6 храни, които причиняват подпухналост на очите

6 храни, които причиняват подпухналост на очите

Спите добре през нощта, но въпреки това се събуждате с подпухнали очи? Е, не винаги липсата на сън е причината за подпухналост, понякога храната е виновна...

Ето кои са храните, които причиняват подпухналост на очите:

Консервирани храни

Консерви като нахут и черен боб имат много натрий в тях, който се използва за процеса на консервиране. Това може да доведе до много здравословни проблеми и подпухналите и подути очи са само един от тях. Затова преди да ги ядете или готвите, ги изплакнете обилно, за да премахнете излишния натрий.

Домати

Доматите принадлежат към групата на растенията, които съдържат соланин. Соланинът причинява възпаление и подпухналост. Така че, ако редовно имате подпухнали очи, опитайте да премахнете доматите от менюто си. 

Хляб

Ако сте алергични към пшеница, ечемик или ръж или имате непоносимост към глутен, яденето на всичко, направено от тези неща, може да причини подуване. В тези случаи ще трябва да се сбогувате с продуктите на основата на пшеница и да намерите други алтернативи.

Млечни продукти

Лактозната непоносимост е по-често срещана, отколкото хората могат да си представят. Около 65–70% от възрастното световно население има такава непоносимост. Така че, ако сте един от тези, чийто метаболизъм не харесва млечните продукти, избягвайте ги, за да избегнете излишно подуване. И не забравяйте, вашите любими сладоледи също са млечни продукти!

Захар

Захарта е една от най-възпалителните храни. Тя причинява възпаление по цялото тяло, но около очите се вижда най-много, защото кожата там е тънка и склонна към подуване. Също така, ограничаването на захарта или избягването й има много други ползи за здравето. Подсладителите също са опасни, когато става дума за причиняване на подуване.

Люти чушки

Подобно на доматите, лютите чушки също съдържат соланин. Но освен соланин, те съдържат и съединение, наречено капсаицин, което може да доведе до изгаряне и възпаление на тъканите. И това възпаление може лесно да се появи около очите ви.

Храни, които предотвратяват подпухването на очите

Магданоз

Магданозът помага на бъбреците при премахването на излишните течности от тялото. Така че, ако редовно имате подпухнали очи сутрин, опитайте се да включите магданоз в диетата си.

Овес

Ако торбичките под очите са редовен проблем за вас, започнете да ядете овесена каша за закуска. Една от причините за подпухналите очи може да бъде запека. Овесът е богат на фибри и спомага за облекчаване на движенията на червата, като по този начин намалява подпухналостта.

Авокадо

Вместо да го ядете, авокадото може да помогне за премахване на подпухналостта на очите, като го прилагате външно. Нарежете филийките авокадо, поставете ги над очите си и ги оставете там за около 10 минути. Тъмните кръгове могат да бъдат причинени от дефицит на витамин К, а авокадото е богато на този витамин.

Краставица

Поставянето на охладени резени краставица над очите е чудесен начин да освежите уморените си очи и да премахнете и торбичките.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay