6 неща, които вероятно не знаете, че се случват по време на менструалния цикъл

6 неща, които вероятно не знаете, че се случват по време на менструалния цикъл

Повечето жени знаят доста неща за менструацията си. Например, че по време на месечният цикъл има промени в хормоните, че забременяването по време на менструация е напълно възможно или че можем да качим цели 2-3 килограма в дните около менструация. Но всъщност със тялото се случват още интересни неща през този период.

Ето няколко такива: 

1. Хипокампусът увеличава размера си 

Проучване показа, че когато нивата на естроген се повишат, хипокампусът нараства по размер. Тези промени в мозъка всъщност засягат поведението на жените. Именно на това се дължат промените в настроението, повишената раздразнителност и други. 

2. Хормоните влияят на тялото различно в зависимост от седмицата

Хормоните имат важна роля в тялото ви. Обикновено менструалният цикъл изглежда така:

През първата седмица нивата на естроген започват да се повишават и започвате да се чувствате по-добре.

През втората седмица се чувствате най-добре и нивата на тестостерон се повишават за кратко. През този период либидото е доста по-високо. 

През третата седмица нивото на естроген намалява драстично, а прогестеронът се увеличава. Повечето жени имат промени в настроението и чувстват силна умора. 

На четвъртата седмица естрогенът и прогестеронът намаляват и някои жени започват да страдат от предменструален синдром (ПМС). 

3. Менструалните спазми всъщност могат да променят структурата на мозъка на жените

Учените казват, че менструалните спазми засягат между 20% и 90% от подрастващите момичета. Може да продължат до 72 часа. Друго проучване показва, че жените, които съобщават за менструална болка, показват намаляване на обема в областите на мозъка, които участват в сензорната обработка и регулирането на ендокринната функция. Ако чувствате, че сте започнали да се представяте по-зле на работа, може би причината за това са менструалните спазми. 

4. Менструалните спазми могат да се изместват

Менструалната болка може да се движи по цялото тяло. Съвсем възможно е да изпитвате спазми в краката или ръцете си, например. 

Освен това загубата на основни минерали по време на период (като желязо, магнезий и калий) изтощава тялото и мускулите реагират със спазми или крампи. 

5. Вашият менструален цикъл може да повлияе на гласа ви

Това не е добра новина за певците, но проучване показва, че по време на менструацията може да изпитате предменструален вокален синдром, което означава загуба на гласова сила и намалена способност за пеене.

6. Симптомите се влошават при лошо време 

Според лекарите, жените се оплакват от влошаване на симптомите през зимата. Студеното време също може да окаже влияние върху продължителността на цикъла. През лятото цикълът е по-кратък с 0,9 дни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay