важно да погледнете как това ви е помогнало да оцелеете. 

Това се превръща в проблем, когато чувството ви на безпокойство ви пречи да извършвате ежедневния си живот. Ако това продължи повече от шест седмици, потърсете насоки от вашия личен лекар или говорете с професионалист по психично здраве като терапевт или консултант.

Какви са физическите симптоми на тревожност?

Има няколко физически симптома на тревожност, но когато тревожността стане физическа, най-вероятно е хронична и винаги е препоръчително да потърсите допълнителна помощ. Най-честите физически симптоми включват:

  1. Задух
  2. Треперене
  3. Загуба на апетит и гадене
  4. Симптоми на раздразнените черва
  5. Безсъние
  6. Изпотяване
  7. Тежки крака/мускулно напрежение
  8. Главоболие
  9. Изтръпване
  10. Замаяност
  11. Хипер-бдителност/слухови усещания
  12. Болки в гърдите
  13. Суха уста

Задух

Това може да бъде причинено от активирана система за бягство, битка. Безпокойството е там, за да ви информира, че има налична заплаха, задухът, отчасти е начинът на тялото ви да навлезе в състояние, в което може да реагира и да осигури оцеляването.

Наред със задуха ще има и увеличаване на сърдечната честота. Тъй като адреналинът изпраща повече кръв към мускулите ви, помагайки ни да поемем повече кислород, сърцето ви трябва да работи по-усилено, карайки го да бие по-бързо.

За да си помогнете със задух и ускорен пулс, опитайте дълбоко дишане или други дихателни техники. Има най-различни приложения за медитация и дишане на смартфоните.

Треперене

Треперенето се появява, когато тялото ви се опитва да освободи натрупаните хормони адреналин и кортизол.

Така че вместо да се опитвате да спрете треперенето, намерете място, където сте сами и можете да разтърсите ръце и крака и да позволите на тези хормони да се освободят по начина, по който трябва да бъдат освободени.

Упражненията могат да бъдат полезни за освобождаване на част от натрупаната енергия.

Загуба на апетит и гадене

Може би сте забелязали, че апетитът ви просто не е това, което е бил - това е така, защото тревожността ни казва, че сме под заплаха.

Когато умът ни възприема опасност, той интерпретира ситуацията като такава, в която може да се наложи да се борим, да избягаме или да замръзнем, за да оцелеем. За да се запази енергията, всички несъществени системи са спрени – включително храносмилането ви.

Всъщност може дори да се почувствате малко зле. Ако установите, че сте толкова тревожни, че не можете да ядете, опитайте вместо това да консумирате течни калории, за да запазите енергията си.

Симптом на раздразненото дебело черво

Когато безпокойството навлезе във вашите мускули – върху които нямате съзнателен контрол – може да започнете да изпитвате симптоми като синдром на раздразнените черва, промяна в менструалния ви цикъл и сърцебиене, за да назовем само няколко.

Диарията - често срещан симптом - може да се превърне в проблем по време на тревожни моменти, което според специалисти е, защото сърцето ви дава приоритет на изпомпването на кръв към мускулите, които ни позволяват да избягаме или да атакуваме. Поради това мускулите около вътрешния ви сфинктер се отпускат, което означава, че може да почувствате спешно желание да използвате тоалетната.

Ако се чувствате особено тревожни, опитайте се да избягвате храна или напитки, които могат да ви накарат да използвате тоалетната по-често, като кофеин, алкохол или нещо богато на фибри.

Безсъние

Когато сте тревожни или стресирани, тялото ви е нащрек, което ви пречи да се отпуснете и да не можете да заспите.

Добра идея е да се отпуснете преди лягане, като избягвате екрани и технологии и избирате спокойна дейност като четене или дълбоко дишане. Специалисти препоръчват да правите всякакви самоуспокояващи дейности, като четене, далеч от леглото и след това да си легнете, когато започнете да се унасяте.

Изпотяване

Изпотяването възниква, когато тялото се опитва да се охлади, когато бяга от опасност. Въпреки това, когато сте разтревожени, същата смес от хормони се освобождава, създавайки същия ефект.

Ако знаете, че ще имате тревожен ден - може би имате голяма среща или разговор - опитайте се да носите широки памучни дрехи и избягвайте да ядете или пиете нещо, което може да ви накара да се потите повече, като алкохол или пикантни храни.

Тежки крака и мускулно напрежение

Когато сме уплашени, тревожни или стресирани, тялото ни изпитва повишено напрежение. Това, заедно с увеличаването на кръвния поток, може да причини усещане за тежки крака.

Упражнения или разтягане може да помогне да се даде шанс на кръвния поток и мускулите да направят това, което трябва – а именно да ви накарат да се движите! Експерти също така препоръчват нежно масажиране на мускулите, за да освободите напрежението, последвано от горещ душ, стречинг или йога.

Главоболие

Главоболието, когато сте тревожни, се дължи на хормоналния отговор в системата на ума ни за борба или бягство. Когато кръвта се движи около тялото ви, за да захранва мускулите ви, това също може да причини болки, като главоболие.

Следващия път, когато усетите, че главоболието ви е свързано с тревожна реакция, опитайте да говорите с някого за това, което ви притеснява и тревожи, и забележете дали главоболието намалява или дори изчезва напълно.

Изтръпване

Чувство на изтръпване може да възникне, защото сърцето ви дава приоритет на областите от тялото ви, към които да изпомпва кръв. Реакцията на борба или бягство кара кръвоносните съдове да стават по-малки, което може да доведе до увеличаване на сърдечната честота и по-малко изпомпване на кръв към различни части на тялото, включително ръцете и краката, които са двете области, най-отдалечени от сърцето.

Замаяност

Когато сме тревожни или нервни, ние сме склонни да задържаме дъха си или да дишаме много по-бързо и по-плитко. Това помага за придвижването на кислород към нашите основни мускулни групи, за да ги подготвим за действие, ако сме в опасност. Това обаче може да ви накара да се почувствате замаяни,.

Дишането може да помогне, както и медитацията, фокусирана върху всеки крайник, докато дишате дълбоко и насърчавате ума и тялото си да се отпуснат.

Хипер-бдителност и слухови усещания

Това обикновено се случва, когато чувате, виждате и като цяло приемате повече информация от обикновено.

Намерете начин за самоуспокояване, за да се преборите с това. Опитайте упражнението 54321: назовете 5 неща, които можете да видите, 4 неща, които можете да чуете, 3 неща, които можете да докоснете, 2 неща, които можете да помиришете, и 1 нещо, което можете да вкусите. Това помага да се съсредоточи съзнанието върху себе си и да ви даде съобщението, че сте в безопасност, така че реакцията на свръхбдителност да може отново да излезе офлайн.

Болки в гърдите

Свързаните с тревожност болки в гърдите често се дължат на хормоналния отговор, причинен от реакцията на борба или бягство. Болките в гърдите могат да бъдат остри или пронизващи, тъпа болка или дори като спазми. 

Приложенията за дълбоко дишане и релаксация могат да облекчат болката, но ако болката в гърдите е редовна, посетете личния си лекар, за да изключите всякакви други състояния. И ако някога се тревожите за болки в гърдите, незабавно потърсете медицинска помощ.

Суха уста

Изпитването на сухота в устата е често срещан физически симптом на тревожност. Специалистите обясняват, че усещането за сухота, което може да възникне, е защото тялото ви дава приоритет на изпращането на течности към основните ви мускули вместо това, тъй като те се нуждаят от енергия, за да работят.

За да помогне, тя препоръчва да пиете вода и да ядете или дъвчете нещо, което помага за генерирането на повече слюнка в устата ви, като дъвка, моркови, целина или близалки без захар.

Къде да получите подкрепа за безпокойство

Ако вие или някой, когото познавате, се борите с безпокойство, важно е да потърсите помощ от някой, на когото имате доверие. Говорете с личния си лекар, който ще може да ви насочи към терапия или консултации.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay