13 храни, които са полезни за сърцето

13 храни, които са полезни за сърцето

Здравето на сърцето със сигурност трябва да бъде наш основен приоритет. Въпреки че промените в начина на живот, като намаляване на приема на сол или по-малко гледане на телевизия, храните, които включвате в диетата си, играят основна роля за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Но кои са най-добрите храни за сърцето ви?

Дива сьомга

Печена във фурна или на скара, тази вкусна, месеста риба е богата на омега-3 мастни киселини, които подобряват метаболитните маркери за сърдечни заболявания. Освен това има богати нива на селен, антиоксидант, който според проучванията повишава защитата на сърдечно-съдовата система.

13 храни, които са полезни за сърцето

Сардини

Тези малки рибки също са заредени с омега-3 под формата на рибено масло, което повишава нивата на добрия холестерол и намалява риска от внезапни сърдечни пристъпи при хора, които са преживели предишни пристъп. Придържайте се към пресни, за да избегнете високото съдържание на сол в консервирания сорт.

Черен дроб

Черният дроб съдържа мазнини, които са полезни за сърцето, тъй като съдържа много мазнини и това всъщност е здравословно.

Орехи

Тази ядка е богата на омега-3 мастни киселини, фибри, витамин Е и фолиева киселина. Освен това е с високо съдържание на полиненаситени мазнини. Яжте ги безсолни за още по-добър ефект.

Бадеми

Подобно на орехите, тези хрупкави ядки са богати на омега-3 и осигуряват алтернатива на хората, които може да не харесват горчивата нотка на месестите орехи.

Семена от чиа

Само една супена лъжица от тази мощна растителна омега-3 съдържа само 60 калории и помага за намаляване на лошия холестерол и натрупването на плака. Смесете ги с кисело мляко или супа или ги поръсете върху салата.

Овесена каша

Широко рекламираните ползи от яденето на овесени ядки отдавна показват, че това те са чудесно средство за намаляване на холестерола. Но яжте само обикновения, непреработен вид. Мюслите често съдържат преработена захар. Освен това могат дори да бъдат полезно за отслабване.

13 храни, които са полезни за сърцето

Боровинки

Тези тъмни плодове са пълни с ресвератрол (мощен антиоксидант) и флавоноиди, друг антиоксидант, който помага за предотвратяване на коронарна болест. Сложете ги в овесените си ядки, в смутито или в киселото мляко.

Кафе

Проучванията показват, че кафето е с високо съдържание на антиоксиданти. До три чаши на ден повишават когнитивните нива и помагат за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер. Скорошни изследвания дори установиха, че пиенето на до три чаши кафе на ден може да намали риска от сърдечни заболявания.

Червено вино

13 храни, които са полезни за сърцето

Обратно към значението на ресвератрола - съединение с антиоксидантни свойства, което също може да помогне за предотвратяване на рак, според проучване от университета в Лестър в Обединеното кралство. съставката се среща в тъмни плодове и грозде. Кабернетата обикновено съдържат големи количества процианидини, антиоксидант, който помага за намаляване на холестерола и подобрява здравето на артериите. Но изследванията са смесени. Въпреки че някои проучвания казват, че пиенето на вино може да подобри здравето на сърцето, други показват, че никакво количество алкохол не е добро за здравето на сърцето .

Зелен чай

Намалете хипертонията, като си налеете чаша от тази напитка, отдавна предпочитана от китайските билкари заради лечебните си ползи. В неговата успокояваща топлина има катехин и флавониди, антиоксиданти с множество кардио ползи, включително намаляване на кръвните съсиреци.

Соево мляко

Има високо съдържание на органични съединения изофлавони, за които е доказано, че помагат за намаляване на холестерола. За разлика от животинското мляко, тази напитка не съдържа холестерол и е с естествено ниско съдържание на мазнини. Също така съдържа ниацин, който помага за засилване на циркулацията.

Тъмен шоколад

13 храни, които са полезни за сърцето

Тук обче ви трябва шоколад, който съдържа най-малко 70% какао, което е свързано с понижаване на кръвното налягане, защото най-здравословните блокчета черен шоколад съдържат флавоноли, които отпускат артериите и увеличават притока на кръв. Уверете се, че не съдържа наситени мазнини от добавки като палмово масло.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay