18-ти януари- Атанасовден и Световният ден на снежния човек

18-ти януари- Атанасовден и Световният ден на снежния човек
Pexels

Атанасовден е християнски и народен празник, на който почитаме паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари. 

Св. Атанасий Велики е роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Поради тази причина празникът е известен също като "Среди зима".

Атанасовден, както и Антоновден, е празник на ковачи, железари и ножари, а заедно с това и празник за умилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на тези болести се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка.

Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Ася, Наско, Нася, Настя, Таньо, Живко, Живка, Тина, Нанси, Танко,Танка,Аня, Траян. 

Освен Атанасовден, на 18-ти януари отбелязваме и Международния ден на снежния човек. Датата е избрана заради единицата, изобразяваща дръжката на метлата на снежния човек, и заради осмицата - формата на тялото му. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay