4 грешки, които допускаме при прането

4 грешки, които допускаме при прането

Прането е едно от домакинските задължения, които имаме почти ежедневно и вече се е превърнало в рутина. Взимаме мръсните дрехи, слагаме ги в пералнята, слагаме препарати, вадим изпраните дрехи, простираме ги и всичко отначало. Но се оказва, че има грешки, които често допускаме. Ето някои от тях: 

1. Прекалено много препарат или омекотител

Прекалено голямото количество препарат може да запуши контейнера и да предизвика неприятна миризма, а прекалено много омекотител прави изплакването по-трудно. Внимателно прочетете дозите, обозначени на етикета. Ако дрехите ви са наистина мръсни, включете програма за предварително изплакване.

2. Пране на бельо в пералнята

С автоматичното пране, сутиените бързо губят формата си и еластичността си. По-добре ги перете на ръка. Същото важи за дантелено бельо и бански костюми. Чорапогащите могат да бъдат прани в перална машина при следните условия: използвайте препарат за деликатно пране, перете на 90 градуса и на ниска скорост, поставете чорапогащите в специална торбичка за пране.

3. Перем дънките прекалено често

Производителите на дънки съветват да не перете дънките в пералнята изобщо, за да не избеляват. Ако не сте готови да се откажете изцяло от прането на дънки в пералнята, оптималния период между 2 измивания е 2-6 месеца, в зависимост от това колко често носите дънките си. 

4. Прекалено висока температура на водата

Дрехите запазват по-добре формата и цветовете си, ако ги перете на по-ниски температури. Освен това, по-студената вода може да се справи с мръсотията също както и топлата, стига да използвате добър перилен препарат. Разбира се, кърпи, чаршафи и бельо можете да перете и на 90 градуса, за да се дезинфекцират.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 6
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay