7 начина, по които ноктите ни дават информация за здравословното ни състояние

7 начина, по които ноктите ни дават информация за здравословното ни състояние

Ноктите ни могат да предоставят информация за нашето здравословно състояние, защото те са свързани с различни системи и органи в нашето тяло. Те са съставени от кератин, същият протеин, който се съдържа и в косата и кожата. Кератинът е продукт на клетъчния метаболизъм и здравето на клетките, които го произвеждат, може да се отрази на ноктите. Също така ноктите могат да бъдат засегнати от различни заболявания и състояния. Например, някои кожни заболявания като псориазис могат да причинят възвишения, дупки или изменения в цвета на ноктите. Нека разгледаме 7 начина, по които те ни говорят за нашето здраве!

Цвят: Здравите нокти обикновено имат розов или светло розов цвят. Ако ноктите ви са бледи или синкави, това може да показва липса на кислород или проблеми с циркулацията. Жълтеникавият цвят може да бъде признак на инфекция, а черен или тъмно кафяв цвят може да свидетелства за проблеми с вътрешните органи.

Твърдост: Здравите нокти са обикновено твърди и не e лесно се прегънат или начупят. Ако ноктите стават твърде крехки или склонни към начупване, това може да бъде признак на липса на хранителни вещества или витамини, например калций или витамин D.

Повърхностна текстура: Здравите нокти са гладки и равномерни на допир. Ако наблюдавате бабунки, вдлъбнатини или грапавост по повърхността на ноктите, това може да свидетелства за проблеми като псориазис или екзема.

Дебелина: Здравите нокти са обикновено равномерно дебели и имат постоянна структура. Тънките или изтъняващи нокти могат да бъдат признак на проблеми с щитовидната жлеза или други здравословни проблеми.

Бели петна: Малки бели петна на ноктите обикновено са безопасни и са резултат от минерални дефицити. Въпреки това, ако забележите по-големи, постоянни или нарастващи петна, може да са признак на инфекция или друго заболяване.

Форма: Здравите нокти са обикновено гладки и с равномерна форма. Ако наблюдавате промяна във формата на ноктите, като например изкривяване или уголемяване на кривината, това може да бъде свързано със заболявания като артрит или псориазис.

Растеж: Нормалният растеж на ноктите е около 3-4 мм на месец. Ако забележите бавен или необичаен растеж, може да сте изложени на стрес, да имате проблеми с щитовидната жлеза или да сте повлияни от определени лекарства.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay