7 храни за здрави бъбреци

7 храни за здрави бъбреци

Бъбреците не са първото нещо в нашия списък с приоритети, когато стане въпрос за здравословно хранене. Но се оказва, че можете да подобрите тяхното здраве, добавяйки няколко вкусни храни към диетата си. Това не са екзотични храни, а съвсем достъпни, които не биха натоварили бюджета ви излишно. Включването им в менюто ви действа като превантивна мярка за поява на бъбречно заболяване.

Изключително важно за здравето на бъбреците е ограничаването на солта в ястията, които консумирате. Трябва да намалите и консумацията на преработени храни, тъй като те са с високо съдържание на натрий и трансмазнини. Освен това болните бъбреци имат проблем с филтрирането на фосфор, така че се препоръчва по-слабата употреба на този минерал.

Ябълка – ябълката е най-здравословната лека закуска, която ще ви държи далеч от лекарския кабинет. Високото съдържание на пектин в плода помага за намаляване на рисковите фактори, свързани с увреждането на бъбреците.

Горски плодове – плодовете са страхотен източник на антиоксиданти и полезни хранителни вещества. Редица плодове могат да помогнат на бъбреците ви, като ягоди, боровинки, малини и др.

Цитруси – ако искате да имате здрави бъбреци – колкото повече витамин С си набавяте, толкова по-добре. Цитрусовите плодове, като портокали, лимони, съдържат този жизненоважен витамин в изобилие. Научни разработки сочат, че ежедневната консумация на вода с лимон намалява скоростта на образуване на камъни в бъбреците.

Зеле – това е зеленчукът, който е с най-ниско съдържание на натрий, което го прави чудесен избор за предотвратяване на бъбречни проблеми. Освен това съдържа множество полезни съединения и витамини за доброто състояние на организма ви. Най-подходящо е да не го подлагате на прекалена термична обработка, за да не загуби полезните си вещества.

Сладък картоф – зеленчукът е чудесен за консумация по-всяко време на деня. Високото съдържание на фибри в него подпомага и лесното губене на излишните килограми.

Листни зеленчуци – за да имате здрави бъбреци, задължително трябва да ги включите в менюто си. Те са суперхрана, която може да се открие изключително лесно, а същевременно съдържа много ценни за организма витамини и минерали.

Карфиол – неслучайно пюрето от карфиол е едно от най-предпочитаните за захранване на бебета. В зеленчука се съдържат в изобилие витамин С, фибри и фолиева киселина. Може да го хапвате след термична обработка или в сурово състояние за максимална полза от неговите полезни вещества.

Целината, краставиците, тиквичките и динята също са задължителни за здрави бъбреци. Експертите изтъкват и полезните свойства на кокосовата вода, тъй като тя е с високо съдържание на калий, който помага да се отдели излишъкът от натрий.

Ето една проста рецепта за детокс вода, която лесно може да си направите вкъщи.

Нужни са ви: 2 краставици, сокът на половин лимон, листа мента, щипка сол и вода.

Смилате всички съставки заедно и се насладете на здравословно изкушение.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay