5 начина да кажем "НЕ" без да нараним някого

Да откажем понякога може да се окаже трудна задача, особено когато човекът, на когото трябва да кажем "НЕ” е наш близък. В крайна сметка, има моменти, в които трябва да бъдем решителни и да поставим себе си на първо място като откажем да направим нещо, което не искаме или ще се отрази зле на нас или на околните. Не забравяйте това важно правило, все пак всеки има правото да каже "НЕ", когато сметне това за правилно. Дори да искате да помогнете, ако не се чувствате добре или сте уморени, няма да бъдете пълноценни и ще предпочетете да откажете вместо да разочаровате някого. Приготвили сме кратък списък с ефективни препоръки, които ще ви помогнат да се научите да отказвате, но и да бъдете правилно разбрани, без да оставите лоши чувства у някого:

Обяснете намеренията си

Представете си следната ситуация: Тъкмо сте приключили със списъка си със задачи и сте много уморени от дългия работен ден. Телефонът звъни и приятел отправя молба, за да му помогнете с работа, за която има да подготви презентация. Ако се съгласите, знаете, че няма да бъдете максимално съсредоточени и ефективни в съветите и насоките си, заради умората и вероятно ще провалите проекта на приятеля си. В този случай да кажете "НЕ” и да му обясните ситуацията е по-разумният вариант, за да не подведете човека, който разчита на вас. Понякога не е от най-голямо значение какво казваме, а как го казваме. Въпреки, че отказвате останете със спокоен тон и бъдете търпеливи. Ако ви е трудно да кажете "НЕ” директно можете да използвате "ще ми се да можех, но…” или да обясните по друг начин намеренията си. Изразете увереността си, че вашият приятел ще разбере в каква ситуация се намирате и по този начин няма да го нараните или да го накарате да се почувства предаден. Винаги приоритизирайте собственото си ментално и физическо здраве.

"Да се видим някой друг път…”

Това е добър начин да откажете любезно предложение за среща. Ако наистина ви се налага да пропуснете уговорка или да я преместите насърчете промяната. Предложете ден, който  е удобен за вас, когато проявите инициатива няма да обидите никого. В крайна сметка, всеки има задачи и крайни срокове, никой няма да ви се разсърди.

"Нека да ти кажа по-късно какво мисля за това…”

Не е нужно да бъдете груби, ако някой ви предложи директно, нещо което не желаете да приемете. Можете да поискате време, в което да помислите. Дори да искате да се съгласите, когато поискате време ще можете да обмислите предложението добре. Все пак, когато обещаете да пишете или да се обадите на някого и не го направите, ще бъде грубо. Ако мислите, че може да забравите по-добре си запишете някъде. В отношенията между хората малките неща показват колко уважаваме другите.

Предложете алтернативен вариант

Когато знаете, че няма да имате възможност да сте в определен час на определено място, направете други предложение. Можете да сте полезни и да допринесете за съответното събитие по друг начин. Удачен пример в тази ситуация е, ако ваш приятел ви помоли да го научите на нещо, което умеете добре. Ако сте много зает или не можете да отделите време, предложете му статии, видео уроци и информация, от която сте се учили самите вие. След това ще можете да се включите в удобно за вас време и ще му помогнете. Уверете се, че алтернативите, които му предлагате си заслужават времето и усилията и няма да загубят неговото време.

Кажете "може би”

Когато кажете "може би” не се ангажирате със съгласие. Това ви дава възможност да се откажете, ако видите, че няма да успеете. Въпреки това, трябва да се постараете да бъдете честни. Не казвайте "може би", ако знаете, че няма как да успеете. Кажете го само когато мислите, че има по-голяма вероятност да се включите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay