7 признака, че миете косата си твърде често

7 признака, че миете косата си твърде често

Някои хора не могат да изкарат и един ден без да мият косата си, докато други я мият веднъж на няколко дни. И макар да изглежда, че измиването на косата ден след ден помага да остане чиста и здрава, всъщност е обратното. И ако започнете да забелязвате, че косата ви не изглежда особено добре, може да искате да внимавате за някои признаци, че графикът ви за измиване може да е твърде интензивен.

1. Забелязвате повече загуба на коса от обикновено

Въпреки че е напълно нормално да загубите малко коса под душа, измиването й твърде често и използването на твърде много шампоан може да повлияе на растежа й и в крайна сметка да доведе до падане на коса. Прекалено честото измиване с шампоан отстранява естествените масла, произведени от скалпа ви, засягайки микробиома му. Когато скалпът ви е в неравновесие, той забавя растежа на нова коса, прави косата ви по-крехка и може да доведе до загуба на коса. За да поддържате баланса на микробиома на скалпа, препоръчително е да използвате меки шампоани без сулфат и да разредите измиванията на косата си.

7 признака, че миете косата си твърде често

2. Имате много цъфнали краища

Редовното подстригване на косата може да ви помогне да държите цъфналите краища на разстояние, но навикът да миете косата си ежедневно може да саботира добрите ефекти на вашите подстригвания. Мократа коса е изключително крехка и склонна към накъсване, така че колкото повече я измивате, толкова повече цъфти. Измиването и агресивното изсушаване с кърпи изсмуква влагата от косата ви, което може да доведе до прекалено сухи краища.

3. Косата ви изглежда по-мазна от обикновено

Въпреки че шампоанът трябва да остави косата ви чиста, той всъщност може да я направи по-мазна. Когато измивате косата си твърде често, това води до свръхпроизводство на масла от скалпа, за да се рехидратира. Измиването на косата по-рядко е всъщност ключът към поддържането й за по-дълго време чиста и можете да тренирате мастните жлези да произвеждат по-малко масло, като постепенно изчаквате по-дълго между измиванията на косата.

4. Косата ви изглежда по-малко блестяща

7 признака, че миете косата си твърде често

Ако започнете да забелязвате, че косата ви изглежда жадна и е загубила блясъка си, има вероятност тя да се нуждае от почивка от миенето. Постоянната липса на влага може да повлияе на текстурата на косата ви, да я направи скучна и безжизнена. В допълнение към премахването на маслата от косата ви, шампоанът твърде често може също да доведе до натрупване на остатъци, което да накара косата ви да изглежда по-малко блестяща.

5. Цветът на косата ви избледнява бързо

7 признака, че миете косата си твърде често

Ако сте боядисали косата, обръщайки внимание колко дълго цветът остава жив, често може да покаже дали я миете твърде много. Прекалено честото миене може да притъпи цвета и да го накара да избледнее по-бързо. Препоръчително е да миете косата си на 2-3 дни и да използвате продукти, направени специално за боядисана коса.

6. Косата ви е хвърчаща

Ако косата ви е хвърчаща, това може да е още един знак, че я миете твърде често. Косата обикновено се поврежда поради оцветяване или топлина и измиването я прави още по-крехка. За да укротите хвърчащата коса, ограничете измиването до 2-3 пъти седмично и използвайте спрей за възстановяване, за да съживите косата си.

7 признака, че миете косата си твърде често

7. Косата ви се заплита лесно

Ежедневното измиване кара кутикулата на косата ви да остане отворена, което я прави по-суха и чуплива. Това от своя страна води до възли и заплитания в косата ви и когато я измиете, гребенът може да заседне, като още повече повреди косата ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay