4 причини да включите сьомга в менюто си

4 причини да включите сьомга в менюто си

Ако ви е писнало от една и съща вечеря с пилешко и тестени изделия, помислете за добавяне на сьомга към седмичното меню. Популярната риба може да се похвали с мек вкус (идеална за малки деца или тези, които не обичат риба) и може да се приготви по десетки различни начини.

Сьомгата по същество е суперхраната на морето и е една от най-здравословните храни, които можете да ядете. Сьомгата е богата на протеини и омега-3 мастни киселини, които помагат за борба с възпалението, понижават кръвното налягане и намаляват риска от заболявания.

Вярвате или не, това е само малка част, когато става въпрос за впечатляващия хранителен профил на сьомгата. Освен това е чудесен източник на ключови хранителни вещества като калий и рибофлавин, не е пълна с живак като много други риби и е лесна за съхранение, готвене и замразяване.

В допълнение към протеините и омега-3 мастните киселини, сьомгата е чудесен източник на безброй други важни хранителни вещества, които са полезни за цялостното здраве. Освен това, популярната и хранителна риба, която е известна със своя розов оттенък и маслен вкус, е с относително ниско съдържание на калории - порция от 100 грама има приблизително 175 калории.

Ето защо да включите сьомга в менюто си:

1. Сьомгата е пълна с витамини от група В

Сьомгата е един от най-добрите източници на витамин В12 и добър източник на други витамини от група В, които помагат да превърнете храната, която ядете, в енергия. По-конкретно, порция сьомга от 100 грама съдържа повече от препоръчителната дневна стойност на витамин B12, повече от 60 процента от препоръчителната дневна стойност на ниацин и повече от половината от препоръчителната дневна стойност на витамин B6, който е от решаващо значение за мозъчното развитие и поддържа нервната система и имунната система здрави.

2. Както и с други ключови витамини и хранителни вещества

Сьомгата съдържа калий, който помага за борба с подуването и регулира кръвното налягане; селен, който помага за здравето на костите и предпазва от рак; витамин D за силни кости; желязо за растеж; и антиоксидант, наречен астаксантин, който може да помогне за поддържане на мозъка, здравото сърце, кожа и нервна система.

3. Сьомгата може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт

Ако се притеснявате от сърдечно заболяване или инсулт, запасете се със сьомга. Научно доказано е, че е здравословна за сърцето храна, което означава, че яденето й често може да намали вероятността и от двете медицински състояния. Сьомгата може да понижи холестерола и кръвното налягане, да намали възпалението в артериите и да намали риска от сърдечни заболявания. Тя също така намалява риска от сърдечен удар и инсулт.

4. Сьомгата може да намали риска от когнитивен спад

Искате ли да поддържате ума си остър с напредването на възрастта? Яжте сьомга. Доказано е, че намалява риска от някои видове рак, както и когнитивен спад и заболявания, включително болестта на Алцхаймер. За да се възползвате от тези ползи, добре е да хапвате сьомга поне два пъти седмично.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay