7 неща, които могат да причинят болки в кръста

7 неща, които могат да причинят болки в кръста

Ако имате болки в кръста, не сте сами. Половината хора изпитват такива болки. И въпреки че много хора избират лекарства за облекчаване на болката, това не винаги е най-ефективният начин за справяне. Всъщност промяната на някои неща, които правим ежедневно, може да ни помогне да разрешим проблема от корените му.

Ето кои са навиците, които причиняват болки в кръста:

1. Носите тесни поли и високи токчета

Полите тип "молив" изглеждат страхотно, но могат да причинят болки в кръста. Тесните поли могат да ограничат движението в бедрата, което причинява натоварване на гръбначния стълб. Същото се случва, когато обуете чифт високи токчета: тези обувки позиционират краката ви на неестествена височина, което от своя страна кара мускулите в долната част на гърба да се изместват и напрягат. За да се насладите на модата, без да жертвате здравето си, заложете на поли, които позволяват на краката ви да се движат свободно и изберете обувки с по-ниски токчета. 

2. Често пиете газирани напитки

Пиенето на сладки и газирани напитки не е най-здравословният начин да поддържате енергията си и освен много други рискове за здравето, те могат да влошат и болките в гърба. Навикът да пиете газирани напитки може да доведе до камъни в бъбреците, които могат да причинят силна болка в кръста. Пиенето на газирани напитки също води до газове в храносмилателната система и оказва натиск върху гръбначния ви стълб. Ако гърбът ви боли след изпиване на чаша кока-кола, може би е време да помислите за увеличаване на приема на вода.

3. Стресирани сте

Когато тялото ви освобождава хормони на стреса, това кара мускулите ви да се стегнат инстинктивно. Напрежението в мускулите от своя страна води до болезнени усещания във врата, раменете и гърба. Проучванията показват, че включването на релаксация в ежедневието ви може ефективно да намали болката в гърба.

4. Спите на грешната възглавница

Когато спите на прекалено голяма възглавница, може да ви хареса удобното усещане, но да мразите произтичащата от това болка в гърба и кръста. Повечето възглавници поставят главата ви в неестествено положение, което оказва натиск върху врата и гръбначния стълб, причинявайки болка и лош сън. Ако не можете да си представите да спите без възглавница, намерете такава, която се приспособява към вашите собствени размери и сложете друга между или под коленете си. 

5. Миете чиниите по грешен начин

Навеждането над мивката, докато миете чиниите, оказва натиск върху долната част на гърба, което кара мускулите в тази област да се напрягат. Когато поддържате тази позиция в продължение на няколко минути, може да наранявате гърба си ежедневно. За да избегнете напрежение в долната част на гърба, поставете единия крак на малко столче. Това ще ви помогне да коригирате стойката си и да ви предпази от разтягане на гърба.

6. Често ходите по стълбите

Въпреки че изкачването и слизането по стълбите обикновено се счита за здравословен навик, това не е най-добрият начин да поддържате форма, ако имате болки в кръста. Ако страдате от болки в коляното или гърба, по-добре е да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате стълбите като начин да се движите повече.

7. Четете в леглото

Навикът да прочетете няколко страници от любимата си книга, преди да заспите, може да доведе до скованост в раменете и гърба. Когато се отпускаме, докато четем в леглото, това води до напрежение в гръбначния стълб и мускулите в долната част на гърба, което води до болка. Ако четенето на книга преди сън ви помага да се отпуснете след натоварен ден, инвестирайте в стол. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay