6 храни, които помагат да се отървете от тъмните кръгове под очите

6 храни, които помагат да се отървете от тъмните кръгове под очите

Липса на сън, стрес, хранителни алергии, проблеми с щитовидната жлеза, недостиг на витамини или обикновената генетика, това са едни от най-честите причини за тъмните сенки под очите!

Всички сме се сблъсквали с този проблем в някакъв момент от живота си - събуждаме се един ден и изглеждаме като братовчед на миеща мечка след дълга нощ - но за някои от нас проблемът може да бъде дълготраен и сме доста безсилни да се справим. Разбира се, прикриването може да се окаже временно решение. За да се освободите от тези тъмни кръгове, трябва да отстраните основния проблем.

Един от най-добрите начини за отстраняване на проблема е чрез промяна на диетата ви, за да включите повече храни, които могат да се справят с проблема. Ето 6 храни, които могат да ви помогнат да се отървете от естествените кръгове под очите.

1. Храни, богати на желязо и В12

Дефицитът на витамини или минерали, особено при жените, вероятно се дължи на липсата на желязо в диетата им. Тъй като лошата окисленост в телесните тъкани, произхождаща от неадекватни нива на желязо и В12, кара кръвта да се съсирва в съдовете, потъмняването под очите често е един от първите симптоми на дефицит на желязо и В12.

Американският институт за превантивна медицина препоръчва диета, богата на листни зеленчуци, постно червено месо (риба, стриди, говеждо месо и птици), както и зърнени с желязо зърнени култури (тези, съдържащи пшеничен зародиш). Това е особено за тези, които нямат желязо и В12, както и за пациенти с диагноза анемия.

2. Зелен чай

Изследователите са открили, че зеленият чай е много добър стимулатор на кръвообращението. Наред с това, е полезен за избавяне на неприятните тъмни кръгове, това може да доведе и до подобрена функция на кръвоносните съдове. Това може потенциално да намали риска от инсулти и инфаркти, като се има предвид, че кръвоносните съдове са тези, които са отговорни за пренасянето на кръв в цялото тяло.

Освен да пиете зелен чай, друг начин, който би могъл да бъде полезен, е, когато го поставите върху очите си като студен компрес. Това може да помогне за облекчаване на подпухналостта в очите и да ги освежи, благодарение на противовъзпалителните и стимулиращи кръвта свойства на зеления чай.

3. Авокадо

Вашите сенки под очите може да са причинени и от дехидратация. Дехидратацията може да бъде предизвикана от няколко фактора, включително времето, стреса, здравословните условия или дори неадекватната консумация на вода. Авокадото може да бъде един от най-добрите методи за хидратация на кожата.

Освен че можете да ядете авокадо по най-различни вкусни начини, можете да го използвате и в подмладяваща маска за лице! Това може да помогне за възстановяване на естествената влага и еластичност на кожата ви, както и да стимулира кръвообращението в областта под очите ви.

За да направите обикновена маска за лице, комбинирайте един узрял плод с половин чаша овесени ядки и 2 супени лъжици мед. Нанесете върху лицето и оставете да почива 15 минути. След това можете да го измиете и да използвате почистващ препарат и овлажнител, както обикновено.

4. Витамин-К за кожата

Витамин К е много ефективен и популярен коагулант. Ето защо храни, богати на витамин К, биха могли да бъдат отговорът на проблема ви под очите и същата причина, поради която се използва в производството на много козметични кремове и лосиони, произвеждани за търговската мрежа.

Хубаво е, че богатите на витамин К храни не са трудни за намиране! Можете да получите дневната си доза от няколко източника, включително ягоди, листни зеленчуци като спанак, черен дроб, брюкселско зеле, моркови и броколи.

5. Картофи

Картофите наистина са изключително универсални и не говорим само за всички вкусни начини, по които бихте могли да ги наготвите. Картофите могат да се използват и като лекарство за тъмни кръгове под очите.

Картофите доставят антиоксиданти и витамин С върху кожата, заобикаляща очите, когато се режат и поставят отгоре. Тъй като картофите запазват студенината наистина добре, можете също така да ги охладите във фризера за няколко минути, преди да ги поставите върху очите си. Това може да помогне за облекчаване на възпалението на кръвоносните съдове под очите, което води до намаляване на подуването и изсветляване на областта.

6. Краставици

Краставиците, поставени на очите, са известни като популярен метод за охлаждането и осигуряване на известно освежаване, но знаете ли, че те са много повече от просто бърз трик?

Те осигуряват няколко ползи за здравето, тъй като са богати на антиоксиданти като изоскопарин, кукурбитацини, витексин и ориентин. Те също са богати на витамини С и К, които са ефективни за източване на натрупаната под очите течност. Освен това, те оказват въздействие на цвета, което означава, че изчезват тъмните кръгове!

Използвайте няколко резена охладени краставици в хладилника си, така че да можете да ги използвате, когато имате нужда. Минимум 10 минути на ден могат да доведат до привидно чудотворни резултати!

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay