6 бързи начина да се справите със запека

6 бързи начина да се справите със запека

Запекът е един от най-често срещаните проблеми, свързани с храносмилането. Обикновено се дължи на неправилното хранене и заседналия начин на живот. Друга често срещана причини е дехидратацията или не пиенето на достатъчно вода. Ето как да се справите с този досаден проблем бързо и лесно:

1. Пийте чай с мед и лимон

Направете чай, като добавите мед и лимон във вода. Медът е слабително средство, а също така помага да се намали киселинността на чая, причинена от лимона. Лимонът действа като естествен стимулант за храносмилателната система и помага при изхвърлянето на токсините от тялото.

2. Пийте много вода

Мъжете трябва да пият най-малко 3,7 литра вода, а жените- 2,7 литра вода на ден. Твърдите и сухи изпражнения са най-честата причина за запек и пиенето на достатъчно вода ще поддържа тялото добре хидратирано и ще улесни преминаването на изпражненията. Водата и плодовите сокове са най-добрите средства за борба със запека. Соковете от круша и ябълка са леки естествени слабителни средства, така че са най-добрият избор.
Избягвайте кофеиновите напитки и газираните напитки, тъй като те са диуретици и вместо да хидратират тялото ви, те всъщност ще подпомогнат изхвърлянето на течности.

3. Яжте храни, богати на фибри

Храните, богати на фибри, действат като естествено слабително средство. Трябва да включите поне 20-35 грама фибри в ежедневното си меню, за да може процесите в тялото ви да се случват нормално. Храни, които са богати на фибри, са брюкселско зеле, ябълки, смокини, трици, черен боб и много други.

4. Яжте сини сливи

Не само че сините сливи са богати на фибри, но съдържат и сорбитол, това е вещество, което облекчава запека по естествен начин. В 100 грама сини сливи има 14,7 грама сорбитол. Важно е обаче да не прекалявате със сливите.

5. Билки и ленено семе 

Билки като ленено семе, сминдух и псилиум имат слабително действие и омекотяват изпражненията. Яжте тези неща и пийте много вода, ако страдате от запек. Освен това има и чайове с тези добавки, можете да опитате и тях.

6. Включете кисело мляко в диетата си, но избягвайте другите млечни продукти

Киселото мляко съдържа бактериите Bifidobacterium longum и Bifidobacterium animalis, които подпомагат храносмилателната система. Когато имате запек обаче избягвайте другите млечни продукти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!   

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay