5 признака, че не дъвчете храната си правилно

5 признака, че не дъвчете храната си правилно
Pexels

Бавното и старателно дъвчене е необходимо не само за действителното ядене и преглъщане на храната, но и за избягване на редица храносмилателни и здравословни проблеми. Нека разберем повече за това защо правилното дъвчене е от значение за вашето здраве, какво всъщност означава "достатъчно" (колко пъти трябва да дъвчете всяка хапка?), какво се случва, когато не го правите, и прости стратегии за подобряване навиците ви за дъвчене.

Значението на дъвченето за правилното храносмилане

Противно на общоприетото схващане, процесът на храносмилане не започва в стомаха; започва в устата. Първата стъпка от храносмилането е дъвченето, което едновременно намалява размера на храната и активира слюнчените жлези. Слюнката съдържа ензими като амилаза и липаза, които разграждат съответно въглехидратите и мазнините. Тя съдържа и слуз, която помага за свързването на хранителните частици и осигурява лубрикант за подпомагане на преглъщането. Освен това слюнката задейства производството на солна киселина в стомаха, като му помага да се подготви за идващата храна.

На днешно време обикновено се храним в движение и бързаме, в резултат на това не се замисляме колко добре дъвчем храната си, да не говорим за скоростта, с която го правим. Освен очевидната опасност от задавяне, недостатъчното дъвчене може да бъде скрит виновник зад различни неприятни проблеми.

1. Киселини

Всеки, който се е борил с киселини, знае, че това не е особено забавно. Както споменахме, дъвченето предизвиква производството на солна киселина в стомаха. Това подготвя стомаха да разгради храната. Но ако не дъвчете храната си достатъчно, в стомаха ви няма да има толкова много киселина, която да подпомогне правилното храносмилане. Комбинацията от малко стомашна киселина и несдъвкана храна може да причини газови мехурчета, които се издигат до хранопровода и гърлото, което води до киселини. 

2. Храносмилателни проблеми

Недостатъчното дъвчене е лоша новина за червата. Ето защо: докато храната се движи от стомаха към тънките черва, панкреасът отделя ензими, а жлъчният мехур освобождава жлъчката. И двата компонента допълнително разграждат храната, но могат да направят толкова много. Така че, ако хранителните частици са твърде големи (т.е. не са сдъвкани напълно), естествено срещащите се бактерии в червата ви могат да ферментират несмляната храна и да се размножат. Това може да причини подуване на корема, газове, лошо храносмилане и запек. 

3. Не усвоявате ключови хранителни вещества

Дъвченето помага на тялото да разгради въглехидратите, протеините и мазнините (т.е. макронутриентите или хранителните елементи, от които се нуждае тялото) в молекули, наречени съответно монозахариди, аминокиселини и мастни киселини. Тези молекули се абсорбират от тънките черва, където основно се извършва абсорбцията на хранителни вещества. Но когато храната не се сдъвква достатъчно, въглехидратите, протеините и мазнините няма да бъдат напълно разградени, което затруднява усвояването на тези хранителни вещества от тънките черва.

4. Преяждате често

Ако не дъвчете храната старателно, вероятно ядете твърде бързо, което може да доведе до преяждане. Системното преяждане е изключително опасно, тъй като увеличава риска от метаболитен синдром - състояние, характеризиращо се с централно затлъстяване, високи нива на холестерол, кръвно налягане и нива на глюкоза. Метаболитният синдром е сериозно състояние, тъй като може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак. 

5. Трудно ви е да се наслаждавате на храната си

Твърде бързото дъвчене може да попречи на чистото удоволствие от храненето. За разлика от това, когато ядете и дъвчете внимателно, можете да ангажирате всичките си сетива [и да забележите] как изглежда храната, как мирише, нейната текстура и какъв е вкусът ѝ. Това не само ще ви помогне наистина да се насладите на храната, но и ще улесни стомаха ви да определи кога сте се нахранили.

Съвети за по-здравословни навици, свързани с дъвченето

Дъвчете всяка хапка около 20 до 30 пъти

Средно храната трябва да се дъвче около 30 пъти преди преглъщане, но точният брой зависи от консистенцията на храната. 

Дъвчете, докато храната ви стане на каша

Не прекалявайте с това и не се напрягайте да преброите точния брой сдъвквания за всяка хапка. Това, което е най-важно, е да се опитвате да дъвчете, докато храната се втечни. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay