5 храни, които трябва да избягвате, за да имате здрави черва

5 храни, които трябва да избягвате, за да имате здрави черва

Проблемите с храносмилателната система могат да бъдат ужасяващо неприятни. Независимо дали имате хронични проблеми с червата от години или не сте запознати с неволите на микробиома, едно нещо е ясно – важен компонент от цялостното ни здраве се определя от полезните бактерии, които живеят в червата ни, известен още като нашия микробиом.

Храната е в основата на всичко, затова вижте кои храни трябва да избягвате, за да имате здрави черва!

Месо

Диетите, състоящи се основно от животински протеини и мазнини (като кето и палео), се рекламират като цялостно по-здравословен начин на хранене. За съжаление, те не правят много, за да поддържат здравето на микробиома – което изисква значително количество растителни влакна, известни като пребиотици, за да произвеждат необходимите хранителни вещества за нашето здраве. Тези пребиотици създават късоверижни мастни киселини, витамини и естествени антибиотици, които ни предпазват от патогени. Щадящата микробиома диета е с високо съдържание на растения и използва здравословни животински протеини като гарнитура.

Захар

Захарта печели лошото си име заради празните си калории, които могат да доведат до наддаване на тегло. Но на по-дълбоко ниво захарта трябва да се избягва поради вредното въздействие върху чревните бактерии и възпалението. Специалистите твърдят, че захарта подхранва разрушителните щамове бактерии, позволявайки им да се разраснат и да се превърнат в нездравословен процент от микробиома.

5 храни, които трябва да избягвате, за да имате здрави черва

Растителни пестициди

Микробиомът е силно чувствителен към химикали, токсини и пестициди - особено тези, идващи от храната и водата, които консумираме. Ако имате чувствителни черва, избягвайте храни, които може да са били изложени на растителни пестициди. Избирайте органични плодове и зеленчуци, придържайте се към консумацията на животни, отгледани без хормони и пийте филтрирана вода.

Млечни продукти

Докато млечните продукти могат да бъдат полезни за някои, за тези с алергия или непоносимост, яденето им води до възпаление, перфорация на червата и реакции, които могат да засегнат имунната система. Много хора се ги премахват за определен период от време и ги въвеждат отново по-късно. Същото важи и за глутена: той не е вреден за вас, но ако имате алергия или чувствителност, отказването от него е необходимо, за да поддържате добро здраве на червата.

5 храни, които трябва да избягвате, за да имате здрави черваPexels

Добавки, консерванти, хранителни оцветители и рафинирани растителни масла

Тази последна група е съставена от вредни продукти, всички от които водят до възпаление дисбаланс в чревната система. За да поясним, рафинираните растителни масла се отнасят за соя, царевица, слънчоглед и памучно семе, а не здравословни масла като зехтин и авокадо.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay