14 холистични тайни за красива и здрава фигура

д-р Мария Папазова
специалист холистична медицина

Д-р Мария Папазова обяснява как да се храним, колко опасна е пшеницата и за какво могат да ни помогнат Шуслеровите соли

Световната седмица на хомеопатията е към своя край. Вече неколкократно ви обяснихме защо тя представлява интерес за нас, представихме ви полезни съвети за здравословен начин на живот от известния индийски хомеопат проф. д-р Аджит Кулкарни, както и от д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България

В рамките на българската Седмица на хомеопатията присъствахме на още една изключително лекция, която представи още една, по-различна гледна точка към здравето. Холистичната гледна точка. За нея ни разказа д-р Мария Папазова, специалист в областта на холистичната медицина.

Вижте (и обмислете сериозно!) нейните съвети относно това с какво трябва да се храним и какво трябва да изхвърлим от живота си, за да имаме здравословната фина фигура и фин дух на истински щастливите, пълноценни личности.

1. Започнете със слънчево хранене 
Вероятно сте чували за Хира ратан манек, който в продължение на цели 14 години се храни единствено на принципа на фотосинтезата. И се намира в отлично здраве. Целта на индиеца не е да се "прави на интересен", а да ни напомни колко е важно слънцето.

Разбира се, съветът на д-р Папазова не е да не слагаме нищо в уста с години. Нейната препоръка е елементарна за изпълнение: просто трябва да отделяме по няколко минутки на ден, за да гледаме слънцето. Стъпили на тревата боси, с вдигнати ръце. По изгрев и залез можем да го гледаме дори право в очите. 

2. Вода, вода и още вода!
Организмът е самовъзстановяваща се система, но все пак и ние трябва да му помагаме, за да може да си реши проблемите сам. На първо място това безлекарствено лечение започва с водата. Но преди да дадем препоръки за точното ѝ количество, може би трябва да уточним какво разбираме под "вода".

Кòлата, газираните напитки, студеният чай и т.н. - тези неща не са вода. Д-р Папазова ги нарича "помия" и съвсем сериозно ни съветва да се откажем завинаги от тях. Кафе, чай, айрян, супа - и това не е вода. Може да се консумира, но без да се причислява към необходимото ни количество живителна течност на ден. А то е по 40 милилитра на килограм живо тегло. 

14 холистични тайни за красива и здрава фигураThinkstock/Guliver3. Съотношение между Омега-3 и Омега-6 мастни киселини в менюто 
То трябва да бъде между 1:3 и 1:4. Преди няколко десетилетия не са били нужни специални усилия, за да се запази в необходимите норми, но днес съотношението в приеманата от нас храна е 1:20. За да поправим това, можем да приемаме хранителни добавки, повече риба, тъй като тя е много богата на Омега-3, по-малко от съдържащите Омега-6 продукти (повечето растителни масла, и животински продукти от домашни животни, хранени с житни култури).

4. Хранене по 4-5 пъти дневно 
Тази препоръка вероятно ви е известна, пък и е достатъчно ясна, така че няма нужда да я обясняваме.

5. Готвене с гхи, вместо с олио
Д-р Папазова ни съветва абсолютно да забравим за маргарина и лененото масло, както и за твърденията, че те са полезни! Препоръчително е да готвим с гхи (пречистено краве масло) или кокосово масло, вместо с олио.

6. Ограничаване на протеините 
Здравословното количество е по 1 грам на 1 килограм живо тегло.

7. Продуктите от краве мляко са вредни! 
Като цяло, препоръката е да консумираме възможно най-рядко млечни продукти, при това те трябва да бъдат само овчи или най-добре биволски. Д-р Папазова изрично подчертава, че дори да не ни се вярва, нито едно човешко същество не понася добре продуктите от краве мляко. Те са част от алергените, които вредят най-много на организма. Чудесен алтернативен вариант са ядковите млека. Tук можете да прочетете как да си ги приготвите.

8. Зеленчуците трябва да бъдат три пъти повече от плодовете 
Много хора правят равенство между плодовете и зеленчуците, но всъщност вторите са много по-важни за организма ни. Неслучайно на тях е посветена любимата детска песничка! Консумацията трябва да бъде 1:3 в полза на зеленчуците, а "плодчетата" не е полезно да се консумират след 16:00 часа. 

14 холистични тайни за красива и здрава фигура
9. Без соя, йодирана сол и захар 
И трите продукта са вредни. Захарта много успешно и вкусно може да се замести с мед, а йодираната сол - с хималайска.

10. Пшеницата и тестените изделия вън от трапезата! 
Това е правилото, на което нашият холистичен съветник сякаш държи най-много. Д-р Папазова с тревога ни увери, че съвременната пшеница е получена в резултат на истерична хибридизация. В нея се съдържат хиляди нови протеини и въглехидрати, чужди на човешкия геном, в следствие на което консумацията ѝ предизвиква неизбежен тежък метаболитен хаос. Безспорни начуни данни подкрепят заключението, че пшеничните продукти предизвикват хронично възпаление и автоимунни реакции във всички тъкани.

С какво да заменим опасната за здравето ни пшеница? Вариантите са повече, отколкото вероятно очаквате: лимец, елда, нахут, боб, грах, леща, кестени, картофено, шипково брашно и т.н. Царевичното брашно също не се препоръчва.

11. Чудодейните Шуслерови соли 
Вече сме си говорили надълго и нашироко за тях. Това са 12-те елемента на живота, чието действие осигурява присъствието на всяка минерална сол в точното количество и на точното място в организма. Те се продават свободно и се комбинират успешно с всеки вид терапия, независимо дали ще бъде традиционна, хомеопатична, или холистична. Д-р Папазова ни обясни накратко някои важни проблеми, за които можем да опитаме лечение с определени соли:

- Шуслерова сол №1: Препоръчително е да се използва при гуша. Терапията с нея е особено полезна за консервативни, твърдоглави личности, които трудно възприемат всяка промяна. Лекува тежка депресия, неоснователен страх от финансова разруха.

- Шуслерова сол №4: Успешно се справя с хранителни алергии, хронично глутеново възпаление на лигавиците.

- Шуслерова сол №5: Използва се за регулиране на теглото и метаболизма, също така срещу нервност, тревожност, безсъние, страх, умора.

- Шуслерова сол №10: Нейната употреба се препоръчва при намалена функция на щитовидната жлеза, има отношение и към бъбречната функция. Ако забелязвате мръсна зеленикавосива или кафеникава налеп върху корена на езика, също е добре да опитате терапия с тази Шуслерова сол. Тя е подходяща за хора, които се натъжават от живата музика, страдат от меланхолия с периодични манийни атаки и самоубийствени мисли. 

- Шуслерова сол №11: Тя е особено подходяща за хората с бледи лица и тънки жилави тела, отпусната мускулатура, слаби сърца. Нервни и раздразнителни личности, чувствителни на всякакви впечатления, упорити, с фикс идеи, срамежливи и навъсени. 

- Комбинацията от Шуслерови соли 3 и 4 (по 3 таблетки дневно) лекува хроничните възпаления, подобрява белтъчната обмяна и облекчава газооразуването.

- Комбинацията от Шуслерови соли 7 и 11 ще ви помогне да победите безсънието. 

12. Движение

Колкото и правилно да се храним, човешкото тяло е създадено със замисъла да се движи. Затова не можем да бъдем здрави, ако не сме динамични, дори и в психологическия смисъл на думата. Съществува "синдром на слабите затлъстели", така че трябва да разберем - важно е как е развита мускулатурата ни, а не точно колко сме слаби. 

14 холистични тайни за красива и здрава фигура
13. Осъзнаване на стреса и постигане на състояние "Джокондата"
 
Холистиката е медицината, която разглежда човека като органична цялост между ум и тяло. Съответно, според нейната философия е невъзможно физиката да бъде здрава и красива, ако "духът" не се намира в същото добро състояние. Изключително склонни сме да се съгласим.

Д-р Папазова казва, че всеки трябва да се стреми да постигне трайно състоянието на нарисуваната от Да Винчи "Мона Лиза". Интересно е да уточним, че другото име на картината - La Gioconda - се превежда като "весела жена". А всички сме виждали, че тя е съвсем леко усмихната, не е подскачаща и озъбена от щастие. 

Именно това трябва да разберем и ние. Стресът не е само лошата новина или тъжното събитие. Той може да се сътои и в прекалената превъзбуда от положителни емоции. Вашият тийнейджър, който стои на компютъра до три през нощта и изглежда привидно съвсем доволен от наличието на интернет, Coca-Cola и чипс - това също е стрес.

Ако искаме да бъдем наистина здрави (т.е. красиви), трябва да се научим да ограничаваме всички видове стресови ситуации в живота си. Да се научим да не се гневим. Някой ще каже "то не зависи от мен", "аз съм си такъв", но подобни твърдения нямат нищо общо с истината. Тя е: всеки би могъл да контролира емоциите си, стига да го поиска. Усъвършенстването на това умение понякога отнема години, но това е малко време, в сравнение с важността на въпроса. А важността се изразява в това, че изживяният стрес се записва в клетката на човешкото тяло, натрупва се и след време едно съвсем малко стресче може да ни сломи. Затова идват и болестите - не, за да ни убият, а за да ни покажат, че трябва да променим нещо, да възстановим баланса.

14. Техники за постигане на вътрешен мир и баланс 
Овладяването на гнева и стреса, възстановяването на мярката - по пътя към тези важни цели можем да си помогнем с различни видове практики, философии и терапии. Д-р Папазова препоръчва да се поинтересуваме от възможностите на молитвотерапията, музикотерапията (пеене), медитацията, автотренинга, йогата, тай-чи. Дори и на първо четене подобни занимания да ни звучат смешно, ако само си позволим да ги опитаме, ще видим колко успокояващо могат да ни подействат.

Д-р Папазова горещо препоръчва да се поинтересуваме и от възможността за цветолечение с капките на д-р Бах. 

Ако тази статия ви е била полезна и интересна, ако искате да четете повече материали за здравословния начин на живот, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

д-р Мария Папазова
специалист холистична медицина
624 13
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.32
Silvena Petkova 11.02.2014|13:55
Ей хора направо сте уникални. Как не ви е срам да се излагате така. Какви са тия коментари, какво е това чудо? Като не желаете да живеете здравословно, като не ви интересува с какво се храните, как изглеждате, как се чувствате и какво е здравословното ви състояние какво за Бога правите тук. Защо четете стати на тази тема щом ще оплюете и отречете всичко и така или иначе няма да го приложите за себе си? Или защото е модерно? Да се правите на интересни пред хората които се интересуват от начина си на живот, колко сте запознати с темата. Това ли е водещата ви сила? Е жалко за вас, много жалко наистина. Не казвам че всичко което е написано е 100% истинно и приложимо. Но в крайна сметка всеки сам избира своята истина и начин на живот. Не съдете тези които живеят различно само защото сте прекалено ограничени и недорасли за да разберете тяхната истина! Мислех, че Българския народ е по-интелигентен и широкоскроен, но вие ме карате да се срамувам от народа си. Точно заради тази глупава наивност сме на това положение, за това всички ни манипулират както си искат а ние дори се радваме. Срамота! Най-оскърбително е, че дори не можете да пишете на Български БЪЛГАРИ ! ЗАСРАМЕТЕ СЕ !!!
31
Dimitrinka Miteva 13.06.2013|10:36
haresvami stranicata mhogo .6uslerovata SOL KADE MOGA DA Q ZAKUnq detetomi ima zabolqvave ha6imoto,DOKTOP PAPAZOVA IZnratete mi telefova SI.KOGA DA DOIDEM nri vaS DA VI nosetim
30
desislawa pawlewa 17.04.2013|10:17
при всеки ли е приложимо?
29
Полицейска палка 17.04.2013|09:32
мисля да се възпозлвам, ама....
28
rozalij gencheva 16.04.2013|19:28
Много съвети много нещо, но с повечето от тях не съм съгласна.
27
Дива Самодива 16.04.2013|17:24
Именно. И аз много се дразня на такива глупости, в крайна сметка трябва да се говори за някакви по-постижими цели> Готвя си със зехтинче по-малко и това мисля, че е достатъчно, като се стремя да е добро качество.
26
Лили Добромирова 16.04.2013|17:23
Не знам, но аз вчера се сетих, че едно време, като малка пиех едни водорасли и много ми помогнаха за имунната система и астмата тогава. И сега ги намерих в Интернет фирмата вносител, мисля пак да си поръчам!
25
Анжелина ЖУЛИ 16.04.2013|17:22
Хубаво е да се хапват наистина повече зеленчуци от плодовве, и аз така обичам, а и като цяло от колкото салдко имаме нужда? Аз като изям една ябълка, много добре се защитам за следобедна закуска и от към сладко. Всичко е въпрос на нвик и привикване.
24
Дива Самодива 16.04.2013|17:21
Ха! Няма да живеем вечно така, че не всичко е гаранция за дълъг и хубав живот. Аз лично не обичам крайностите, дори в положителен аспект.
23
Божидар Боев 16.04.2013|16:47
Солите са невероятни и действително помагат,но при по-продължителен прием.Вярно е,че излиза скъпичко,но се равнява на по-малко от сумата за цигари,например месечно,а и носят здраве. Относно съветите за храна-истински и постижими са,но уви в България хората са свикнали да мислят по друг начин,а и здравословните продукти са доста скъпи за съжаление.
22
Katy Russeva 16.04.2013|16:35
Много добре поднесена статия, съгласна съм са абсолютно всичко написано в нея, ако човек иска да извлече здравни ползи ида се чувства добре може без проблем да следва такъв един режим.
21
Лола Стефанова 16.04.2013|15:48
Много полезна информация, определено в статията са синтезирана доста полезни съвети за това как човек може да си изгради по-здравословни навици, за да се чувства и изглежда по-добре.
20
Валентин Басаров 16.04.2013|15:03
Чувала съм за тези соли,но не знам дали да се доверя.
19
Nina Rosi 16.04.2013|14:02
Много полезна статия, определено ако спазва тези правила човек може да извлече огромни ползи за тялото си.
18
София Павлова 16.04.2013|12:20
Как така без захар??!?! Това си е направо недупостимо!
17
Margо Filipova 16.04.2013|12:11
Дам, това никак не е за мен!
16
pateshki ustni 16.04.2013|11:55
запозната съм с някои от тези съвети и ги намирам за полезни като да се пие много вода или да се ходи много ама другите са ми малко глупави
15
Milen Stanchev 16.04.2013|11:51
Хранене по 4-5 пъти дневно - колкото по-често се храните, толкова по-добре за вашия метаболизъм.
14
Анита Кралева 16.04.2013|11:46
АЗ докато ги дочета, забравих началото!
13
Vanesa Apostolova 16.04.2013|11:18
не знаех,че зеленчуците са по-важни от плодовете,но и на мен ми се вижда твърде нереалистично за обикновен човек. да,може някоя богата звезда да ги следва,нормален човек-надали.
12
Svetlozara Halacheva 16.04.2013|11:09
Добри съвети ,гледам да живея здравословно, но е трудно и скъпо,за съжаление,
11
Videlina Kirilova 16.04.2013|10:56
Има ценни съвети в тази статия, но за лечението си не бих се доверила на хомеопатията, скептично съм настроена спрямо нея, макар че ако действието и е гарантирано това е много по-добър вариант пред химиите на медицината.
10
Rosi Nikolova 16.04.2013|10:54
Добри съвети,които няма да послушам :Р
9
Вяра Петрова 16.04.2013|10:47
аз днес като финансист,обаче не мога да кажа,че повечето неща за изпълними... да готвиш с гхи?! това е безбожно скъпо удоволствие, да не ядеш пшенични храни... захар,..айде стига вече,искам по-реалистични да бъдете, в България сте в се пак,знаем,че един преглед при хомеопат варира от 40 до 60 лева,ама не значи,че имаме и после за магазина пари :Р
8
мая анкова 16.04.2013|10:47
трябва да се грижим за себе си
7
Ralica Hristova 16.04.2013|10:38
Хаххахаха :)) е не! :) аз съм за Шуслерова сол №10 - непонасям жива музика,особено по кръчмите хаххахахаххаха :Р
6
мистерия финикова 16.04.2013|09:51
бе не винаги помага хомеопатията
5
viki todorova 15.04.2013|20:18
За продуктите от краве мляко не съм съгласна с вас, баба ми е на 90 години и се храни с такива сутрин, обед и вечер и се намира в страхотна форма.
4
viki stoilova 15.04.2013|20:13
Не знам на какво да вярвам. За пшеницата много се учудих.
3
katya noveva 15.04.2013|19:18
опитай елда, вкусна е.
2
katya noveva 15.04.2013|19:17
Малко прекалени ми се струват повечето съвети!
1
bilyanka razpilyanka 15.04.2013|17:28
Това за пшеницата за първи път го чувам и никак не ми харесва, честно казано. Явно всичко в днешно е голям боклук.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти