6 ползи от рибеното масло, за които трябва да знаете днес

6 ползи от рибеното масло, за които трябва да знаете днес
Александра Любова

Рибеното масло е приветствано като задължителен компонент в препоръчителния хранителен прием от диетолозите, а фармацевтичната индустрия красноречиво говори за неговите чудотворни ефекти върху здравето на сърцето, подобряването на тена на кожата и растежа на косата и многобройните му други предимства. Добавката се популяризира като богата на хранителни вещества, незаменима съставка поради основния си компонент - омега-3 мастна киселина - заредена с основни полезни вещества, необходими за изграждането и поддържането на цялостното здраве.

Притеснявате се, че приемът ви на риба е по-малък или почти никакъв? Ако да, добавките с рибено масло са отговорът на вашите неволи. Предлагани на пазара като полезна естествена здравна добавка, капсулите с рибено масло са широко популярни по целия свят. Но наистина ли трябва да приемаме тези хапчета външно, за да осигурим оптимален прием на омега-3 мастни киселини? Ето всичко, което трябва да знаете за рибеното масло и неговите възможни ползи за здравето.

Какво представлява рибеното масло?

С прости думи, рибеното масло не е нищо друго освен мазнина или масло, извлечено от рибената тъкан. Смята се, че видовете риба, включително херинга, риба тон, сьомга и скумрия, съдържат максимални нива на маслото. Освен това има специфични видове риба, които се използват за извличане на масло като черен дроб на треска. Както бе споменато по-горе, основната съставка тук са омега-3 мастни киселини. Ако разложите допълнително това хранително вещество, ще откриете три вида компоненти — ейкозапентаенова киселина (EPA), докозахексаенова киселина (DHA) и алфа-линолова киселина (ALA). Докато EPA и DHA се намират в мазната риба, ALA се намира главно във вегански източници на храна.

Омега-3 присъства във всички ключови тъкани на тялото, особено в мозъка, ретината и дори в сперматозоидите. Те са в клетъчните мембрани, покриващи тези тъкани.

Но трябва да консумирате рибено масло не само заради омега-3 мастните киселини, но и защото е пълно с основни минерали, включително витамини А и D в различни количества в зависимост от вида на консумираната риба.

Най-добрите растителни алтернативи на рибеното масло

Докато яденето на мазна риба е един от най-добрите източници за задоволяване на нуждите от RDI от омега-3 мастни киселини, хората, които следват веган или вегетарианска диета, могат да изберат алтернативи на растителна основа, за да получат тези хранителни вещества. Най-популярните са, разбира се, рапично масло и ленено семе. Освен това, семена от чиа, брюкселско зеле, масло от водорасли (масло, извлечено от няколко вида водорасли), конопено семе и орехи са други източници на омега-3 мастни киселини.

Важен факт, който трябва да запомните е, че тези веган опции съдържат само ALA тип омега-3 мастна киселина, която не е активна в тялото и се превръща в другите два вида омега-3 мастни киселини — EPA и DHA. Човешкото тяло може да преобразува само 5 процента от ALA в EPA и по-малко от 0,5 процента в DHA. Това означава, че тези, които следват веганска диета, трябва да консумират по-големи порции от тези растителни храни, отколкото хората, които ядат риба, за да получат достатъчно количество омега-3 мастни киселини.

Вероятни ползи от рибеното масло и неговите добавки

Популярността на рибеното масло е безспорна в света на храненето, но откъде започна всичко? През 1971 г. група датски изследователи се натъкват на общност на остров в Гренландия, която има по-нисък холестерол и по-нисък процент на сърдечни заболявания в сравнение с хората, живеещи в Дания. Учените излязоха с теория, че по-големите количества морски дарове, консумирани от тези инуити, са причината за отличното им сърдечно здраве.

Тази теория не е напълно вярна, тъй като според проучване, проведено от Brigham and Women's Hospital през 2010 г., приемът на други омега-3 добавки също намалява риска от сърдечен арест. Макар и не напълно според това проучване, той намалява с 19 процента при хората, които консумират по-малко количество риба в диетата си, но приемат други добавки.

Въпреки това, не може да се отрече, че рибеното масло като добавка наистина има много предимства. Ето и други ползи за здравето от рибеното масло.

Добро здраве на сърцето

Според проучване на Националната библиотека по медицина, проведено през 2017 г., хората, които консумират рибено масло, имат по-нисък холестерол, по-ниски триглицериди, понижено кръвно налягане и по-малко отлагане на плаки около артериите.

Гъвкава и блестяща кожа

Консумацията на омега-3 киселини може да помогне за стареенето на кожата. Също така е препоръчително да добавите този компонент локално като част от вашата рутинна грижа за кожата, за да поддържате здрава кожа и да лекувате заболявания като псориазис и дерматит.

Поддържа пренаталното здраве

От съществено значение е да включите добавки с омега-3 и рибено масло, ако сте бременна, защото те са свързани с развитието на мозъка на плода. Според проучване, проведено от The Journal Of Nutrition през 2018 г., продължаването на този прием през годините на кърмене гарантира добро зрение и по-малко алергии за вашето новородено.

Помага при възпаление

Рибеното масло има лъвски дял в лечението на ревматоиден артрит. Освен това приемането на добавки с рибено масло може да помогне на хора, изправени пред хронично възпаление поради затлъстяване или диабет.

Помага за подобряване на зрението

На възрастните хора с по-слабо зрение се препоръчва да приемат добавка с рибено масло, тъй като помага за подобряване на зрението им. През 2016 г. е проведено проучване, посветено на целева група пациенти, страдащи от свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). Наблюдавано е, че са показали положителни резултати след прием на висока доза рибено масло.

Помага при депресия

Знаеше ли? Мозъкът се състои от 60 процента мазнини, по-голямата част от които представляват омега-3 мастни киселини. Това е причината, поради която рибеното масло се препоръчва за намаляване на симптомите на редица психотични разстройства, вариращи от шизофрения до биполярно разстройство. Не само това, казва се, че рибеното масло помага при разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) при деца. Пациентите, диагностицирани с депресия, също се съветват да приемат омега-3.

Фактори, които трябва да имате предвид, преди да се запасите с добавки с рибено масло

Тези, които са алергични към морски дарове или миди, не трябва да консумират добавки с рибено масло без консултация със здравни специалисти. Също така, ключов фактор, който трябва да имате предвид, е, че производството на добавки с рибено масло не е стандартизирано и следователно човек не е наясно с използваните пропорции и съставки.

Друг проблем е, че обичайната диета, популяризирана от западната култура, включва много диетични храни с омега-6 мастни киселини, заменяйки диетата, богата на омега-3 мастни киселини. Това непропорционално съотношение на мастни киселини може да доведе до здравословни усложнения. Най-добре е да се консултирате с диетолог и да начертаете плана си за диета с него, преди да включите каквито и да било здравословни добавки в диетата си.

Въпреки че има много шум около ползите от добавките с рибено масло, лекарите препоръчват, че е най-добре те да се консумират като пълноценна храна. Препоръчително е да включите мазна риба в диетата си веднъж или два пъти седмично. 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay