Източните практики, като традиционната китайска медицина и аюрведическата медицина използват подправките като част от лечение от хиляди години. Ето кои са моите фаворити.
Куркума. Тя ми е любима. Ако трябва да избирам една подправка, която да е част от ежедневното ми хранене, това ще бъде куркумата. Тази подправка с цвят на горчица съдържа биоактивни съединения, които имат мощни лечебни свойства, включително мощни акнтиоксиданти. Освен това е и естествено противовъзпалително заради основната си съставка куркумин. Подправката е част от семейството на джинджифила. Доказано е, че куркумата предпазва от настинка и грип, като стимулира имунната ви система, намалява артритната болка, облекчава храносмилателните проблеми, предотвратява развитието на рак, засилва паметта и повишава настроението. Започнете сутрините си с чай от куркума с лимон. Просто сложете супена лъжица куркума, супена лъжица пресен лимонов сок и чаена лъжица мед в голяма кана. Добавете вряща вода и разбъркайте.
Кимион. Друга подправка, подобряваща храносмилането, е кимионът. Той е друга естествена противовъзпалителна храна.
Кайенски пипер. Този пикантен лют червен пипер служи за потискане на апетита, повишава циркулацията на кръвта и подсилва имунната ви система. Пиперът съдържа капсаицин, растително съединение, имащо болкоуспокояващо действие. Той също така съдържа витамин С, В6, калий, манган и други флавоноиди. Този пипер е алкално балансиращ храносмилателната ви система и доказано подпомага храносмилането и намалява главоболието. Можете да го добавяте към чили, доматен сос и супи.
Черен пипер. Той е естествено противовъзпалително средство. Можете да добавите подправката към почти всяка пикантна рецепта. А може и да я използвате в чай, заедно с лъжичка куркума. Сварете малко вода, добавете торбичка черен или зелен чай, 2 чаени лъжички куркума, половин лъжичка смлян черен пипер и една чаена лъжичка мед. Сложете всичко в подходящ съд и изчакайте 5 минути преди да консумирате. И черният, и зеленият чай са известни, че помагат при борбата на тялото ви с вирусите.
Чесън на прах. Чесънът съдържа алицин, който му придава антибактериални и антивирусни свойства. Освен това е противогъбично и антипаразитно средство. В натоварените седмични дни, сотирайте зеленчуци по ваш избор с малко нарязано пилешко месо и добавете костен бульон и много чесън на прах.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
1 | 0 |