5 ползи на корена от репей

Открит в Северна Азия и Европа, коренът от репей се превръща в основен продукт в много култури, благодарение на своите лечебни цели. С вид, подобен на морков или пащърнак, растението има безброй ползи.

5 ползи на корена от репей

Любопитното е, че различните части на растението имат различни терапевтични ползи. Да, листата и семената репей имат своите предимства, но цялото богатство от полезни вещества е събрано в корена на растението. Смята се, че коренът е резервоар от минерали и витамини, защото те се абсорбират директно от земята. Коренът от репей е храна и лекарство. В китайската медицина се използва за лечение на треска, кашлица и възпалено, червено подуто гърло.

Ето кои са 5-те ползи на чая от репей заради които си струва да го включите в менюто си:

  1. Известно е, че коренът се бори с често срещани кожни проблеми като екзема, акне и псориазис, благодарение на естествените му антибактериални и противовъзпалителни свойства.
  2. Той е богат на антиоксиданти. Това са вещества, които помагат на тялото ви да се бори активно с болестите. Съдържат се в големи количества още в боровинките, черешите и кафето.
  3. Коренът може да помогне със справянето с високото кръвно налягане, тъй като има релаксиращ ефект върху кръвоносните съдове в допълнение към понижаването на холестерола в кръвта. Може би точно поради тази причина много традиционни за азиатската кухня храни, съдържащи говеждо и свинско месо, имат в съдържанието си и корен от репей, за да се балансират мазнините на ястието.
  4. Коренът може да бъде афродизиак. Проучване, проведено засега само върху плъхове, предполага, че коренът може да служи като афродизиак. Така че ако търсите нещо, което на разпали естествено страстта ви, спрете се на корена от репей.
  5. Коренът е с високо съдържание на фибри. 100-грамова порция от репей съдържа около 3 грама фибри, а това е около 12% от дневния ви препоръчителен прием. Фибрите са от решаващо значение за здравето на храносмилателния тракт и червата, защото се хранят с добри бактерии в червата, като същевременно помагат на храната да се придвижи лесно през червата ви.

Потенциални странични ефекти от употребата на корен от репей, които трябва да знаете:

Въпреки че коренът е безвреден, той не е подходящ за всички и това е нормално. Трябва да се избягва от хора, имащи проблеми с кръвосъсирването, тъй като може да увеличи риска от упорито кървене при евентуално нараняване.

Бременните и кърмещите жени също трябва да внимават с употребата на корена, тъй като липсват достатъчно проучвания, които да потвърждават безопасната му употреба от дамите.

Известно е, че коренът понижава кръвната захар, така че диабетиците трябва да избягват редовната му употреба.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay