4 гъби, които могат да ви помогнат да преборите грипа и настинката

4 гъби, които могат да ви помогнат да преборите грипа и настинката

Лечебните гъби са навсякъде в наши дни - от тинктури и хапчета до кремове и овлажнители. Въпреки че определено са модерни, гъбите не са нещо ново; много от тях се използват в древната медицина от хилядолетия. Има хиляди видове гъби и техните предполагаеми ползи варират от подпомагане на здравето на черния дроб и сърцето до повишаване на енергията и още много други.

Едни от най-мощните ефекти на много лечебни гъби са техните силни антивирусни свойства и способността им да засилват имунната система. В действителност за няколко гъби е доказано, че са ефективни срещу предотвратяване и лечение на респираторни вируси като обикновената настинка и дори грипа, което е невероятно, като се има предвид, че вирусите са трудни за предотвратяване и лечение поради способността им лесно да мутират и силно инфекциозния им характер.

Как гъбите помагат на имунната ви система?

Самите гъби се нуждаят от антибактериални и антивирусни съединения, за да оцелеят в природата, така че естествено те съдържат много от тези вещества.

Те имат мощни съставки, наречени бета-D-глюкани, бета-гликозиди и други вещества, които са определени в изследванията за значително стимулиране на имунната система. Освен това имунната ни система е подсилена от минералите, които се срещат в много видове гъби. Всъщност някои гъби са богат източник на селен, магнезий и цинк, като всички те имат противогрипни свойства.

Тъй като сега е сезонът на грипа, ето 4 гъби, които могат да ви помогнат да преборите грипа и настинката:

1. Майтаке

Майтаке е ядлива гъба, която освен че е вкусна, има и много ползи за здравето.

В японско проучване е установено, че екстрактът от гъби майтаке значително потиска репликацията на вируса на грип А и стимулира производството на антивирусни цитокини като TNF-алфа. Интересното е, че става още по-мощен, когато се комбинира с екстракт от гъби шийтаке. Както шийтаке, така и майтаке са годни за консумация гъби, които лесно могат да се добавят към нашата диета, но могат да се намерят и в тинктура и изсушена форма на капсули.

2. Шийтаке

Гъбите Шийтаке са азиатски, но могат лесно да се намерят в супермаркетите. Доказано е, че  Шийтаке имат антивирусни свойства срещу вируса на хепатит С, вируса на херпес и вируса на имунодефицитността.

Когато е изследван специално за грип, Шийтаке е установено, че инхибира растежа на вируса, като предотвратява процеса на навлизане и разпространяване на вирусната инфекция. Изследователите също изпробвали ваксина с екстракт от Шийтаке, което увеличило преживяемостта на мишки, заразени с грип. Най-добрият начин да извлечете ползите от Шийтаке е да ги ядете, но те могат да се намерят и под други форми.

3. Рейши

Друга антивирусна гъба е дървесната и следователно неядлива гъба Рейши. Рейши е признат за лечебна гъба от хиляди години. Рейши има способността да се бори с много вируси, като херпес и хепатит. Установено е също така, че е ефективен при убиване на вирус грип А, който причинява много огнища на грип през целия сезон, включително много опасен щам на грип H1N1.

Веществата, наречени
тритерпени, са едно от основните полезни съединения в Рейши, заедно с бета-глюканите. Тритерпените са много горчиви на вкус, което прави Рейши доста неядливи. Но това, че не можете да ги ядете, не означава, че трябва да ги избягвате. Можете да намерите Рейши под формата на прах, капсули, ампули.

4. Кордицепс

Въпреки че кордицепс технически не са гъби, а паразитни гъби, в много древни култури те са били определяни като "лек за всичко".

Кордицепсът е известен с това, че е противогъбичен и антибактериален, както и подобрява умората и либидото. Първоначално кордицепс се отглеждал само в Хималайските планини на голяма надморска височина, но вече се отглежда и в САЩ. Доказано е, че кордицепс подобрява здравето на белите дробове чрез намаляване на възпалението както при хронична астма, така и при други белодробни заболявания.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay