6 проблема, свързани с подмишниците, които са знак за здравословен проблем

6 проблема, свързани с подмишниците, които са знак за здравословен проблем

Хората постепенно свикват с факта, че трябва да се грижат правилно за себе си, за да поддържат добро здраве и да предотвратяват възможни заболявания. Обръщаме достатъчно внимание на някои части на тялото, но много често пропускаме малки зони, като подмишниците. Има проблеми, свързани с подмишниците, които издават здравословни проблеми. 

Ето симптоми, свързани с подмишниците, които не бива да пренебрегвате:

1. Миризма

Миризмата в областта на подмишниците е естествено явление. Това се случва заради бактериите, които растат в зоните, в които се потим. Въпреки това, всички знаем, че можем лесно да се справим с миризмата- душ и дезодорант. Но ако тази миризма е по-упорита и не можете да се отървете от нея, вероятно имате някакъв проблем. 

Необичайната миризма, която не може да бъде премахната дори след душ, може да бъде сигнал за хормонално разстройство и нарушение на щитовидната жлеза. Ако тази миризма прилича на аромата на "изгнили плодове" или "лак за нокти", това може да е сигнал за кетоацидоза - загубата на способността на организма да метаболизира захарта.

2. Сърбеж

Чувството на сърбеж в областта на подмишницата след бръснене е нормално, поради растежа на нови косми. Но ако сърбежът не спира, това е още един сигнал, че в тялото ви става нещо нередно.

Силно дразнене може да бъде причинено от реакцията на кожата към самобръсначката, дрехите и веществата, които се съдържат в кремовете или дезодорантите. Заедно със сърбежа се появяват червени петна и мъртва кожа. Ако това се случи, има шанс кожата ви да има гъбички, които трябва да бъдат лекувани от лекар.

3. Обриви

Средата в зоната на подмишниците обикновено е топла и влажна. Това е страхотна среда за развиване на бактерии. Трябва да се обърнете към лекар, ако имате сърбеж, зачервяване и обрив. Такива кожни реакции също могат да бъдат причинени от триене от дрехи, климат или алергии.

4. Болка

Болката може да се появи поради тежкия физически труд след интензивна тренировка или след извършване на тежки физически действия. В тези случаи тя е временна и скоро ще изчезне. Ако обаче болката ви продължава доста време (например няколко дни), трябва да потърсите консултация от лекар. Въпреки че това се случва рядко, тази болка може да сигнализира за образуването на тумори в лимфните възли.

5. Бучки

Лимфните възли, разположени в подмишниците, са напълно невидими. Но ако забележите някакво подуване, това означава, че вашите лимфни възли се опитват сами да се борят срещу някои новопоявили се инфекции. Ситуацията ще се нормализира без външна намеса след известно време.

Въпреки това, трябва да се консултирате с лекар, ако възпалението не е изчезнало само в рамките на една седмица. Това може да бъде тревожен признак, тъй като подутите лимфни възли са сигнал за сериозна инфекция и понякога дори за рак.

6. Прекомерно изпотяване

Нормално е да се потите много, ако имате интензивна физическа активност, но не и ако седите, ходите или спите. Хиперхидрозата може да показва дисфункция в нивата на хормоните, които могат да бъдат сигнал за началото на менопаузата. Освен това, прекомерното изпотяване е един от признаците на диабет и подагра.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay