6 ежедневни навика, за да тренирате мозъка си да бъде по-щастлив

6 ежедневни навика, за да тренирате мозъка си да бъде по-щастлив
Pexels

Ако мислите, че на вас просто не ви е писано да бъдете щастливи и че радостта просто е извън вашите ръце, има някои сериозни поведенчески невронауки, които ще променят мнението ви за добро (буквално). Да, някои хора изглежда са родени под щастлива звезда. Други пък успяват да "избират" щастието дори в трудните моменти, а трети просто са се примирили с факта, че няма да бъдат щастливи. 

Разликите между уникалните нива на щастие на индивидите се обясняват най-добре чрез "сложно взаимодействие между… генетична предразположеност и неговата или нейната среда", според Доклада за световното щастие от 2022 г.

Но дори извън нашата ДНК и външни обстоятелства, всички имаме силата в себе си да бъдем по-щастливи. 

Силата на навиците 

Можете да бъдете по-щастливи без магически сили. Но как? "Изборът" на щастието е един от начините да мислим за него, но това го прави по-лесно и по-непосредствено, отколкото е за повечето хора. Обикновено не е толкова просто.

Увеличаването на чувствата на радост и щастие по устойчив начин се крие в силата на навиците.

Навиците се формират, когато повтаряме поведение. Те се вграждат в нашите невронни връзки, в базалните ганглии. Съзнателното възприемане на навици и внимателното обръщане на внимание на техните приятни ефекти използва силата на съществуваща положителна система за възнаграждение в мозъците ни. Когато дадено поведение предизвика положителна емоционална реакция, е вероятно да си спомним това и да го направим отново. Осъзнаването как нещо ни кара да се чувстваме добре може да ни помогне да развием нови положителни навици.

Mикронавиците са истинският ключ към повишаване на щастието (и неговото запазване). Практикуването на леки, реалистични, ежедневни поведения и дейности може, с малко последователност и ангажираност, всъщност да пренастрои мозъка ви, за да изпитва повече радост, да бъде по-щастлив. 

Навици за повишаване на щастиетo

1. Правете 5 добри дела всеки ден

Изпратете на приятеля си забавно текстово съобщение, обадете се на дядо си, напишете положителен коментар под публикация в Instragram, съберете боклук от улицата, занесете лате на портиера. Не е нужно да правите някакви големи жестове. 

2. Фокусирайте се върху благодарността

Как? Направете го директно: Запишете нещата, за които сте благодарни, кажете ги на глас, мислете за тях, когато се събудите сутрин. Благодарността е антидот срещу стреса. Можем да се настроим към по-положителна траектория за деня, ако започнем сутринта с благодарност.

3. Докосвайте се до природата всеки ден

Излизайте навън всеки ден и оставете естествената светлина, звуците, миризмите и околната среда да понижат стреса ви и да повдигнат духа ви. Излезте навън, наслаждавайте се на гледките и зеленината, като отворите всичките си сетива. 

4. Преосмислете негативните събития

Лошите неща се случват и ще продължат да се случват. Признайте болката, неудобството, гнева. Но след това работете усилено, за да промените гледната си точка, като откриете ползата от цялото това нещо. 

5. Радвайте се положителните събития в живота на хората около вас 

Потърсете и активно слушайте истории за това какво върви добре в живота на другите хора. Макар че може би си мислите, че това ще ви натъжи, би трябвало да ви мотивира да потърсите положителното и в своя живот.

6. Потвърждавайте най-важните си ценности

Ако нашите действия и житейски решения не са в съответствие с нашите най-дълбоки ценности, щастието няма как да ни сполети. Припомнете си какво цените най-много на света, след което направете равносметка дали живеете според ценностите си или не. Ако отговорът е "не", дайте всичко от себе си, за да промените това. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay